Manual de şcoală de corecţie (IV)

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Revin la blestematul de manual auxiliar din cauza căruia generaţiile următoare vor vota numai cu stânga. Este vorba despre publicaţia intitulată în mod abuziv „Să desluşim tainele abecedarului”. De ce abuziv? Deoarece în România nu facem nimic în echipă, ci numai individual.

* Lecţia de astăzi a ajuns pe buzele multor români, a fost promovată excesiv încă din primele zile ale noului an şcolar. Autoarea manualului, Carmen Iordăchescu (numele dumneaei mi-a devenit atât de familiar, zici că-i al naşei mele de botez), le propune elevilor de clasa I formarea de propoziţii în care fiecare cuvânt să înceapă cu aceeaşi literă. Inevitabil, se ajunge la litera B, iar fraza - debilă e prea puţin zis - frizează nebunia, ba chiar nazismul: „Baba bătu bietul băiat bolnav.” Cu toate că am aflat de mai bine de o săptămână existenţa unei asemenea opere, încă mă doare capul, dar nu mă pot abţine:

1. Remarc delicateţea autoarei care utilizează perfectul simplu pentru un verb plin de cinism, de inechitate - bătu. Poate că draga de Carmen e olteancă...

2. Nu înţeleg de ce asociaţiile, ONG-urile care militează pentru Doamne iartă-mă n-au sărit pe firma acestei Iordăchescu. În 2014, naiba te ia dacă arunci o aluzie cu privire la dragostea lui Elton John şi a lui Ricky Martin sau dacă îl faci ţigan pe vreunul. Imediat se autosesizează acronimele - plăteşti amendă cât nu face. Eh, cum îşi permite una (bănuiesc că e profesoară de limba română dacă a putut edita un manual) să înveţe elevii abia ieşiţi din grădiniţă că babele le rup cârca bieţilor băieţi sătui de medicul de familie şi de internări?

3. Să presupunem că nu găsea nicio altă variantă de a inventa o blestemată de propoziţie. Putea încerca altceva, avea nevoie de altă atitudine, de ce să înarmeze nenorocita de pensionară în preajma pacientului? Până la caft, vrăjitoarea putea trece prin etape ceva mai domestice: boscorodeală, bandajare... Şi de ce să-i zicem babă? Iată cum ar suna o frază normală la tigvă pe baza regulilor din enunţ: Blânda bătrânică binecuvântă bietul băiat bolnav. (va urma)

Citit 1782 ori Ultima modificare Marți, 23 Septembrie 2014 18:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.