Nouă ani de aşteptare - Parcul Industrial (tot mai) înghite bani
Foto: Foto: Sorin Pană

Nouă ani de aşteptare - Parcul Industrial (tot mai) înghite bani
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi ar fi trebuit să fie gata încă din aprilie 2008, Parcul Industrial e tot în construcţie*  Mâine, obiectivul împlineşte  „frumoasa” vârstă de nouă ani de la înfiinţare *  Potrivit bugetului Galaţiului, nu mai puţin de 14,1 milioane de lei s-au cheltuit până la finele lui 2011, iar anul acesta i s-au alocat în buget alte 6,7 milioane de lei *  Primăria a scos la licitaţie lucrările de amenajare a drumului de acces şi alimentarea cu apă şi energie electrică a Parcului, care are din nou speranţe că va fi dat în folosinţă anul acesta *

„Calc peste cadavre şi Parcul Industrial va fi gata în acest an”, declara primarul Dumitru Nicolae la finele lui martie 2011, când a susţinut că „nu e nicio neregulă” în privinţa cheltuielilor consistente efectuate pentru realizarea acestui proiect.

Declaraţii degeaba. Parcul tot nu e gata! Mâine se împlinesc nouă ani de la înfiinţarea lui de către Consiliul Local, dar aniversarea nu-i foloseşte la nimic, nici lui, nici investitorilor pentru care a fost creat. Nu are încă drum de acces, nici apă, nici curent electric, ci doar promisiunea că până în august sau până la finele acestui an,le va avea. Parcul ar fi zăcut şi acum pârloagă în bătaia vânturilor, dacă, anul trecut, nu ar fi iscat un scandal în Consiliul Local. Despre situaţia acestui obiectiv am discutat cu inginerul Vasile Ursu, responsabil cu Parcul Industrial.

Acum un an, cu activitatea suspendată

Cu activitatea oficial suspendată, munţi de pietriş şi nisip, stive de materiale de construcţie, câteva utilaje şi o mână de muncitori, care se făceau că lucrează la bordurile unor drumuri abia trasate, o hală neterminată şi un sediu administrativ aidoma, aşa arăta Parcul în urmă cu exact un an. Năpădit de stufărişul mai înalt decât un stat de om, panoul de la intrare explica situaţia: “Şantier în lucru – Parc Industrial – Galaţi – constructor SC Vega 93 SRL. Termen de execuţie 18 luni. Data începerii construcţiei: 23.10.2006. Data finalizării construcţiei: 23.04.2008”. Şi când te gândeşti ce promiteau aleşii în anii 2003-2006: incintă de platforme cu drumuri de acces şi toate utilităţile necesare, pavilion expoziţional cu restaurant, birouri şi anexe, hală de construcţii metalice, hală de piese de schimb pentru industria siderurgică şi navală.

Paradis economic cu 1.215 locuri de muncă!

 Probabil că Parcul ar fi zăcut tot pârloagă dacă, în martie 2011, scandalul nu ar fi izbucnit în Consiliul Local, tocmai de la faptul că Primăria, ameninţată cu pierderea titlului de Parc Industrial, voia să aloce, pe lângă cele 8,2 milioane de lei prinse în bugetul oraşului, încă 7 milioane de lei, dintr-un credit bancar. Banii erau justificaţi exact pentru drumul de acces în Parcul Industrial, alimentarea cu apă potabilă şi energie electrică. Potrivit primarului Nicolae, valoarea decontată până în martie 2011 pentru Parcul Industrial a fost de 9,1 milioane de lei, din 16,8 milioane valoare ofertată.

Licitaţie pentru drum şi utilităţi

Faţă de martie anul trecut, progresul este vizibil. La ora actuală, în Parcul Industrial, drumurile interioare care delimitează parcelele şi fac accesul către pavilionul administrativ şi parcările sunt betonate. Sediul administrativ tot nu e gata, fiind încă îmbrăcat în schele. Când am fost noi, nu lucra nimeni la finisajele interioare rămase de executat. Hala a fost compartimentată. „Iluminatul este echipat fiind montate staţiile de transformare. Avem gospodăria de apă cu staţii de pompare, cu sistem dublu de înaltă presiune pentru pompieri. Canalizarea este gata. Apele pluviale şi nu numai sunt epurate şi evacuate în sistemul de irigaţii. Au fost scoase la licitaţie drumul de acces şi utilităţile, alimentarea cu energie electrică şi apă. Va fi un drum de lăţime industrială, în jur de zece metri, cu tot cu o bandă de trotuar, un drum destinat traficului greu. Obţinerea avizelor a durat pentru că drumul străbate trei trasee de cale ferată şi trece pe lângă digul de apărare. Anul trecut au fost investite aproximativ 4,9 milioane de lei, iar anul acesta se estimează o cheltuială de 6,59 milioane de lei, mai puţin calea de acces la care vom vedea suma exactă în urma licitaţiei, dar la dispoziţie sunt aproape 2,8 milioane de lei. Aceste sume prinse în bugetul local şi estimăm ca anul acesta să se încheie investiţia”, ne-a declarat inginerul Vasile Ursu.

Planuri

„Parcul are 21,8 hectare, din care aproape patru hectare sunt ocupate de spaţiile comune – sediu, drumuri, căi de acces, fose. Terenul care rămâne va fi concesionat investitorilor, în funcţie de interesul lor. Avantajul unui parc industrial este că facilităţile vor fi stabilite de Consiliul Local. În primul rând, concesiunea are un preţ foarte mic - 0,5 euro pe metru pătrat, un preţ extrem de bun şi, în situaţia în care se creează un număr mare de locuri de muncă există posibilitatea de a se face reduceri. La această sumă se mai adaugă 0,1 euro pe metru pătrat pentru utilităţile comune - iluminat, pază, întreţinerea drumurilor de acces. Investiţia se bazează pe ideea de a crea de locuri de muncă, generând astfel venituri la bugetul local. Trebuie ţinut cont de faptul că la Cluj sau Ploieşti unde s-au dezvoltat parcuri industriale de succes, acestea nu au fost ridicate în câmp ca în cazul nostru, ci pe foste unităţi militare, deci aveau deja o infrastructură”, ne-a declarat responsabilul Parcului Industrial. Rămâne de văzut dacă Parcul va avea la finele anului drum de acces şi utilităţi aşa cum i se tot promite în fiecare an.

Citit 2117 ori Ultima modificare Luni, 26 Martie 2012 09:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.