Una se promite, alta se face! „Sărbătorile Galaţiului” s-au fâsâit la licitaţii
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Una se promite, alta se face! „Sărbătorile Galaţiului” s-au fâsâit la licitaţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din megaplanul sărbătorii de jumătate de milion euro ne-am ales cu prea multă înghesuială şi cu prea puţină distracţie * „Să (re)descoperim Galaţiul” - o hotărâre de Consiliul Local născută moartă * Nu vom avea spectacole medievale sau cu „formaţii gen Nazareth sau Uriah Heep”, dar ne rămân „reproducerea” Ignatului şi petrecerile de Crăciun şi Revelion, promit reprezentanţii municipalităţii


Înainte de Sfântul Andrei, Primăria ne promitea o lună decembrie ca în poveşti, plină de spectacole de muzică, teatru, scenete medievale, expoziţii, simpozioane, paradă cu marionete gigant, jocuri de lasere, tot felul de servicii recreative. Doar luna de pe cer lipsea dintr-un plan menit să facă din Galaţi buricul turismului la Dunărea de Jos. Toată tărăşenia, punct cu punct, a fost votată încă de pe 8 noiembrie într-o şedinţă de CL foarte secretoasă şi foarte de îndată. Probabil se temeau consilierii că, dacă se va afla prea devreme ce cuprinde megaplanul distracţiei „Să (re)descoperim Galaţiul" (HCL nr.132/2012), plan pentru care s-au alocat nu mai puţin de 2,25 milioane de lei (adică fix 500.000 euro), li se strica surpriza gălăţenilor...

Sărbătorile şi meandrele concretului

Din păcate, cu tot planul întocmit de municipalitate, în frunte cu Consiliul Local şi primarul Marius Stan, singurul lucru pe care l-am „(re)descoperit” în legătură cu noul Galaţi a fost că autorităţile publice de azi, la fel ca şi cele de ieri, una promit şi alta sunt în stare să facă. Din câte ni s-a explicat, măreaţa viziune a consilierilor locali s-a lovit de meandrele concretului şi, aşa cum le vine mai uşor celor de la Primărie, s-a preferat renunţarea la o bună parte din plan decât să se caute soluţii pentru a-l pune în aplicare. Exemplu: Nu am mai avut promenadă în costume şi nici paradă de păpuşi gigant pe 30 noiembrie pentru că, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, o asemenea acţiune ar fi presupus oprirea circulaţiei. Adică, s-a gândit municipalitatea ca nu cumva să oprească circulaţia spre Centru, să aibă lumea cum ajunge dintr-o parte în alta. Lăsând la o parte că, la o adică, circulaţia putea fi deviată, să înţelegem că mai bună a fost buluceala de pe trotuare?

Vot ca să fie, „maximum maximorum”

Bine, nu am avut parade şi promenade pentru că presupunea întreruperea circulaţiei. Dar cum rămâne cu celelalte evenimente programate, zi de zi, punctual? Trebuia să avem până acum concert de muzică medievală, concert de muzică uşoară românească, festival internaţional de poezie. Nu mai vorbim de sumedenia de simpozioane şi expoziţii. Prin urmare, consilierii locali, fără a-şi pune măcar problema a ce se poate face şi cum să se facă, au votat orice, oricum, „că sună bine” şi, în fapt, ne-au pus în faţă un plan care nu va fi niciodată pus în practică.

Singura circumstanţă atenuantă prezentată de purtătorul de cuvânt al Primăriei ar fi aceea că de la o hotărâre de CL până la licitaţii e cale lungă. Potrivit acestuia, multe dintre evenimentele trecute în program nu au mai putut fi organizate din cauză că procedurile s-au întins cu termenii de licitaţie, termenii de contestaţie, plus că ceea ce cuprinde hotărârea „este un maximum maximorum din ce se putea face”. Drept este că, în practică, nu s-a mers pe „minimum minimorum”, aşa cum a făcut anul trecut ex-primarul Dumitru Nicolae, când a lăsat oraşul în beznă de sărători, dar ce a ieşit anul acesta este cu mult sub aşteptările pe care, după atâta noian de promisiuni, le aveau gălăţenii. Dacă singura problemă era organizarea licitaţiilor, de ce nu a luat-o Primăria şi CL mai din timp? De ce nu se fac echipe speciale care să se ocupe de astfel de evenimente, aşa cum se întâmplă în oraşe precum Sibiu, Timişoara, Arad sau Piatra-Neamţ? Bunele intenţii ale consilierilor locali (de altfel, majoritatea dintre ei nu tocmai noi în treburile oraşului) sau ale primarului Marius Stan nu ţin loc nici de marionete gigant, nici de „supergrup străin gen: Nazareth, Uriah Heep, Animals sau Foreigner”.

Ce a fost şi ce a rămas

Dacă încă mai speraţi că Galaţiul ar putea fi vizitat de vreuna dintre formaţiile rock celebre, puteţi să le spuneţi adio. Nu vom avea aşa ceva, pentru că, după votul generos al consilierilor, municipalitatea şi-a dat seama că-i cam greu (cel puţin iarna asta) să aducă o formaţie de calibru greu în bătătura Galaţiului. „Cum ar fi să îi sunăm noi acum şi să îi întrebăm ce fac ei pe 29 decembrie, n-ar vrea să dea o fugă la Galaţi?”, ne-a replicat purtătorul de cuvânt al Primăriei, când l-am întrebat cum rămâne cu Uriah Heep. Întrebarea, nu că nu ar fi bună, dar de ce nu şi-au pus-o şi consilierii noştri? În fine, adio „Rock la Dunăre”, adio „Multi Fest (Festivalul Minorităţilor Naţionale)”, adio turneu de box „Lucian Bute” cu miniconcerte de rock şi jazz sau festival de arte marţiale.

Totuşi, cu tot fâsul de până acum, Primăria speră să se salveze pe ultima sută de metri cu o serie de evenimente programate în perioada Crăciunului şi a Revelionului. Reprezentanţii Primării se jură că vom avea (pe bune, de data aceasta), în acest sfârşit de săptămână (15-16 decembrie), Festivalul de folk „Decembre” (pe scena amenajată pe platoul de la Sala Sporturilor). Pe 20 decembrie vom avea o „reproducere a ritualului preparării produselor tradiţionale din porc” şi o „împodobire a bradului de Crăciun”. Pe 25 decembrie ar urma să se ţină o „Petrecere de Crăciun”. În picioare rămân la Teatrul Muzical „Nae Leonard” un concert de muzică clasică, cu participarea Operei din Chişinău. Tot la Muzical vor urca pe scenă Analia Selis şi Paula Seling. Punctul culminant al sărbătorilor va fi petrecerea de Revelion. Nu ne rămâne decât să sperăm că, de această dată, Primăria îşi va duce planurile până la capăt. Iar la sfârşit vom încerca să aflăm şi cât ne-a costat, punct cu punct, toată distracţia.

Citit 2941 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Decembrie 2012 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.