Interviu cu primarul Daniel Ţuchel - Tecuciul, condus milităreşte

Interviu cu primarul Daniel Ţuchel - Tecuciul, condus milităreşte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Înainte de a intra în Primărie, noul edil al Tecuciului, liberalul Daniel Ţuchel, a acţionat milităreşte, doar nu degeaba a fost comandant baterie tragere la Brigada 15 Vânatori de munte: a solicitat Serviciului de administrare a domeniului public şi privat să vizualizeze teritoriul administrativ. Ajuns în Primărie, a cerut organigrama şi statul de funcţii şi s-a bucurat că, spre deosebire de cei 20 de funcţionari pe care i-a avut în cei opt ani de primar la Ţepu, acum are câteva sute de salariaţi la dispoziţie, cu care să rezolve necesităţile Tecuciului. Iată care îi sunt priorităţile:

- Domnule primar, care a fost prima măsură luată?

- Să introduc un program de lucru de opt ore pe zi, pentru că funcţionarii veneau la serviciu ca acţionarii şi plecau când voiau. Accesul în instituţie trebuia reglementat pentru că erau patru uşi de acces şi se fofilau de pe una pe alta. Nu exista condică de prezenţă, registru de deplasări, chestiuni organizatorice la care eu ca militar ţin, pentru că respectul pentru cetăţean pleacă din acest punct.

- Care sunt cele mai grele probleme ale Tecuciului?

- Cunoşteam problemele Tecuciului înainte de a ajunge primar, dar nu am crezut că dimensiunea lor este atât de mare. Săptămânile acestea am avut o avalanşă de audienţe, 60-70-80 de oameni, de două ori pe săptămână. Prima problemă este cea a locuinţelor. S-a construit foarte puţin din ’90 încoace, Tecuciul a fost afectat de inundaţii şi foarte multe locuinţe private au fost distruse, iar administraţia locală a fost incapabilă să rezolve problemele. Am avut în audienţă familii cu doi-trei copii care încă mai locuiesc în module. E grav! Şi problema locurilor de muncă este grea. Tecuciul nu este alimentat cu apă potabilă decât 60 la sută, şi doar 40 la sută beneficiază de canalizare. Sunt cartiere întregi, cu peste 5.000 de oameni, cum e Satul Nou, care nu au apă şi canalizare.

- Ce v-aţi propus să faceţi concret pentru tecuceni?

- Eu cred că în patru ani vom reuşi să acoperim Tecuciul, sută la sută cu apă curentă şi canalizare. Vreau să demarez un proiect de reabilitare termică a tuturor blocurilor, deoarece cheltuielile cu încălzirea şi întreţinerea sunt tot mai mari pentru o populaţie îmbătrânită şi care trăieşte dintr-un venit tăiat, pensia. Va trebui să economisim banii pentru că foarte mulţi au fost risipiţi pe apa sâmbetei. De ce? Pentru că deşi apa, canalizarea, iluminatul public, salubritatea sunt atributul autorităţii locale, fosta conducere a luat decizia externalizării lor, cu nişte costuri foarte mari. Bugetele de dezvoltare au fost mici în ultimii ani, sursele de finanţare guvernamentale şi europene au lipsit, motiv pentru care Tecuciul nu a avut posibilitatea să se dezvolte aşa cum au făcut-o oraşele din jur, Focşani sau Bârlad, unde noi mergem cu familiile la plimbare sau cumpărături. Nu venim la Galaţi, că nu avem drum. Până la Bacău, deşi sunt o sută de km, facem jumătate din timp.

- Veţi modifica organigrama Primăriei?

- Da, şi vom înlocui funcţionarii care nu sunt profesionişti şi nu-şi fac treaba bine. Oamenii cred în mine şi nu aş putea să-i dezamăgesc, indiferent de câţi funcţionari va trebui să înlocuim nu ne vom crampona. Deşi serviciile sunt externalizate, organigrama s-a mărit, iar costurile cu salarizarea sunt bani publici pe care am putea să-i folosim în altă parte, gestionând eficient bugetul.

- Ce pregătiţi pentru prima şedinţă de Consiliu Local?

- O egalizare a tarifelor practicate la groapa de gunoi a oraşului. Tecuciul are o platformă de gunoi cu termen de conformare 2017 şi se practică un tarif pentru terţi şi unul pentru societatea care salubrizează Tecuciul. Nu are sens să facem diferenţe cât timp societatea practică aceleaşi tarife ca în alte părţi. Dacă ar fi avut un tarif mai mic pentru tecuceni aş fi înţeles. Banii sunt o sursă pentru a putea pregăti, împreună cu cei 22 de primari din jur, o strategie de gestionare a deşeurilor.

- Pentru ce aţi da o notă maximă fostei administraţii?

- Deşi s-au încasat vreo sută de miliarde de lei în 2010 din vânzarea de terenuri şi nu se vede ce s-a făcut cu aceşti bani, totuşi s-au achiziţionat o măturătoare şi o maşină de colectat deşeuri. Sunt mulţumit că am la îndemână aceste două utilaje - fundamentul societăţii de salubrizare pe care vreau să o înfiinţez la Tecuci. De ce? Pentru că achităm societăţii Romprest peste 2 miliarde de lei [vechi] pe lună pentru curăţenie. Vreau să înfiinţez o societate de salubritate a tecucenilor, care să practice tarife mici şi să facă curăţenie maximă fără să fiu nevoit să plătesc 24 miliarde pe an. Mai plătim atât şi la Romlux, căreia i-a fost concesionat serviciul de iluminat public, şi 7-10 miliarde pe lună funcţionarilor publici. Sunt deja mulţi bani care pleacă din buget.

- Cum veţi stimula crearea de locuri de muncă?

- Tecuciul a avut o oportunitate pe care n-a exploatat-o. S-au desfiinţat două unităţi militare şi terenurile lor, situate în intravilanul localităţii, 25 de hectare, sunt în proprietatea municipalităţii, şi zac de opt ani de zile. Am contactat o firmă de proiectare şi am comandat un PUZ pentru un centru de afaceri. Din cele 25 de hectare, pe vreo 10-12 putem construi hale de producţie pe care să le putem pune la dispoziţie celor care doresc să creeze locuri de muncă. Agenţii economici pot beneficia de de facilităţi la plata taxelor şi a impozitelor, în schimbul locurilor de muncă.

- Ce nu are acum Tecuciul şi va avea după patru ani?

- Va avea primar, pentru că în ultimii ani, după părerea mea nu a avut. În ultimii ani, Tecuciul, în opinia fostului primar, a însemnat străzile 1 Decembrie şi Gheorghe Petraşcu. Tecuciul este mult mai mare, iar problemele oamenilor sunt multiple. Vreau să fiu acel primar care merge pe stradă pe jos, care stă de vorbă cu oamenii, care le rezolvă problemele imediat printr-un telefon. Nu să vină să facă cerere şi să mai vedem. Şi dacă voi reuşi acest lucru vă promit că peste patru ani voi lua peste 70 la sută la Primărie!

Citit 5071 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Iulie 2012 18:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.