Cel mai mare dezastru care a lovit România

Cel mai mare dezastru care a lovit România
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

La ora 21,22, seismul, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, lovea ţara noastră. Violenţa lui s-a înregistrat atât pe verticală, cât şi pe orizontală, în direcţia nord-sud şi est-vest. Epicentrul a fost în zona Vrancei, la o adâncime de circa 110 km, planul în care s-a produs prăbuşirea straturilor fiind de aproximativ 60°. Toate staţiile seismice de pe glob, aflate pe recepţie, au reperat cutremurul, prima care a prins, procesat şi analizat informaţiile primite în urma cutremurului fiind cea de la Golden, Colorado (Statele Unite). Energia distructivă eliberată de seism a fost egală cu cea emisă de 10 bombe atomice de tipul celei aruncate asupra Hiroshimei.

Au fost 55 de secunde de groază. Pereţii s-au prăbuşit, geamurile s-au spart, focul a izbucnit. Unii s-au repezit îngroziţi pe scări sau spre ieşiri; alţii au rămas încremeniţi în casă, paralizaţi de teamă. Aceeaşi teamă care i-a îndemnat pe alţii să se arunce de la etaj. S-au înregistrat chiar şi cazuri de femei care au născut înainte de vreme.

Bucureştiul a fost cel mai greu lovit. În Capitală au căzut 32 de blocuri şi clădiri mari. Alte peste 130 au fost grav avariate. Sub dărâmăturile blocului de la Colonadelor şi-au găsit sfârşitul: Toma Caragiu, Alexandru Bocăneţ, Doina Badea (împreună cu soţul şi cei doi copii), poeta Veronica Porumbacu, criticul Mihai Petroveanu, poetul A.E. Baconski şi soţia sa. Din fericire, poeta Ana Blandiana nu se afla atunci acasă, fiind internată cu câteva zile înainte în spital. Evaluarea finală a pierderilor, umane şi materiale, a fost teribilă: 1.570 morţi, 11.300 răniţi, 32.900 locuinţe prăbuşite sau grav avariate, 35.000 de familii sinistrate.

Sursa: historia.ro

Citit 1686 ori Ultima modificare Vineri, 03 Martie 2017 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.