Taxa de câine nu latră, dar muşcă din buzunare!
Foto: Foto: Sorin Pană

Taxa de câine nu latră, dar muşcă din buzunare!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Conform HCL 640.12.2009, anual, contribuabilul din Galaţi este obligat la o taxă specială de ecarisaj în cuantum de 2,5 lei/persoană fizică/an şi de 50 de lei/persoană juridică/an. În prezent, taxa anuală este de 2,60 lei pentru persoane fizice şi de 53 de lei pentru cele juridice. Taxa a fost introdusă astfel încât cu banii colectaţi la bugetul local să se poată finanţa serviciul de ecarisaj – realizat de Ecosal – dar şi alte investiţii legate de acest serviciu. Din păcate însă, hotărârea de Consiliu a fost prost gândită, astfel încât în municipiul Galaţi întâlnim aberanta situaţie în care un cetăţean plăteşte de două ori într-un an aceeaşi taxă, însă ca entităţi diferite: o dată ca simplu contribuabil şi a doua oară, ca persoană fizică autorizată!

Cât s-a strâns anul trecut şi cum au fost folosiţi banii?

Potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al Primăriei, Nicoleta Manole, în 2011 s-a colectat suma de 842.494, (195.928 euro), din care 510.907 lei de la persoane fizice şi 331.587 de lei de la cele juridice. Ca să vă faceţi o idee asupra sumei colectate, cu circa 195.000 de euro se pot cumpăra 30 de Dacii Logan (modelul cel mai ieftin), sau circa 150 de tone de mâncare uscată pentru câini, ori s-ar fi putut achita contravaloarea tratamentului antirabic pentru peste 3.300 de oameni muşcaţi de câini. „Din suma totală, 335.652 de lei au fost alocaţi Ecosal pentru serviciile de ecarisaj, iar cu restul sumei [506.842 de lei] se vor face investiţii în acest an. Urmează să se scoată la licitaţie lucrarea de amenajare a unui depozit de materiale şi a unei baze de ecarisaj”, a adăugat Nicoleta Manole.

O situaţie aberantă, recunoscută şi ignorată

Ceea ce nu a gândit iniţiatorul – consilierul local Aurelian Constantin (PSD), preşedinte al comisiei de buget finanţe din CL – a fost că vor apărea situaţii aberante şi injuste în care anumiţi gălăţeni sunt pur şi simplu obligaţi să plătească de două ori într-un an aceeaşi taxă. De pildă, un cetăţean care desfăşoară la domiciliul său, conform legii, o activitate în calitate de Persoană Fizică Autorizată, PFA. În acest caz, omul va plăti taxa de ecarisaj de 2,60 ei pe an, dar va plăti încă 53 de lei pe an, în calitate de PFA! O situaţie complet aiuritoare, căci nu vorbim de mai multe persoane, ci de una şi aceeaşi! Situaţia se repetă nemulţumitor în cazul asociaţiilor de proprietari, şi ele persoane juridice. În această calitate, plătesc taxa de ecarisaj, adică împart suma datorată la numărul de locatari care, la rândul lor, achită taxa de ecarisaj ca şi persoane fizice! „Teoretic, aveţi dreptate. Practic însă noi nu facem decât să aplicăm HCL 640”, spune directoarea Direcţiei de Fiscalitate, Elena Lovin. Şi iniţiatorul hotărârii, Aurelian Constantin spune că „am sesizat şi eu situaţia expusă, dar nu am putut-o modifica, căci departamentul juridic al Primăriei a spus că dacă aş excepta de la regulă anumite categorii, ca asociaţiile de proprietari, aş face o discriminare”.

Citit 2439 ori Ultima modificare Duminică, 11 Martie 2012 16:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.