Smârdan şi Bran

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Înţeleg că în coasta Galaţiului, fix în poligonul de la Smârdan, se dă de zor cu dinamita şi se umflă tancurile-n protuberanţă. Băieţii de la NATO se antrenează pentru o eventuală confruntare cu tovarăşul Vladimir, sar scântei, praful se urcă la cer, iar comentariile îmi stau pe buricele degetelor:

1. Americanii şi ceilalţi bărbaţi trimişi departe de neveste habar n-au că le fac concurenţă neloială gospodarilor din urbe: o maşină de război acoperă bormaşinile care cântă la bloc, or nu ne dorim asta nici în ruptul capului.

2. Apropo, îmi permit o acoladă. În a treia zi de Paşti, aşadar în toiul celei mai mari sărbători de pe la noi, un creştin găurea pereţii din apartament. Până şi apărătorii spaţiului NATO zăceau lângă un cozonac confecţionat de vreo blondă mânată de pasiuni beligerante de dragul tabloului...

3. Pe Facebook am zărit ipostaze cel puţin hilare cu militari înarmaţi până în dinţi în vecinătatea unor camarazi din presa locală. Colegii ţineau microfonul la piept, iar tanchiştii aduşi de peste Atlantic zâmbeau arogant din spatele unor ochelari de soare luaţi parcă din talcioc. Frumos, emoţionant, m-am învineţit de râs! Smârdan şi Bran. Şi eu, în incultura care mă caracterizează, credeam că ăştia răi, camuflaţi până în colon, nu pot fi domesticiţi cu una, cu două.

4. Nu înţeleg de ce nişte exerciţii militare trebuie filmate pe larg şi difuzate la televizor. Ca să se sperie bătrânii, femeile şi copiii, ca să sunăm din cinci în cinci minute la ambasada Canadei pentru nenorocita aia de viză? Sau ca să ştie şi nen-tu Putin că nişte oameni în toată firea sperie cârtiţele de pe terenul pe care sătenii din Smârdan ar fi trebuit să cultive porumb, grâu şi floarea-soarelui? Dacă ne mâzgălim pe faţă cu funingine, nu trebuie să îmbrăţişăm discreţia până la capăt? Doamne, ce întrebări penibile!

5. Mi-aş dori să întocmesc, încă de pe acum, o listă cu cei care îşi vor dori un selfie cu linia întâi în eventualitatea în care... Adică, atunci când... Doamne fereşte!

Citit 739 ori Ultima modificare Joi, 23 Aprilie 2015 15:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.