Între funcţionare şi dezvoltare. Ce bani de cheltuială are Galaţiul în 2019
Foto: Iulia Kelt

Între funcţionare şi dezvoltare. Ce bani de cheltuială are Galaţiul în 2019
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Peste 672,6 milioane de lei pentru funcţionare şi mai mult de 147,5 milioane de lei pentru dezvoltare, sunt banii pe care Galaţiul îi poate cheltui în acest an, potrivit bugetului aprobat ieri, cu 17 voturi favorabile, din partea PSD, ALDE şi UNPR.

La capătul unei dezbateri aprinse, care a durat mai bine de o oră, bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pe anul 2019 a fost votat cu 17 voturi „pentru” (PSD, ALDE şi UNPR), opt împotrivă (PNL şi PMP) şi o abţinere, din partea consilierei independente Simona Vreme.

Singurul amendament acceptat a venit din partea primarului Ionuţ Pucheanu şi a vizat suplimentarea bugetului local, secţiunea dezvoltare, cu fondurile necesare celor trei proiecte de investiţii cu fonduri europene ale căror contracte tocmai au fost semnate: modernizarea liniilor de tramvai şi a carosabilului străzilor Siderurgiştilor şi 1 Decembrie 1918 şi, respectiv, modernizarea şi reabilitarea Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” şi a Şcolii Gimnaziale Nr. 33 din Galaţi.

Buget de nota 7

„Nu cred că Galaţiul a avut până acum un buget atât de mare alocat dezvoltării - sunt 147 milioane de lei. Este un buget mic în comparaţie cu nevoile reale ale acestui oraş, dar e un pas spre mai bine şi, poate, spre normalitate”, ne-a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Întrebat ce notă i-ar da bugetului proaspăt votat, edilul-şef al urbei a admis că nu e unul de nota 10, ci mai degrabă de nota 7, dar a precizat că graţie rectificărilor ce vor urma, în urma semnării de noi contracte de finanţare europeană, bugetul local merge cu succes la mărire de notă.

Ce înseamnă, de fapt, funcţionare

„Funcţionarea necesită, în continuare, fonduri cu mult prea mari pentru gustul meu. Însă o sumă extrem de consistentă trebuie suportată de la bugetul local pentru plata salariilor însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi. Bugetul de funcţionare nu înseamnă doar salarii, înseamnă sume extrem de consistente pentru lucrări pe care le putem considera tot investiţii: de pildă reparaţiile de străzi, pentru care sunt prevăzute aproximativ 31 milioane de lei, reparaţii în şcoli, reparaţii la celelalte edificii ale Primăriei”, a precizat primarul.

Tot funcţionare înseamnă şi banii necesari pentru spitale, pentru curăţenia oraşului, iluminat, teatre şi cultură, sport, pentru bursele elevilor, pentru ordine publică, pentru subvenţionarea transportului public şi a energiei termice.

Unde se duc banii de investiţii

„Bani mulţi se duc pe acoperirea lucrărilor începute, a celor care urmează să înceapă şi, evident, pentru cofinanţarea proiectelor europene. Sunt extraordinar de multe proiecte care se vor finaliza în acest an. De exemplu, până la jumătatea lunii mai, vor fi sută la sută terminate cele două investiţii mari - intrarea în Galaţi dinspre Tecuci şi strada Basarabiei. Preconizez ca până la jumătatea lunii iulie, cel târziu, să finalizăm cam tot ce am început în mandatul acesta”, a mai spus primarul.

Vestea bună este că Galaţiul ar putea cumpăra între 13 şi 15 autobuze hibrid cu banii rămaşi din creditul BERD, subiectul urmând să fie discutat după Paşte.

Citit 3731 ori Ultima modificare Joi, 25 Aprilie 2019 19:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.