Algoritmul politic nu se aplică în campanie - Vezi unde au ajuns banii de la Guvern

Algoritmul politic nu se aplică în campanie - Vezi unde au ajuns banii de la Guvern
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Galaţiul nu face notă discordantă de la impresia generală potrivit căreia repartizarea sumei de 648,233 milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, pentru primării s-a făcut pe criterii politice. Deşi Guvernul a subliniat că banii s-au alocat pentru plata arieratelor şi cofinanţarea unor proiecte finanţate din fonduri nerambursabile, valoarea sumelor, culoarea politică a primarilor gălăţeni care au primit aceste sume şi mai ales discordanţele dintre cât au cerut şi cât au primit sunt tot atâtea argumente pentru confirmarea scenariului de împărţire a banilor pe criterii politice.

Primarii PDL, în topul fericiţilor

Din cele 65 de localităţi ale judeţului Galaţi, PSD are 23 de comune (35 la sută), PNL- 18 comune (27 la sută), PDL - 14 comune (21 la sută) şi PC - 10 comune (15 la sută).  Dacă s-ar fi ţinut cont de această repartizare, banii de la rezerva Guvernului ar fi trebuit să respecte, în general, aceleaşi procente. În realitate însă, din cele doar 28 de comune şi municipiul Tecuci care au primit bani, 14 localităţi sunt conduse de primari PDL, nouă - PSD, cinci - PC şi una singură este a PNL (Folteşti). Trebuie să menţionăm că am luat în consideraţie partidele în care se află primarii în mod "oficial", întrucât, în această perioadă preelectorală, edilii migrează de la un partid la altul, orientându-se fie după capitalul electoral al partidelor, fie după banii pe care i-ar putea aduce, de la Centru, în comune, chiar şi pe ultima sută de metri înainte de alegeri.   

Revenind la împărţirea "pe culori politice" a sumei totale alocată localităţilor judeţului Galaţi (8 milioane de lei), procentele arată astfel: PDL - 48 la sută, PSD- 31 la sută, PC - 17 la sută şi PNL - 4 la sută.

Generozitate peste aşteptări!

Din cele 29 de localităţi care au primit bani de la rezerva de stat, nouă nu aveau niciun leu la capitolul datorii - informaţie certificată de Direcţia de Finanţe. Cu toate acestea, toate cele nouă localităţi au primit chiar mai mulţi bani decât au cerut proprii primari.  Astfel, Brăhăşeşti (PDL) a cerut  315.000 lei şi a primit 340.000 de lei, la fel cât au primit şi Cudalbi (PDL) şi Barcea (PDL), deşi au cerut 211.000 şi, respectiv, 175.000 de lei. Exemplele pot continua cu primăriile care au primit câte 260.000 de lei, deşi au cerut  Cerţeşti (PDL) -102.000 lei, Gohor (PDL) - 103.000 lei şi Movileni (PDL) - 243.000 de lei.  

Citit 1742 ori Ultima modificare Marți, 10 Aprilie 2012 23:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.