Scurt istoric al mingii de fotbal

Scurt istoric al mingii de fotbal
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Cea mai veche minge a fost datată încă din antichitate. Era umplută cu diferite materiale pentru a ajunge rotundă. Acum aproximativ 3000 de ani, civilizaţia din China folosea piele de animal pentru a confecţiona mingea; civilizaţiile maya şi cea aztecă foloseau produsul obţinut de la arborele de cauciuc; egiptenii intestine de felină şi piei, pe care le umpleau cu seminţe; iar grecii pânză umplută cu păr.

Mingea din perioada medievală

În această perioadă, fotbalul devenise un sport popular. Prin urmare, o mai mare atenţie a fost acordată confecţionării balonului. Cel mai comun material folosit în acest scop a fost vezica de animal. Spre exemplu, la 1600, italieni foloseau vezica de porc pentru a juca fotbal. Cu toate acestea, balonul se spărgea uşor şi avea o formă nergulată. Situaţia fost rezolvată, parţial, prin învelirea vezicii cu piele.

Mingea de fotbal la începutul modernităţii

În secolul XIX fotbalul ajunsese un sport foarte răspândit. Devenise profesionist. Cel mai important moment în această perioadă a fost reprezentat de inventarea în anul 1855, de către Charles Goodyear, a primei mingi de fotbal, a cărei forme, sunt cele de astăzi. Goodyear a găsit o nouă metodă de a trata cauciucul, făcându-l, astfel, mai tare şi mai durabil. Metoda a fost numită vulcanizare. În 1872 s-au stabilit dimensiunile pe care trebuie să le aibă mingea (27-28 inci), dimensiuni care se păstrează până astăzi.

Primele Cupe Mondiale

În 1930 a avut loc prima ediţie a Cupei Mondiale. Acest eveniment, dar şi cele care vor urma, au dus la inovaţii în ceea ce priveşte mingea de fotbal. Pentru a deveni mai vizibilă pentru jucători şi spectatori, mingea fost vopsită în diferite culori, iar în anul 1974 a fost declarat pentru prima dată un balon oficial al Cupei Mondiale.

Recent, un american a inventat o minge indestructibilă. Aceasta a fost creată pentru a ajuta copiii din zonele mai puţin dezvoltate.

Sursa: historia.ro        

Citit 7254 ori Ultima modificare Vineri, 09 Decembrie 2016 17:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.