Reguli mai dure în urbanism - Adio intrare în legalitate!

Reguli mai dure în urbanism - Adio intrare în legalitate!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Dacă oamenii vor sta luni de zile, un an sau un an jumate să obţină o autorizaţie de construire, atunci vor începe să construiască indiferent de riscuri” * „Mi se pare, totuşi, un act de inconştienţă să te apuci să investeşti miliarde de lei într-o construcţie fără autorizaţie” * Din 2012, o construcţie realizată pe teren propriu sau public nu mai poate intra în legalitate *

În premieră, la recenta şedinţă a Consiliului Local, aleşii locali au spus „Nu” extinderii unui apartament de bloc de pe strada Siderurgiştilor, pentru amenajarea unui sediu de firmă. Deşi unii consilieri s-au temut că firma care a depus acest Plan Urbanistic de Detaliu ar putea da în judecată legislativul local, votul a rămas negativ. Opinia generală a pornit de la Comisia de Urbanism a CL, condusă de viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco, care a votat în majoritate pentru respingerea acestei extinderi. Precizăm că nu era vorba de o intrare în legalitate! Acesta este însă, numai începutul. Din 2012 regulile de urbanism vor deveni şi mai dure!

Ultima strigare pentru balcoane la parter de bloc

Gălăţenii care şi-au construit balcoane la parterul blocurilor şi au obţinut ulterior certificat de urbanism nu mai pot obţine intrarea în legalitate a construcţiilor decât până la finele acestui an. La propunerea fostului arhitect-şef al municipiului, Florentina Iugan Consiliul Local a stabilit o serie de reguli urbanistice clare prin care a reglementat extinderile la parter de bloc, pe terenul Primăriei, făcute fără autorizaţie. În momentul de faţă, ultimele 40-50 de dosare care vizează astfel de intrări în legalitate se află pe masa Comisiei de Urbanism a CL. Pe 31 decembrie 2011 cine nu a obţinut actele necesare pentru balcon, se poate gândi la demolare. Din 2012 situaţia devine şi mai restrictivă.

„Moral şi corect”

De la 1 ianuarie 2012 este interzisă orice formă de intrare în legalitate indiferent de regimul juridic al terenului, că e proprietate publică sau privată. Măsura a fost impusă prin Ordonanţă de Guvern. Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, şef peste urbanism în CL spune că măsura este oarecum extremă, dar necesită şi o respectare a termenelor pentru actele de urbanism necesare: „Mi se pare o măsură foarte dură, dar corectă, pentru că fiecare trebuie să construim după anumite reguli şi criterii. Mi se pare un act de inconştienţă să te apuci să investeşti miliarde de lei într-o construcţie fără autorizaţie, un risc imens. Eu nu aş face aşa ceva”, ne-a declarat viceprimarul.

„E nevoie de simplificări!”

În opinia preşedintelui Comisiei de Urbanism, regulile impuse de Guvern nu vor putea funcţiona decât în contextul în care şi Primăria va reuşi să clarifice şi simplifice lucrurile la urbanism. „Dacă oamenii vor sta luni de zile, un an sau un an jumate să obţină o autorizaţie de construire, atunci vor începe să construiască indiferent de riscuri. Sunt unii care au răbdare şi obţin autorizaţia şi alţii care, de multe ori sunt învăţaţi chiar de funcţionari din Primărie să înceapă să construiască fără acte, şi nu e corect! Într-o ţară civilizată ca Franţa sau Italia, unde regulile sunt cele mai dure, aşa ceva nu s-ar putea întâmpla. Noua arhitectă şefă, Teodora Voicilă, a preluat munca fostei arhitecte Iugan, şi sper că într-un timp relativ scurt vom reuşi să mai normalizăm lucrurile. E un domeniu în care mai sunt necesare multe schimbări, dar cred că vom reuşi să schimbăm faţa instituţiei arhitectului şef şi lucrurile să meargă bine. Oricum, faţă de ce era în 2008 când m-am lovit prima dată de urbanism, categoric lucrurile sunt mult mai bine aşezate. Pe de altă parte recunosc că sunt situaţii în care oamenii sunt duşi aproape de disperare cu cea autorizaţie”, ne-a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Foto: Bogdan Codrescu

Citit 10196 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2011 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.