Cooperarea între poliţii - sublimă, dar inexistentă
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Cooperarea între poliţii - sublimă, dar inexistentă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Judeţul Galaţi este printre puţinele din ţară unde nu s-a reuşit încheierea unui protocol de colaborare între Poliţia Naţională şi cea Locală


 

Ordinea publică -  o castană fierbinte în mâinile autorităţilor cu atribuţii de asigurare a liniştii cetăţenilor şi un mare motiv de nemulţumire a contribuabililor care aşteaptă multe de la cei care trebuie să îi apere, nu avea cum să fie evitată în discuţiile susţinute cu prilejul dezbaterii găzduite de ”Viaţa Liberă”. Avem Poliţie Naţională, Poliţie Locală şi Jandarmerie, dar totuşi...găşti sunt, copiii teribilişti îşi fac şi ei de cap, puştii, din ce în ce mai mici, punctează masiv la capitolul furturi, asta ca să nu mai vorbim de beţivi şi şoferi indisciplinaţi. De aici, concluzia: nu e suficient ca structurile de mai sus să existe, ele trebuie să şi lucreze împreună, astfel încât deficienţe cu care fiecare se confruntă să fie acoperite, iar abilităţile să fie mai mult puse în valoare. O recunosc inclusiv şefii celor două poliţii existente la nivelul municipiului Galaţi, ”fratele” mai mare, în speţă Inspectoratului Judeţean de Poliţie, venind cu un punct de vedere care exprimă o realitate cam tristă la doi ani de coexistenţă a celor două structuri.

Diferenţe de viziune

”La nivelul municipiului Galaţi, Poliţia Naţională s-a bucurat cel mai mult de înfiinţarea Poliţiei Locale, pentru că în acel moment s-a spus că nu se mai pot angaja suplimentar poliţişti. Se promitea astfel o sporire de forţe în stradă. Cu toate acestea, la nivelul judeţului Galaţi nu este încheiat un protocol între Poliţia Locală şi cea Naţională, din diverse motive. Am făcut diferite proiecte de protocol, dar atât. E vorba şi de viziunea fiecărui şef. Nu cred că din Primărie, până în momentul acesta s-a acordat suficientă atenţie Poliţiei Locale şi strategiei după care funcţionează, cât şi bazei materiale”, a argumentat cms. Dănuţ Lefter, şeful IPJ Galaţi.

Probleme de comunicare

La masa discuţiilor, şeful poliţiştilor gălăţeni a recunoscut că, din cauza comunicării slabe şi a lipsei unor reguli de colaborare clare, sunt probleme pe linie de ordine publică şi deficienţe pe linie rutieră, care au dus la creşterea evenimentelor în trafic. Mai mult, mizează pe schimbul de experienţă prin realizarea de patrule mixte, astfel ca poliţiştii locali să înveţe de la colegii de la Naţională chestiuni de practică profesională.

”Cred că aceste patrule mixte, dacă ar lucra împreună, atât cei de la siguranţă şi ordine publică, cât şi de la rutieră, ar putea învăţa şi deprinde tot. Sunt aspecte care ar trebui discutate mai în amănunt cu Primăria şi cu Poliţia Locală, pentru că aceste lucruri se pot reglementa foarte simplu. Din partea noastră este toată deschiderea”, a mai punctat cms. Lefter.

Citit 1606 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2013 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.