Ce prime de Crăciun au primit bugetarii din administraţia locală

Ce prime de Crăciun au primit bugetarii din administraţia locală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primăria nu a dat nici un cadou angajaţilor, noroc de sindicat * Prefectura nu are bani, prefectul, da! * Angajaţii ZLG, cei mai „cuminţi”: Moşul le-a adus 500 de lei primă * Nimic sub brad la Ecosal şi Apaterm *     

Zilele trecute în oraş a apărut informaţia potrivit căreia funcţionarii publici de la Consiliul Judeţean Galaţi au primit nici mai mult nici mai puţin decât câte… un LCD, pe post de cadou de Crăciun. Dacă nu ar fi criză şi dacă administraţia locală nu ar strânge cureaua – cel puţin declarativ – de doi ani încoace, poate că informaţia nu ar fi fost chiar aşa de ciudată; până la urmă, un LCD, la ofertă, ajunge la 1.000 de lei (cu rabat, dacă achiziţionezi sute!).

În plus, în această iarnă, Moş Crăciun a adus celor mai buni angajaţi ai postului Realitatea TV chiar autovehicule de lux: BMW-uri şi Mini Cooper. Deci, se poate… Bine, este adevărat, comparaţia pare destul de şubredă având în vedere că în cazul CJ-ului, Moş Crăciun ar fi folosit bani publici, pe când la Realitatea a scos dintr-un sac… privat fondurile pentru cadourile celor mai bune prezentatoare de ştiri.

Sărăcia Moşului şi inventivitate de stat

Însă, spre liniştea gălăţenilor care întind de pensii şi salarii de ai crede că sunt din gumilastic, dar şi spre liniştea Curţii de Conturi, a DNA-ului sau ANI, am aflat că angajaţii CJ Galaţi nu au primit nici pe departe LCD-urile despre care s-a auzit în târg. „Nici pomeneală de aşa ceva! Nici nu ar fi fost fonduri pentru un astfel de cadou. CJ Galaţi abia a reuşit să obţină fonduri pentru a continua tradiţia acordării de cadouri pentru copiii salariaţilor”, ne-a declarat vicepreşedinta CJ Galaţi, Tania Bogdan.

Nici cei din Primăria municipiului Galaţi nu au fost răsfăţaţi de Moşul. Conducerea Primăriei nu a acordat nici un cadou. Noroc de sindicat. Cei 324 de membri ai sindicatului condus de Adriana Enache au primit câte şase bonuri a câte zece lei fiecare. Cei circa 80 de funcţionari publici, membri în cel de-al doilea sindicat din Primărie, condus de Marcel Gurzu nu au primit nici un cadou „întrucât cadoul este că din august am suspendat cotizaţia, ca urmare a reducerii salariilor cu 25 la sută”.  

Nici la Prefectură Moş Crăciun bugetar nu a avut ceva în sac. Inventiv cum a demonstrat până acum că este, prefectul Paul Florea a spus că nu trebuie ratată frumoasa tradiţie de Crăciun, aşa că … a pus bani din propriul buzunar şi i-a invitat pe cei 40 de angajaţi, duminică, 25 decembrie, la Prefectură. Deşi era prima zi de Crăciun, unde-i ordin de la şeful nu-i tocmeală, aşa că oamenii au venit. „Sub bradul ornat în hol a venit Moş Crăciun care le-a oferit daruri – pungi cu fructe şi dulciuri. Au venit şi colindătorii şi a fost foarte frumos”, ne-a relatat prefectul.

Top prime la societăţi de interes local 

În ceea ce priveşte la societăţile de interes local, cei mai câştigaţi ai fost cei 26 de angajaţi ai Zonei Libere Galaţi, societate aflată în administrarea Consiliului Local Galaţi (dar care se află în supravegherea ministerelor Transporturilor şi de Finanţe, care au şi reprezentanţi în CA-ul unităţii). Potrivit directoarei Angela Ivan, „salariaţii au primit câte o primă de 500 de lei, din fonduri proprii, căci ne autofinanţăm”.

Următorii norocoşi sunt angajaţii de la Transurb SA. Aici, potrivit Contractului de Muncă, s-au acordat bonuri-cadou în valoare de câte 200 de lei, iar angajaţii cu copii au mai primit câte 50 de lei. În plus, cei 422 de salariaţi, membri ai Sindicatului Şoferilor Transurb au primit pungi cu cadouri (dulciuri, o sticlă de vin, fructe) în valoare de câte 42 de lei. Cel de-al doilea sindicat din Transurb a acordat cadouri doar membrilor care au copii. După cei de la Transurb se află salariaţii de la Apă Canal, care au primit, conform Contractului de Muncă, prime în valoare de 130 de lei (în mână), iar angajaţii care au copii au primit şi câte o punguţă cu cadouri pentru aceştia.  Urmează angajaţii SC Pieţele Agroalimentare Galaţi care au primit, de Crăciun, câte o primă în valoare de 100 de lei, iar cei cu copii au primit punguţe cu dulciuri, jucării şi hăinuţe în valoare de circa 150 de lei.

La capătul celălalt al … sacului se află angajaţii de la fostul SADP, Ecosal şi Apaterm. Dacă cei de la Ecosal şi Apaterm nu au primit chiar nimic, cei de la serviciul de Gospodărire Urbană au primit, totuşi, pe post de cadou un drept, stabilit prin contractul de muncă, dar care nu s-a mai acordat în ultimul timp, din lipsă de fonduri. „Bonurile de masă, care nu s-au mai acordat din toamnă. Am făcut mari eforturi şi am acordat acum 17 bonuri de masă fiecărui salariat”, a declarat directorul adjunct Nicolae Zburlea. „Este criză, legea nu ne permite să dăm nici prime şi nici să plătim ore suplimentare, aşa că cei 450 de angajaţi au primit zero lei la prime”, a declarat directorul Ecosal Ion Ionescu. După un an cum nu se poate mai greu, în care nici nu au ştiut dacă vor mai avea sau nu loc de muncă, angajaţii Apaterm nu au primit nici un cadou de Crăciun. De voie, de nevoie, salariaţii consideră drept cadou găsit sub brad … decizia de insolvenţă a societăţii, stabilită de magistraţi şi nu falimentul.

Citit 2959 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Decembrie 2011 23:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.