Pe Arcaşilor, impozit de periferie, deşi acolo sunt proprietăţi valoroase

Pe Arcaşilor, impozit de periferie, deşi acolo sunt proprietăţi valoroase
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cartierul de vile este favorizat de împărţirea oraşului pe zone fiscale


Periferia Galaţiului a devenit de câţiva ani buni una dintre cele mai bogate zone, în sensul că tot mai multe persoane cu stare aleg să îşi construiască case la ieşirea din oraş. Deşi casele din zona centrală sunt mai vechi şi impozitul pentru ele ar trebui să fie mai mic, din cauza zonării fiscale impozitul ajunge să fie cel puţin la fel, dacă nu cumva chiar mai mare decât la o casă dintre cele noi de pe Arcaşilor.

Pe cine ajută harta fiscală a Galaţiului ?

Galaţiul este împărţit pe zone de impozitare - categoriile A, B, C, D - în funcţie de poziţia faţă de centru, serviciile urbane asigurate în zone, utilităţi, condiţii de mediu etc. Însă împărţirea aceasta a oraşului a ajuns să fie depăşită şi nedreaptă. Astfel, un proprietar care locuieşte într-o clădire cu patru camere, însumând o suprafaţă de 80 mp, în zona A, în Mazepa, pe Domnească sau pe Brăilei, de exemplu, plăteşte 204 lei impozit, iar un proprietar din strada Arcaşilor, a cărui casă este prinsă în zona C de impozitare, ar plăti, pentru o clădire cu tot atâtea camere şi cu tot atâţia metri pătraţi, 186 de lei. Casele sunt impozitate şi în funcţie de vechimea lor. O clădire mai veche este impozitată cu mai puţin decât o casă nouă. Cu toate acestea, din cauza gândirii zonelor de impozitare, diferenţele nici nu se mai văd. Proprietarul unei case de pe Arcaşilor, construită după 2000, cu o suprafaţă de 190 de metri pătraţi, plăteşte un impozit de 600-700 de lei, iar proprietarul unei case în centru, construită la începutul secolului XIX – şi a cărei valoare este, implicit, mai scăzută - dar de 90 metri pătraţi, plăteşte 350 de le, deci ar fi ajuns la o sumă egală dacă proprietatea lui era la fel de mare ca şi cea de pe Arcaşilor. Mai mult, vilele de pe Arcaşilor au parte de acelaşi loc pe harta fiscală a Galaţiului cu blocurile din cartierul Dimitrie Cantemir, respectiv de pe strada Dimitrie Cantemir. Şi după cum ştim, în Cantemir nu locuiesc cine ştie ce oameni cu stare, ci tocmai cei cu posibilităţi foarte mici şi care încă nu au nici măcar un sistem de canalizare ca lumea, ci doar unul provizoriu. Aşadar, şi Arcaşilor, şi Dimitrie Cantemir sunt cotate ca făcând parte din zona C de impozitare. O fi corect sau nu o fi corect?

Tentative de normalizare

În mai 2011, pe timpul primarului Dumitru Nicolae, zonarea fiscală a suferit câteva modificări, dar nu radicale, iar la capitolul acesta lucrurile lasă încă de dorit. Încadrarea unor străzi într-o zonă sau alta s-a modificat atunci în funcţie de îmbunătăţirile care s-au făcut. Astfel, strada Arcaşilor, o zonă rezidenţială prin definiţie, care a fost considerată până în 2011 ca făcând parte din zona D, a fost trecută prin HCL 222 din 26 mai, în zona fiscală C, pentru că în 2004 s-au tras acolo canalizare, apă, gaze şi s-a turnat asfalt. Chiar dacă primarul Dumitru Nicolae a vrut să mai estompeze din discrepanţe, proprietăţile de pe strada Arcaşilor, acum în Zona C, tot sunt impozitate la cote mai mici decât cele de pe străzile Alexandru Ion Cuza sau Bălcescu, unde stau de regulă oameni cu posibilităţi materiale mai precare şi ale căror case sunt mai puţin valoroase. În concluzie, nu ar fi rău dacă municipalitatea ar găsi alte criterii de zonare fiscală, astfel încât proprietarii de case vechi să nu mai plătească mai mult decât proprietarii noutăţilor arhitecturale de pe Arcaşilor. Oricum, sistemul trebuie regândit.

Citit 6162 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Ianuarie 2013 18:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.