Catalogul aleşilor locali - Târguieli, alianţe, trocuri şi interese politice
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Catalogul aleşilor locali - Târguieli, alianţe, trocuri şi interese politice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din opozantul veşnic cârcotaş, PDL s-a dovedit aliatul PSD în momentele cheie ale ultimilor doi ani de mandat * PC a jucat mai mult la dublu, susţinând în Consiliul Local când propunerile PNL, când iniţiativele PDL * Deşi majoritari, social-democraţii din Consiliu, în frunte cu primarul Dumitru Nicolae, s-au trezit de multe ori la mâna PNL+PC

Lâncezeală, dezinteres şi superficialitate sau, dimpotrivă, pasiuni şi tensiuni, negocieri dure vecine cu şantajul sau trocul politic, dispute verbale şi populism, salve de trasoare electorale, aceasta a fost adesea atmosfera în şedinţele Consiliului Local. Rezultatul – câteva mii de hotărâri care ne-au marcat viitorul. Deşi aleşii locali sunt (teoretic) liberi să voteze potrivit convingerilor proprii şi intereselor urbei, de cele mai multe ori ei trebuie să se plieze pe interesul partidului care i-a propulsat în această funcţie. Votul pe hotărârile adoptate în acest mandat a fost negociat, de regulă, într-o şedinţă cu primarul şi şefii de grup, dar nu o dată, aleşii locali una au spus şi alta au făcut în şedinţele publice. Scandalurile nu au lipsit! Iată cum s-au făcut şi desfăcut alianţele politice în sânul Consiliului Local Galaţi.

La un pas de unanimitate

La a doua şedinţă a Consiliului Local din acest mandat, în 2008, grupul PC, cu un consilier în minus, nu a propus pe nimeni pentru funcţia de viceprimar. Propunerile au fost Mircea Cristea (PNL), Nicuşor Ciumacenco (PSD) şi Ion Dumitru (PDL). Surprinzător sau nu, Cristea a fost ales viceprimar cu 19 voturi „pentru”, şapte „contra”, iar Nicuşor Ciumacenco cu 25 de voturi „pentru” şi unul „împotrivă”, deci a fost susţinut şi de PDL! Deşi, din punct de vedere numeric, PDL a avut al doilea grup de consilieri din CL, şapte, la împărţirea şefiilor pe comisii şi a scaunelor în Consiliile de Administraţie ale societăţilor de interes local democraţi-liberalii n-au luat aproape nimic. În schimb, social democraţii şi liberalii şi-au adjudecat frăţeşte (jumi-juma) şefia a patru comisii importante, iar conservatorii doar o preşedinţie de comisie. În următorii doi ani, în CL PDL a fost Gică Contra, dar fără efect. PC s-a distanţat de PSD, orgoliile politice încrucişându-şi săbiile. La deciziile nepopulare, PSD şi PNL s-au sprijinit reciproc.

Uite-aşa se-ntoarce roata

Primul „cutremur” serios s-a produs la finele lui 2010, în momentul în care municipalitatea a vrut (fără să aibă habar că nu are voie) să cumpere Hotelul Faleza. PDL a avut votul decisiv. În 2011 treaba a început să scârţâie şi mai rău. Prima şedinţă a Consiliului Local din 2011 s-a încheiat înainte să înceapă, pentru că, în semn de protest, aleşii PNL, PC şi PDL au părăsit şedinţa lăsând uimit la masă grupul PSD. Abia se născuse, sub semnul tensiunilor şi al orgoliilor neostoite, Uniunea Social Liberală (USL), că liberalii, susţinuţi de PC, au arătat cine-i şeful la stabilirea investiţiilor care se vor realiza din împrumutul de 61 de milioane de lei luat de municipalitate. Liberalii, prin vocea lui Marius Stan, i-au forţat mâna primarului Dumitru Nicolae să scoată Parcul Industrial de pe lista investiţiilor şi să pună în loc strada Traian. Supărat, Nicolae i-a acuzat că au făcut-o pentru că li s-a refuzat postul de administrator interimar la Parcul Industrial. Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a dezvăluit atunci că una dintre solicitările apărute în cadrul USL a fost să fie luat creditul după ce se stabileşte candidatul la Primărie, ceea ce i s-a părut bizar. Cert este că, în plină şedinţă, PSD a fost silit să accepte voinţa PNL şi PC, altfel rămânea fără credit!

Cât cântăresc şapte voturi?

Ulterior, aleşii PDL a ajuns să „salveze” cu prezenţa lor şedinţele CL marcate de absenteism. După ce au lăsat SC Apaterm să se ducă pur şi simplu de râpă, consilierii locali au trebuit să aleagă pentru funcţia de administrator special al societăţii Apaterm, aflată în reorganizare judiciară, între directorul tehnic Adriana Statulat şi şeful serviciului de termoficare, Dorin Andarache, ambii angajaţi ai furnizorului local de apă caldă şi căldură. Şi de această dată, USL Galaţi a funcţionat în acelaşi stil original şi propriu: PNL şi PC l-au susţinut pe Dorin Andarache, un apropiat al PNL, iar consilierii PDL şi PSD au votat pentru Adriana Stratulat care a şi fost numită în funcţie.

PC, joc dublu

Scandalul politic a fost maxim în 2011 atunci când patru consilieri PC au semnat alături de grupul PDL pentru convocarea unei şedinţei extraordinare a Consiliului Local, întrunire la care să se dezbată proiectul de hotărâre privind încredinţarea serviciului de furnizare a agentului termic şi a reţelelor tehnico-edilitare către Electrocentrale. La acel moment, toţi gălăţenii care nu aveau centrală termică dârdâiau în case lângă caloriferele reci. În şedinţă, proiectul de hotărâre privind încredinţarea în regim de urgenţă a serviciului de distribuţie/furnizare a agentului termic şi a reţelelor către Electrocentrale a fost respins. În favoarea lui au votat 9 consilieri PDL şi PC, împotrivă – 12 aleşi PSD şi PNL. La cel moment, liderii locali ai PSD şi PNL au atacat gestul aleşilor PC, calificându-l drept abatere clară de la protocolul USL şi chiar s-a vorbit despre schimbarea din funcţie a directorilor PC de la Transurb şi Gospodărire Urbană. Dar nu s-a întâmplat nimic.

Rămâne de văzut cum vor funcţiona alianţele la alegeri şi în viitorul mandat.

 

Citit 2501 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Aprilie 2012 20:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.