La masă cu REGII ROMÂNIEI. Ferdinand îţi servea friptură la prima oră, iar cu Regele Carol I rămâneai nemâncat

La masă cu REGII ROMÂNIEI. Ferdinand îţi servea friptură la prima oră, iar cu Regele Carol I rămâneai nemâncat
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Primii doi regi ai României, Carol I şi Ferdinand, sunt unele dintre cele mai iubite personaje ale istoriei noastre. Dincolo de modul în care istoria îi prezintă ca oameni politici, aceştia apar în memorii şi cu faţa lor umană. Unul dintre momentele care îi înfăţişează astfel este când familia regală se afla la masă.

Regele Carol I era considerat un om dur, dar corect, disciplinat şi riguros. Avea un program bine stabilit, inspirat de protocolul de la Curtea Regală din Berlin, şi atent respectat atât de rege, cât şi de oaspeţii săi. Orele pentru micul dejun, audienţe, prânz, ceai cu Regina, cină şi chiar stingerea la Palat erau mereu aceleaşi.

Singurul moment în care erau prezenţi oaspeţi la masa regală, în afara momentelor festive (Paşte, Crăciun, 10 Mai etc.), în timpul lui Carol I, era cina. Aceasta era servită la ora 20,00 şi participau apropiaţi ai familiei regale. Când suna gongul, Regele Carol I şi Regina Elisabeta se întâlneau în Sala Maură de la Castelul Peleş cu oaspeţii zilei şi se îndreptau spre sufragerie. Toţi cei prezenţi aşteptau ca Regele să se aşeze primul, iar la plecare toată lumea se ridica atunci când Carol I părăsea masa. În plus, nimeni nu putea începe un nou fel de mâncare înaintea suveranului. Una din curiozităţile culinare ale Regelui Carol I era faptul că mânca puţin. În general, se rezuma la mese formate din legume şi iubea mult fructele. 

Diplomatul Dimitrie Ghyka compară comportamentul culinar al lui Carol I cu cel al împăratului Austro-Ungariei, Frantz Iosef, în ideea că maestrul bucătar avea mai degrabă sarcina unui cronometru de la Jocurile Olimpice, pentru că împăratul se sătura repede şi mâncarea servită familiei imperiale şi oaspeţilor se întorcea rapid în bucătărie. Aceeaşi situaţie era şi la Castelul Peleş. În Destăinuiri despre George Enescu, care participa des la cinele regale, Ilie Kogălniceanu povesteşte cum se desfăşura cina: „Protocolul impunea reguli stricte la masa regală, şi anume ca regele şi regina să fie serviţi primii, în acelaşi timp. Regele Carol mânca puţin şi repede. Cum termina i se lua farfuria şi, în acelaşi timp, se ridicau şi farfuriile celorlalţi comeseni, indiferent dacă aceştia mai mâncau sau nu. Asta însemna că ultimii serviţi nu apucau uneori să-şi golească farfuria. Enescu - fiind cel mai tânăr, era servit de obicei ultimul - trebuia deci să mănânce repede“. Compozitorul, un gurmand recunoscut, avea şi momente de satisfacţie când se serveau crenvurşti sau porumb fiert, pentru că se mâncau cu mâna.

În vremea Regelui Ferdinand, protocolul a devenit mai relaxat. Una dintre schimbările majore consta în faptul că oaspeţii erau invitaţi acum la prânz, şi nu la cină, ca în vremea lui Carol I, această masă fiind dedicată mai mult familiei. Principala ciudăţenie a Regelui Ferdinand era faptul că mânca aproape imediat ce se trezea, iar la micul dejun prefera fripturi, ouă, şniţel cu garnitură de cartofi.

Meniurile regale, atât din vremea lui Carol I, cât şi în timpul lui Ferdinand, indică faptul că familia regală prefera carnea de vită şi viţel - cotlet, file, ficat, creier -, dar şi de peşte şi de curcan. De asemenea, vânatul era şi el la loc de cinste: se pregăteau potârnichi, iepuri, raţe şi gâşte sălbatice, porci mistreţi.

A fi prezent la mesele regale era o onoare şi un semn de apreciere din partea suveranului şi a familiei regale - din acest motiv, cei care luau parte la aceste evenimente din viaţa privată a cuplului regal al României se considerau cu adevărat privilegiaţi. Sursa: historia.ro

Citit 3285 ori Ultima modificare Joi, 28 Iulie 2016 15:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.