Contracronometru - Lucrări în forţă în cartierul Cantemir
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Contracronometru - Lucrări în forţă în cartierul Cantemir
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Lucrările de canalizare pentru cele 97 de apartamente nefuncţionale din cartierul Cantemir, executate de Criomec, sunt 99 la sută gata * Primăria caută urgent soluţii pentru alimentarea cu gaze şi curent electric a noilor locatari

Dacă tot a găsit, datorită inginerului Săvel Rotaru, şeful Comisiei de Urbanism a Consiliului Local, soluţia pentru canalizarea noilor blocuri din cartierul Cantemir, Primăria s-a luat iar cu mâinile de cap. Va trebui să găsească urgent soluţii pentru alimentarea cu gaze şi electricitate a apartamentelor. Ah, da şi să dea de urma a 30 de chei, pentru că din cele 97, nu s-au dat, în vară, decât 67. Noi am fost însă curioşi cum a lucrat Criomec în cartierul Cantemir, ca să respecte termenul de două săptămâni pentru execuţia canalizării. Iată filmul:

Melancolie cu excavator

Ora 11.00. Autobuzul 10, încărcat cu doi călători pătrunde în cartierul Dimitrie Cantemir ca într-o poză prelucrată în Photoshop. De o parte sunt blocurile, de cealaltă şantierul, sau, mai bine spus, şantierele. Ghidul nostru în acest peisaj suprarealist - inginerul Săvel Rotaru. Ne oprim în dreptul primei lucrări. Un excavator cu aer melancolic sapă coordonat de doi muncitori care se cam "împung" în indicaţii. Este echipa ICMRS, care lucrează la alimentarea cu apă a cartierului Cantemir, soluţia definitivă. De atâţia ani, cartierul primeşte apă cu ajutorul unei improvizaţii. Ferească Sfântul de vreo defecţiune ori de vreun incendiu…! Suntem asiguraţi de lucrătorii ICMRS că lucrarea va fi gata la sfârşitul lunii octombrie. E dreptul meu să fiu sceptică, nu?

Criomec în acţiune

Ceva mai încolo e desfăşurarea de forţe a societăţii Criomec, coordonată de Călin Carapetrov. Deşi săpătura era grea, conducta fusese deja montată, la fel şi căminele. Săvel Rotaru se uită pieziş la coşmelia îngrădită cu sârmă ghimpată din faţa noastră. Aflu că acolo e staţia de pompare care asigură canalizarea pentru blocurile funcţionale şi va trebui să preia şi apele menajere de la noile blocuri. „Aici era gândită o pompă în funcţiune şi una de rezervă. Pompa de rezervă, pentru că s-a paradit motorul, n-au mai reparat-o ca să o pună la loc, au dus-o de-aici! Aşa că e o singură pompă şi, dacă se defectează, toate cele 15 blocuri rămân fără canalizare!”, îmi explică Săvel Rotaru. Deşi nu e treaba Criomec, profesioniştii nu pot lucra în dorul lelii, aşa că se vor ocupa să dea o nouă faţă staţiei de pompare şi să monteze cea de-a doua pompă. „În construcţii, în general nu se respectă termenele! Uitaţi ce face Tancrad pe Oţelarilor! Dar Criomec e Criomec şi ce-am spus se respectă”, ne asigură inginerul.

Înainte să părăsim şantierul, Săvel Rotaru ne povesteşte emoţionat despre o fetiţă de vârsta nepoţelei sale, locatară în Cantemir, care a venit la Comisia de Urbanism, împreună cu părinţii ei, să-i roage pe consilieri să găsească o soluţie ca să se mute şi ea în casă nouă. Nu de alta, dar s-a săturat să facă baie în băliuţă şi vrea şi ea să se spele în cadă… Dorinţă decentă pentru secolul în care trăim. Mai arunc o privire peste umăr către cele 15 blocuri ridicate, vorba americanului, în mijlocul lui nicăieri şi mă întreb retoric: oare măcar nepoţii nepoţilor nepoţilor mei vor vedea aici 500 de blocuri şi vreo 3.000 de locuinţe individuale?

Citit 2551 ori Ultima modificare Vineri, 14 Septembrie 2012 19:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.