Suhoi şi sifilis

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Un avion rusesc de vânătoare a făcut bâca ieri dimineaţă la graniţa Turciei cu Siria. L-au doborât forţele turce, după zece avertismente, emise în decurs de cinci minute. Vorba tovarăşului căpitan Panait, ce avem noi aici? Noi aici avem:

1. Ruşii care pilotau Suhoiul ar fi trebuit să pună mâna pe telecomandă şi să buchisească limba turcă din telenovelele turnate în podişul Anatoliei. În România, ţară vecină şi mai ales prietenă, numai pe canalele de ştiri nu rulează producţii turceşti...

2. Mă întreba cineva dacă a început cumva cel de-Al Treilea Război Mondial şi n-am fost anunţaţi ca să ne luăm din timp pop-corn şi sucuri acidulate. A început, dar nu trebuie să ştie toată lumea: dacă te-ai prins la timp, n-ai câştigat nimic, dacă nu, la fel.

3. Avionul nu violase spaţiul aerian al Turciei, se afla pe spaţiul sirian, a comentat un oficial de la Moscova. Sigur nu e vorba de Putin, dar era o prelungire a domniei sale. Ovidiu Ioaniţoaia şi expertul în arbitraj Ion Crăciunescu să-i judece! A fost fanta de lumină, s-a comis henţ sau poate ofsaid? La război este fix ca la fotbal - când discuţi despre fazele controversate, nu-ţi mai trec prin minte doamne şi domnişoare.

* Ipoteza conform căreia Cristofor Columb a adus sifilisul din America în Europa a fost demontată de oamenii de ştiinţă. S-a făcut dreptate, aş putea spune:

1. Aşadar, Columb n-a venit cu sifilisul şi cartoful din expediţia în Lumea Nouă. Poate că s-a prezentat cu cartoful puţin umflat, dar haideţi să nu facem din ţânţar armăsar şi nici din găină crocodil.

2. Încerc să-mi imaginez cum a fost abordat jupânul Cristofor la finele secolului al XV-lea, atunci când sifilisul se răspândise în întreaga Europă: „Auzi, băiatul cu cartoful, nu te supăra că te întreb direct, ai fost cumva nepregătit la cucoane peste Atlantic? Ce ţi-am cerut noi şi ce-ai adus? Parcă vezi că nici invenţia asta botezată cartof nu-i vreo şmecherie... Ar mai fi ceva, culturi de ketch-up picant nu erau prin America?”

Citit 965 ori Ultima modificare Marți, 24 Noiembrie 2015 16:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.