Cine ne umflă factura la căldură?

Cine ne umflă factura la căldură?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţenii nemulţumiţi de facturile mari au luat cu asalt Protecţia Consumatorului * Subprefectul nu a invitat şi reprezentanţii firmelor de repartitoare * Şeful ANRSC Galaţi tace  *

Supăraţi de facturile mari la întreţinere pe care le-au primit în ciuda faptului că au centrale de apartament, sau a costurilor prea mari pe căldura de care, în realitate, nu au beneficiat, 58 de gălăţeni au depus reclamaţii la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, a declarat inspectorul Aurel Pamfile. Potrivit acestuia, în urma analizei reclamaţiilor, s-a constatat că facturile gălăţenilor sunt „umflate” de diverse cauze. „Sunt situaţii în care oameni care au centrale termice au aflat că au de plătit între 100 şi 200 de lei, ca factură pentru căldura din ţevi sau de la conductele de la subsol. Astfel de cazuri sunt anomalii”, a declarat Aurel Pamfile, vorbind despre analiza activităţii celor patru societăţi de repartitoare din Galaţi - ISTA, Elsaco, Tekem şi Heat Energy.

Repartitoare montate aiurea, tabele fictive şi taxe abuzive 

Un prim motiv ar fi inventarierea defectuoasă a suprafeţelor încălzite care, teoretic, ar fi trebuit făcută de reprezentanţii firmelor care au repartitoare la Galaţi în baza datelor furnizate de administratorii asociaţiilor. Numai că în multe cazuri inventarierea nu a fost făcută mergându-se la faţa locului, în fiecare apartament, ci din birou.

Pentru că nici firmele nu au personal suficient să facă această inventariere, au fost multe cazuri în care, contra unui comision (se vorbeşte de cinci lei de apartament), administratorii de asociaţii au realizat pe principiul „copy-paste” tabele cu suprafeţele încălzite, spune şi Tudor Rusu, un fost angajat al unei firme de repartitoare din Galaţi. „Şi aşa s-a ajuns la situaţii în care nouă blocuri diferite aveau aceleaşi suprafeţe încălzite, când se ştie că sunt diferenţe şi de la scară la scară”. 

O altă cauză a facturilor mari este faptul că nimeni nu a luat în considerare faptul că agentul termic nu are aceeaşi presiune în orice imobil, căci totul este legat de numărul apartamentelor debranşate de la sistemul centralizat de încălzire. Un alt motiv: ţevile comune – pentru care toţi locatarii plătesc căldură, indiferent dacă sunt debraşaţi sau nu – sunt vechi, iar din această cauză în unele apartamente radiază mai puţină căldură decât în altele (dar calculul se aplică unitar). Pamfile a mai adăugat un motiv pe listă: amplasarea repartitorului-martor la subsol, acolo unde oricum temperatura agentului termic este superioară celui care ajunge în caloriferul apartamentului de la ultimul etaj. Comisarul a mai enumerat şi alte motive: transmiterea prin telefon sau prin uşă a indexului de la repartitoare, în loc să se efectueze citirea corectă, în casă, de către angajaţii firmelor.

„Nu în ultimul rând  facturile au crescut ca urmare a introducerii abuzive a unor tarife de cinci lei, fără ştiinţa clientului şi fără ca acest lucru să fie precizat în vreun contract al firmei”, a mai adăugat Pamfile, concluzionând: „Teoretic, Ordinul A.N.R.S.C. nr. 343 e corect şi echitabil, dar practic unele aplicaţii au dat rezultate foarte departe de realitate. Sunt oameni care nu mai înţeleg de ce şi-au cumpărat centrală de apartament când puteau să îşi tragă un set dublu de ţevi prin casă”. Potrivit comisarului, căldura primită în sistem centralizat de la Apaterm costă 247 de lei/gigacalorie, în timp ce agentul termic produs cu o centrală de apartament face ca gigacaloria să coste 145 de lei.  

Analiză în lipsa celor în cauză şi în tăcerea reprezentantului ANRSC

Discuţiile au avut loc în cadrul şedinţei Consiliului Consultativ pentru Protecţia Consumatorilor, prezidată de subprefectul Ovidiu Tudorache. În finalul şedinţei, acesta a dispus ca motivele care conduc la apariţia facturilor eronate să fie aduse la cunoştinţa tuturor asociaţiilor de proprietari.

Deşi intenţia de analiză pe acest subiect atât de arzător pentru cetăţeni a fost lăudabilă, din păcate, scopul nu a fost atins, căci în loc să fie invitaţi reprezentanţii celor patru firme de repartitoare din Galaţi (ISTA, Elsaco, Tekem şi Heat Energy) a fost invitat un fost angajat al uneia din ele care nu mai lucrează în domeniu de patru ani. În plus, deşi la şedinţă se afla directorul filialei locale a ANRSC Viorel Trif, acesta nu a scos nici un cuvânt, deşi instituţia care o reprezintă reglementează toate normele prind facturarea agentului termic. Ulterior, după şedinţă, acesta a precizat că doar a pus la dispoziţie baza legală pentru acest subiect şi că oricum nu este abilitat să facă declaraţii de presă. Întrebat în ce calitate a făcut toate declaraţiile din toamna trecută cu privire la situaţia Apaterm, acesta a explicat că  „doar în calitate de consilier local”. Pe de altă parte, subprefectul Tudorache a precizat că Trif „este liber să ia cuvântul, este membru al Consiliului Consultativ”.

Citit 5706 ori Ultima modificare Luni, 27 Februarie 2012 23:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.