În loc de un nou Muzeu de Artă vom avea un teren viran în mijlocul Parcului Rizer!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

În loc de un nou Muzeu de Artă vom avea un teren viran în mijlocul Parcului Rizer!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Cum proiectul care vizează finanţarea lucrării este de doi ani şi jumătate în evaluare finală, muzeul va fi gata la... Sfântul Aşteaptă!

Situaţie inedită în Parcul Rizer: la sfârşitul acestui an vom avea un parc nou-nouţ, de aproape două milioane de euro, în mijlocul căruia se va afla un imens loc viran – de peste 4.600 de metri pătraţi – unde ar urma să fie ridicat viitorul sediu al Muzeului de Artă Vizuală, obiectiv ce ar fi realizat cu fonduri europene, printr-un proiect deja câştigat. Când vor începe lucrările la acest proiect şi când vor fi ele gata, sunt informaţii pe care nu ni le poate oferi nimeni. Şi asta, pentru că de aproape doi ani şi jumătate proiectul este în „evaluare finală”, motiv pentru care nu s-au putut face alţi paşi, cum ar fi licitarea constructorului sau achiziţionarea materialelor. Reprezentanţii CJ  - instituţie care va asigura aproape 60 la sută din fondurile necesare realizării proiectului -  nu ştiu ce se întâmplă şi nu au nici un răspuns din partea UE. Proiectul viitorului muzeu arată bine: vorbim despre o arie construită la sol de 2.600 de metri pătraţi, iar clădirea va fi una pe patru niveluri. În momentul acesta expoziţiile se desfăşoară pe maxim 900 metri pătraţi, suprafaţă care va fi în viitorul muzeu doar pe un singur nivel. Undeva la subsol va fi amenajat un amfiteatru multimedia, de două ori mai mare decât cel de la Muzeul de Ştiinţele Naturii. La parter, etajul întâi şi la cel de-al doilea, pe lângă sălile imense de expunere, vor fi şi foarte multe laboratoare de recondiţionat obiecte de artă, ateliere, birouri şi depozite. Proiectul „VisualIntegratedServices – ARTourism” are un buget total de aproape 7,5 milioane de euro.

„Artă în linişte!”

Între timp, lucrările de modernizare a Parcului Rizer merg destul de bine. Consorţiul de trei firme (Pallegrini SRL Galaţi, Comtiem SRL Galaţi şi Electromontaj Bucureşti) care se ocupă de lucrări promite că va da parcul în folosinţă la finele acestui an, deşi termenul limită era undeva prin luna mai a anului viitor. Se văd deja amfiteatrul în aer liber şi foişorul care vor încânta privirile trecătorilor. În ceea ce îi priveşte pe ocupanţii imobilului aflat acum în proprietatea Arhiepiscopiei – ne referim aici la angajaţii Muzeului de Artă – aceştia au de ce să se teamă. Din surse neoficiale am aflat că Arhiepiscopia i-ar cam zori pe cei din muzeu să-şi mute catrafusele. Directorul Muzeului, Dan Basarab Nanu, pare însă liniştit. „Ne desfăşurăm activitatea aşa cum se vede. Nu am ce să comentez mai mult decât ceea ce ştiţi de la Consiliul Judeţului. Pot să vă spun că nu ne grăbeşte nimeni să plecăm”, a comentat sec Nanu.

Citit 3364 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Mai 2012 22:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.