Astăzi, Comisie de Dialog Social - Tema dezbaterii: căldura din casele gălăţenilor

Astăzi, Comisie de Dialog Social - Tema dezbaterii: căldura din casele gălăţenilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Prefectul Paul Florea: „Sper ca factorii decizionali să fie presaţi să acţioneze de îndată, astfel încât de pe 1 noiembrie să avem căldură la calorifere” * Eduard Urbanshi, directorul Electrocentrale: „Sper ca gălăţenii să înţeleagă că producătorul nu a refuzat niciodată să furnizeze agent termic, ci faptul că pentru a funcţiona avem nevoie de materie primă pe care nu ne-o permitem” * Florian Mateiţă, reprezentantul RomInsolv: „Dacă va fi o discuţie raţională, pe argumente tehnice, economice şi juridice, va fi un câştig pentru toţi, dacă nu, va fi circ” * 

Societăţile Apaterm şi Electrocentrale vor trebui să explice astăzi, de la ora 11,00, în sala Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, în faţa a zeci de gălăţeni, de ce caloriferele din şcolile, grădiniţele şi cele 80.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de încălzire sunt încă reci, deşi legal ar fi trebuit să fie calde. Evenimentul este organizat de prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea, în cadrul unei Comisii de Dialog Social lărgite. După cum am aflat de la Antoneta Gafiţuc, prim-vicepreşedintele Federaţiei Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari din Galaţi, în sală şi-au confirmat prezenţa nu mai puţin de 170 de asociaţii de proprietari, unele reprezentate de aceeaşi persoană. Antoneta Gafiţuc spune că îşi doreşte ca acei 150 de preşedinţi şi administratorii de asociaţii care vor fi prezenţi să afle ce au de spus factorii responsabili în privinţa agentului termic.

Aşteptările protagoniştilor

Prefectul Paul Florea estimează că la Comisie vor participa aproximativ 200 de persoane, reprezentanţi ai cetăţenilor de la bloc, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, dar şi trimişi ai şcolilor şi grădiniţelor care la ora actuală ar fi trebuit să aibă căldură şi nu au. „Am discutat cu domnul primar Dumitru Nicolae, care şi-a exprimat temerea că discuţia nu-şi va atinge obiectivele. Mi-a spus că nu va veni, dar poate că se va răzgândi, noaptea fiind un sfetnic bun”, ne-a declarat prefectul. Paul Florea a respins ideea invocată pe la colţuri că urmează „o judecată şi un linşaj public” al Apaterm. „O asemenea idee nu este justificată. Sper ca discuţiile, schimbul de opinii să se desfăşoare în condiţii de normalitate, într-un limbaj decent. La finele acestei comisii, care probabil va dura până în jurul orei 14,00, sper ca prin schimbul de informaţii şi date părţile decizionale să fie presate să acţioneze de îndată, astfel încât de pe 1 noiembrie să avem căldură la calorifere”, ne-a declarat Paul Florea.

Eduard Urbanschi, directorul Electrocentrale, ne-a declarat care sunt aşteptările sale vizavi de ziua de mâine: „Sper ca gălăţenii să înţeleagă că producătorul nu a refuzat niciodată să furnizeze agent termic, ci faptul că pentru a funcţiona avem nevoie de materie primă. Dacă nu se reia plata creanţelor de către Apaterm, Electrocentrale este în imposibilitatea livrării energiei termice în sezonul rece 2011-2012, din cauza lipsei fondurilor financiare pentru achiziţia combustibilului necesar producerii acesteia”.

Florian Mateiţă, reprezentantul RomInsolv, administratorul judiciar al societăţii Apaterm, ne-a declarat că va participa la Comisia de Dialog Social: „Dacă se va discuta raţional, pe argumente economice, tehnice şi juridice, va fi un câştig pentru toţi. Lucrurile puteau fi lămurite şi în cadrul unei discuţii fără tribune. Dacă se doreşte circ, va fi circ”.

Citit 1354 ori Ultima modificare Marți, 25 Octombrie 2011 22:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.