X

Acest site foloseste cookies. Navigând în continuare, îti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii....

 14:26 Duminica, 26 Aprilie 2015

Camerata Juventus - 15 ani de colinde

Autor:   Maria Stanciu
Publicat Sâmbătă, 12 Decembrie 2009 02:00
Voteaza!
(1 vot)

Distribuie

* Joi seara, Colegiul Naţional “C. Negri” din Galaţi i-a reunit - la sala “Amfiteatru” - pe iubitorii de colinde, dar şi pe coriştii care cântă şi ne încântă inimile de 15 ani *

E vorba de arhicunoscuta corală Camerata Juventus care a împlinit anul acesta 15 ani de activitate. Acesta a fost motivul pentru care elevele amintitului colegiu şi seminariştii au adus invitaţilor aflaţi în sală vestea Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos.

Prin colindă, au venit şi “îngerii din cer, cu ler, oi, Domnul Mare”, iar vocile din cer coborâte au lăsat auditoriul fără respiraţie.

Anul acesta, doamna Olga Nadoleanu - profesor dirijor - a fost însoţită de Răzvan Săraru, fost membru al Cameratei Juventus, astăzi solist la Teatrul de Operă şi Balet din Constanţa.

În sală se afla şi domnul Ioan Roşca, dirijorul care, de asemenea, a însoţit corala gălăţeană în toţi aceşti ani şi a contribuit la frumoase rezultate.

În plin Post al Naşterii Domnului, prin repertoriul ales, colindătorii au deschis uşa şi inimile creştinilor aflaţi în sală cu “O, ce veste minunată”, frumoasa colindă a lui I.D. Chiriţescu, una din creaţiile populare de o acurateţe dogmatică ce exprimă pe deplin învăţătura Bisericii Dreptmăritoare despre Întruparea lui Dumnezeu - Cuvântul.

Am ascultat şi alte “nestemate” din bogata comoară tradiţională a poporului român semnate de Gh. Cucu, T. Brediceanu, N. Moldovanu, Al. Paşcanu, Constantin Drăguşin, Gh.Breazu, Radu Zamfirescu.

Şi cu toate emoţiile pe care, deunăzi, ni le împărtăşea draga noastră profesoară Olga Nadoleanu, pe motiv că  nu va reuşi să pregătească suficient de bine concertul de colinde - jumătate din corală fiind la început - totul a sunat într-o deplină armonie.

Spectatorii au aplaudat şi, cu siguranţă, “Dumnezeu râde blând” atunci când cu toţii ne regăsim Acasă, în Biserica Dreptei credinţe. Deloc rupt de relitatea înconjurătoare, solistul Răzvan Săraru a apreciat:

“Este un miracol că aceşti tineri - care trebuie să se pregătească pentru şcoală, pentru facultate - rup din timpul lor liber şi vin de două ori pe săptămână să facă repetiţie. Atâta timp cât avem profesori dăruiţi pentru această nobilă misiune, frumoasele noastre tradiţii nu vor dispărea”.

“Diploma de excelenţă”

În contextul aniversării, doamna Ileana Şelaru - director al Colegiului “C. Negri” - a apreciat activitatea neîntreruptă a coralei Camerata Juventus şi a marcat momentul prin acordarea “Diplomei de excelenţă” dirijorilor - doamnei Olga Nadoleanu şi domnului Ioan Roşca.

O astfel de distincţie a fost înmânată şi lui Răzvan Săraru. De asemenea, “pentru nobleţea cu care păstrează şi promovează tradiţiile străbune” s-a acordat aceeaşi “Diplomă de excelenţă” Seminarului Teologic “Sf. Apostol Andrei” şi  coralei “Camerata Juventus”.

Seara de colindă a fost prelungită cu un recital Răzvan Săraru şi cu dorinţa “veteranilor” acestei corale de a organiza o “replică” a concertului de colinde din 10 decembrie. Atâta vreme cât avem respect pentru propriile noastre rădăcini, suntem convinşi, colinda n-o să se piardă.

„Veteranii” Cameratei

Printre spectatorii aflaţi în sală la concertul de colinde al Cameratei Juventus s-au aflat mulţi dintre cei care, prin ani, ne-au înseninat cu frumoase colinde şi nu numai. Doi dintre „veterani” au avut cuvântul.

„Mă bucur pentru că această corală a rezistat în timp, cu toate greutăţile, a spus părintele Alex. Cojocaru, profesor la Seminarul Teologic gălăţean. Binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului nostru Casian şi frumoasa lucrare a celor doi profesori dirijori au făcut de temut corala gălăţeană la confruntările naţionale”.

„Îmi amintesc că de câte ori ajungeam la câte o confruntare corală serioasă, eram priviţi din start drept câştigători. Poate ar trebui să pregătim o replică a acestui concert susţinut de foştii membri, de veterani...”.

„Mă bucur să constat că această corală a rezistat în timp, a spus părintele Florin Drăgoi, de la Biserica „Înălţarea Domnului”. Chiar dacă acum suntem fiecare pe drumul nostru, nu am întrerupt legătura cu renumitul Colegiu C. Negri. De aici ne-am luat soţiile şi tot aici ne-am adus şi copiii la şcoală”.

La ceas de sărbătoare, se cuvine să reamintim câteva dintre premiile şi distincţiile pe care le-a înregistrat „Camerata Juventus”: Marele Premiu la Festivalul de Muzică Religioasă „Buna Vestire” din judeţul Suceava, în anii 1996, 2002 şi 2007.

În anul 1999, a primit Diploma de Onoare acordată de Primăria municipiului Galaţi; în 2000, Medalia „Sfântul Apostol Andrei”; în 2002, Diploma şi trofeul „Sf. Apostol Andrei”, iar în 2004, Distincţia Episcopală „Vrednicia Andreiană”.

Adăugăm la toate cuvintele frumoase, urarea de mulţi ani şi rugămintea ca autorităţile noastre, din când în când, să sprijine activitatea acestor tineri. Poate cu vreun rând de costume naţionale autentice, că tot promovează tradiţiile noastre de la Dunărea de Jos.

1373 afisari  | 

Adauga comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.
Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare şi pot angaja răspunderea civilă şi/sau penală a autorului acestora.

Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii!

Atenţie! Nu postaţi acelaşi mesaj de mai multe ori. Comentariul va fi afişat la câteva minute după postare. Vă rugăm să aşteptaţi!

sus

Editorial

Pe repede-napoi

Caricatura zilei

29 martie 2015

Top afişări pe 30 de zile

NEC PLUS ULTRA

Viata Libera Galati - Cotidian independent - Stiri Noutati Informatii Media Galati

Viata Libera Galati - Cotidian independent - Stiri Noutati Informatii Media Galati

Viaţa liberă Galaţi © Toate drepturile rezervate

    PageRank