Noul primar vrea vechea primărie! Palatul Lambrinidi, o soluţie gratuită şi elegantă

Noul primar vrea vechea primărie! Palatul Lambrinidi, o soluţie gratuită şi elegantă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • Marius Stan a aflat cum a pierdut fosta municipalitate Palatul Lambrinidi şi vrea să îşi recâştige sediul din perioada postbelică * O decizie cel puţin bizară a unui judecător contestabil şi non-combatul fostei administraţii au făcut ca gălăţenii să piardă un imobil de 6 milioane de euro

Noua conducere a Primăriei redeschide dosarul Palatului Lambrinidi, clădirea de pe strada Domnească nr. 51 aparţinând SNCFR, pentru care municipalitatea are un titlu de proprietate, dar pe care a pierdut-o în 2007, în urma unui proces cu final cel puţin neaşteptat. Dacă această acţiune va reuşi, atunci sloganul "Noua Primărie" din campania lui Marius Stan ar putea fi înlocuit cu "Vechea Primărie", pentru că aici a funcţionat municipalitatea din 1941 până în 1968.

"Viaţa liberă" vă prezintă astăzi istoria zbuciumată a superbului imobil de pe strada Domnească, estimat la o valoare de aproximativ 6 milioane de euro.

"E valabil titlul de proprietate din 1907?"

"Primăria Municipiului Galaţi a promovat o acţiune prin care solicită ca instanţa să decidă dacă titlul de proprietate asupra imobilului din strada Domnească nr. 51, pe care municipalitatea îl deţine din 1907, este sau nu valabil. Primul termen de judecată a fost stabilit la începutul lunii decembrie 2012", este informarea oficială pe care am primit-o de la biroul de presă al instituţiei.

Ce se ascunde, de fapt, în spatele acestei declaraţii? Practic, este un prim pas în încercarea de recuperare a Palatului Lambrinidi, pierdut absurd în 2007, în urma unei decizii judecătoreşti dubioase. Recunoaşterea valabilităţii titlului de proprietate din 1907 nu ar înseamna automat recuperarea imobilului, astfel că decizia Primăriei pare a fi doar un prim pas şi, în acelaşi timp, un tertip menit să blocheze o eventuală vânzare din partea SNCFR, care ar complica mai mult situaţia. Contactat telefonic, directorul CFR Infrastructură, Laurenţiu Seceleanu, a negat că instituţia pe care o conduce ar intenţiona să vândă imobilul. "Nu avem în plan aşa ceva", a comentat directorul Seceleanu.

Cum a pierdut Primăria o minunăţie de clădire

În condiţiile în care actuala municipalitate plăteşte chirie de 10.000 de euro pe lună pe un sediu din care riscă să fie evacuată peste noapte, Palatul Lambrinidi ar fi fost o soluţie pe cât de ieftină, pe atât de elegantă. Lucru pe care fosta conducere a instituţiei l-a remarcat în 2006, când a demarat procedura de recuperare a clădirii. Pentru că avea acte beton (contract de vânzare-cumpărare din 1907 şi act de dare în administrare către Direcţia Regională CFR Galaţi din 1968), Primăria a câştigat cu lejeritate la primele două instanţe, Tribunalul şi Curtea de Apel Galaţi. Lovitura de teatru avea să vină, însă, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), care, în 2007, adică în anul în care se făceau o sută de ani de când Primăria Galaţi cumpărase sediul, a făcut un cadou CFR-ului din banii publici ai gălăţenilor, invocând, printre altele, faptul că "bunul a devenit proprietate socialistă de stat".

Interesant este că preşedinte al completului de judecată a fost Florin Costiniu, personaj care avea să devină celebru în 2010, după ce a fost arestat în scandalul de corupţie în care a fost implicat senatorul Cătălin Voicu. Grav este, însă, faptul că la procesul pierdut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Primăria şi, implicit, cei aproape 300.000 de gălăţeni, nu au fost reprezentanţi de nimeni. Şefa compartimentului juridic era, la acea vreme, Doina Udrescu.

Povestea clădirii monument istoric

Imobilul în litigiu este situat chiar în buricul târgului, pe strada  Domnească nr. 51, la doar 100 de metri de clădirea în care Primăria stă acum cu chirie. Potrivit documentelor existente la Arhivele Statului, clădirea a aparţinut, până în 1890, industriaşului Epaminonda Lambrinidi. Acesta a fost declarat, în anul amintit, în stare de faliment, iar clădirea a intrat în proprietatea societăţii bancare „Creditul Funciar Urban”, care, mai bine de 17 ani, închiriat-o Curţii de Apel Galaţi. În anul 1907, Palatul Lambrinidi a fost cumpărat de Primăria Galaţi, din fonduri publice, iar actul, înregistrat de tribunalele Ilfov şi Covurlui (sub numerele 1156/9.02.1907, respectiv 367/16.02.1907) se află şi acum, în original, în Arhivele Statului. Preţul tranzacţiei a fost de 140.000 lei aur.

Curtea de Apel a mai funcţionat, plătind chirie Primăriei, în amintitul imobil până în 1930. Între 1930-1940, aici a funcţionat Liceul de Fete "Mihail Kogălniceanu", instituţie care a părăsit clădirea în 1940, din cauza avariilor produse de cutremur. Imobilul a intrat într-un amplu proces de consolidare, iar în 1941 a devenit sediul Primăriei şi Sfatului Popular Orăşenesc Galaţi. În 1968, instituţiile se mută în fostul Grand Hotel (care fusese naţionalizat), Palatul Lambrinidi fiind predat Direcţiei Regionale CFR Galaţi, printr-un ordin (nr. 95/7 mai 1968), semnat de celebrul activist comunist Constantin Dăscălescu.

Marius ŢucaCostel Crângan      

 

Citit 5442 ori Ultima modificare Joi, 30 August 2012 16:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.