Au reuşit să treacă testul timpului | Cele mai VECHI UNIVERSITĂȚI din lume
Foto: Cambridge

Au reuşit să treacă testul timpului | Cele mai VECHI UNIVERSITĂȚI din lume
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Universitatea al-Qarawiyyin (859, Maroc)

Cea mai veche instituţie de învăţământ se află în Fez, al doilea oraş marocan, din punct de vedere al numărului de locuitori. Fondată de fiica unui negustor bogat, Fatima al-Fihri, al-Qarawiyyin s-a remarcat ca un centru educaţional şi spiritual al lumii musulmane. Înfiinţată ca madrasa (şcoală cu mai multe discipline, adresată studenţilor cu vârste între 13 şi 30 ani), şcoala a fost inclusă în sistemul modern de educaţie superioară abia în anul 1963.

  • Biblioteca al-Qarawiyyin
  • Cea mai veche din lume
  • Cea mai preţioasă carte este o copie a Coranului din secolul al IX-lea, scrisă în stilul caligrafic kufic pe piele de cămilă.
  • Aici se regăsește manuscrisul original al ʺkitābu al-ʿibarʺ de Ibn Khaldun (istoric, filozof și politician arab al secolului al XIV-lea născut în Tunisia pe 27 mai 1332)
  • A fost redeschisă în 2016, după patru ani de restaurare

Universitatea din Bologna (1088, Italia)

Cu un program de predare continuu încă de la inaugurare şi o reputaţie greu de egalat, Universitatea din Bologna este considerată a fi cea mai veche instituţie de învăţământ exclusiv superior din lume (întrucât al- Qarawiyyin a intrat în sistemul educaţional modern internaţional abia din anii ’60). Aceasta a fost prima şcoală din lume care a folosit termenul de universitate. În prezent, instituţia are peste 85.000 de studenţi din toată lumea, înscrişi la cele 11 facultăţi.

Universitatea Oxford (1096, Regatul Unit)

Pe cât este de veche, pe atât este de respectată – Universitatea Oxford se mândreşte cu absolvenţi cu realizări remarcabile, de-a lungul istoriei: 26 de prim-miniştri ai Marii Britanii, zeci de laureaţi ai premiului Nobel şi zeci de şefi de state ai multor ţări. Cu toate că anul exact al înfiinţării s-a pierdut în negura vremurilor, Universitatea Oxford este cea mai veche instituţie de învăţământ din lumea engleză.

Universitatea din Salamanca (1134, Spania)

Cea mai veche instituţie de învăţământ încă funcţională din Spania a primit titlul de „universitate” în anul 1254, iar un an mai târziu a fost recunoscută de Vatican. O notă ce a rămas în istorie este că aceasta este instituţia în care Cristofor Columb şi-a prezentat argumentaţia pentru a obţine susţinere din partea Casei Regale să pornească în expediţia către India, la finalul secolului al XV-lea.

Universitatea din Paris (1160, Franţa)

Fondată ca şcoală a Catedralei Notre Dame, Universitatea din Paris a fost una dintre cele mai influente instituţii de învăţământ superior, până când a fost închisă de Napoleon, în 1793. Deschisă abia peste un secol, Sorbona nu a mai regăsit gloria de altă dată, iar la începutul anilor ’70 a fost divizată în mai multe universităţi independente. Deşi nu poate fi inclusă, practic, în clasamentul celor mai vechi universităţi încă funcţionale, aceasta merită să fie amintită.

Universitatea Cambridge (1209, Regatul Unit)

Fondată de nişte studenţi plecaţi de la Universitatea Oxford, Universitatea Cambridge este una dintre cele mai bine cotate instituţii de învăţământ superior din lume, reputaţie pe care reuşeşte să şi-o menţină de sute de ani. Printre absolvenţii Cambridge se numără personaje celebre din toate domeniile, politicieni şi capete încoronate, precum şi fondatorul prestigioasei Universităţi Harvard, de peste Ocean.

  • Universitatea Cambridge
  • Fondată în 1209
  • Este a doua universitate ca vechime din lumea anglofonă şi are o reputaţie deosebită, fiind considerată una din cele mai bune universităţi din lume
  • Universitatea a fost iniţial o asociaţie de cărturari din oraşul Cambridge, fondată în 1209 de profesori plecaţi de la Oxford, după o dispută cu localnicii
  • Universităţile Oxford şi Cambridge sunt uneori denumite Oxbridge. Între cele două universităţi există o rivalitate istorică în plan academic

Universitatea din Padova (1222, Italia)

Fondată de către profesori şi studenţi care au părăsit Universitatea din Bologna, această instituţie a atins apogeul în vremea Republicii Veneţiene, când a devenit faimoasă pe plan internaţional, în special datorită cercetărilor efectuate în medicină şi astronomie. Nu în ultimul rând, Universitatea din Padova a fost prima instituţie de învăţământ superior din lume la care a absolvit o femeie (în 1678, Elena Cornaro Piscopia a obţinut doctoratul în filozofie).

Universitatea din Napoli (1224, Italia)

Fondată de împăratul Frederic al II-lea al Sfântului Imperiu Roman, acesta este cea mai veche instituţie de învăţământ superior şi cercetare din lume susţinută de stat. Înfiinţată special pentru a instrui personalul administrativ, această instituţie a atras destul de greu studenţi, în primii ani, filozoful Toma de Aquino fiind printre puţinii care s-au încumetat să studieze aici.

Universitatea din Siena (1240, Italia)

Una dintre primele şcoli italiene înfiinţate din fonduri publice, Universitatea din Siena este cunoscută astăzi în special pentru facultăţile de Drept şi Medicină, deşi este compusă din nouă facultăţi. Această instituţie atrage anual circa 20.000 de studenţi, respectiv jumătate din populaţia orăşelului toscan cu acelaşi nume.

Universitatea din Valladolid (1241, Spania)

Fondată de regele Alfonso al VIII-lea al Castiliei, această instituţie a luat naştere după închiderea primei instituţii de învăţământ superior din Spania (Universitatea din Palencia), fiind una dintre primele şcoli publice susţinute de stat. În prezent, aici învaţă circa 32.000 de studenţi, în timp ce personalul didactiv numără aproximativ 2.000 de persoane.

Sursa: media.imopedia.ro

Citit 3057 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2017 16:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.