Purgatoriul florilor: Seră nouă la Grădina Botanică
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Purgatoriul florilor: Seră nouă la Grădina Botanică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Sera veche de la Grădina Botanică reprezintă o capcană pentru plante şi oameni * Consiliul Judeţului va muta plantele în următoarele două săptămâni * Grindina a adus daune chiar şi în proporţie de 100 la sută la unele specii

Plantele din sera Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii vor avea, în maxim două săptămâni, casă nouă. Sera veche arată, în acest moment, ca după război, după grindina din iulie, dar şi din cauza tasării continue a terenului pe care e construită. Ea constituie un pericol atât pentru plante, cât şi pentru personalul care le îngrijeşte. Geamurile ori sunt lipsă, ori sunt sparte şi riscă în continuare să cadă. Mai mult decât atât, plantele de talie mare sunt îngrămădite de geamurile joase şi şi-au făcut loc printre crăpăturile geamurilor. În acest context, patrimoniul natural din serele Complexului ar fi fost compromis în totalitate, dacă, până la venirea frigului, CJ nu ar fi luat hotărârea să grăbească lucrările la noua seră. Platforma era construită, tot ce lipsea era acoperişul şi instalaţia termică. „Există o platformă de 850 de metri pătraţi. Urmează ca într-o săptămână, două, să o acoperim cu o folie specială, care are garanţie de 7-8 ani. Nu vom mai folosi geamuri. Deocamdată, vom avea o instalaţie provizorie pentru a asigura temperatura propice plantelor, iar la anul vom gândi un sistem mai performant”, ne-a declarat county-managerul CJ, Costel Fotea.

Daune iremediabile

Cum grindina abătută peste Galaţi în luna iulie nu a ocolit Grădina Botanică, a lăsat, în urma ei, numai vegetaţie făcută franjuri. Plantele cele mai afectate au fost flori ca petunia, salvia, begonia, dar şi arborii, arbuştii şi mai multe specii de trandafiri ca thea hybrida, floribunda şi speciile de trandafiri urcători. Potrivit procesului verbal de calamitate, vegetaţia ierboasă anuală de la Grădină a fost distrusă în proporţie de 100 la sută. Drept urmare fondul genetic de seminţe al plantelor anuale, care se recolta la maturitate fiziologică, atinsă în lunile august-noiembrie, a fost distrus iremediabil. Cele 12.000 de exemplare de trandafiri au fost desfrunzite sută la sută, iar arborii şi arbuştii au fost distruşi în proporţie de 70 la sută. „N-avem cum, acum, să cuantificăm ce pierderi valorice ne-a provocat grindina pe specii de vegetaţie. Putem să dăm anumite procente sau să spunem că sunt parţial afectate, dar cel mai apropiat termen când ne vom putea pronunţa este primăvara viitoare. Am făcut cel puţin două tratamente pe săptămână. Copacii s-ar putea ca, la rădăcină, să mai aibă resursele necesare să îşi revină parţial, pentru la anul, dar nu vom putea şti decât peste vreo doi-trei ani. Nu ştim cât sunt de afectate vasele conducătoare ale plantelor”, ne-a spus directorul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, Camelia Moroianu. Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii a cheltuit o sumă de 1.947 de lei pentru tratamentul plantelor afectate.

Citit 2965 ori Ultima modificare Vineri, 05 Octombrie 2012 23:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.