Vechi şi nou la Poiana: Piroboridava urmează să fie amenajată

Vechi şi nou la Poiana: Piroboridava urmează să fie amenajată
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

 

Comuna Poiana este una dintre cele mai noi şi mai vechi aşezări din judeţul Galaţi, cotată drept un pol al sărăciei. De fapt, vechea Piroboridava este însă mult mai bogată în istorie.

Poiana a devenit comună în 2004 şi după acest an s-au simţit unele semne de civilizaţie.  „Din 2004 am reuşit să asfaltăm, să îmbunătăţim sistemul de alimentare cu apă şi să-l extindem, să reabilităm cele trei şcoli. Nu a reuşit însă primăria să facă mare lucru în privinţa punerii în valoare a vechii cetăţi Piroboridava, una dintre cele mai vechi aşezări din sudul Moldovei”, explica localnicul Ion Munteanu.

Reales în funcţia de primar, Tudor Trofim ne-a spus că între priorităţile celui de-al treilea mandat va fi şi punerea în valoare a anticei Piroboridava (Cetăţuia), actuala Poiana. „Dacă nu vom găsi resurse pe un proiect european, vom încerca să îngrădim locul şi să punem trandafiri”, a spus Tudor Trofim.

Antica Piroboridava a fost delimitată de marele istoric şi arheolog Vasile Pârvan, în 1926, când a identificat „Cetăţuia” după indiciile geografului Ptolemeu, 90-165 d. Hr., care menţiona Piroboridava ca veche cetate a geţilor (dacilor).

„În urma cercetărilor continuate de arheologul Radu Vulpe şi soţia sa Ecaterina Dunăreanu-Vulpe, la Poiana, au fost scoase la iveală peste 20.000 de obiecte de ceramică, între ele obiecte de uz casnic specifice perioadei geto-dacilor din veacurile I î. Hr. şi I d. Hristos”, spune Laurenţiu Groza, directorul Muzeului de Istorie Tecuci.

Aşezată pe un pinten de deal, în apropierea confluenţei dintre Siret şi Trutuş, astăzi, bătrâna Piroboridava ar putea deveni un loc care ar reda puţin aer aşezării gălăţene.

Citit 8015 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Iunie 2012 16:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.