Dispută în instanţă pe Programul "Lapte-corn": Cine va fi distribuitorul pentru elevi la Galaţi?

Dispută în instanţă pe Programul "Lapte-corn": Cine va fi distribuitorul pentru elevi la Galaţi?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Avalanşă de contestaţii din partea firmelor participante la licitaţie * Consiliul Judeţului, în aşteptarea deciziei Curţii de Apel


Chiar dacă societăţile Vel Pitar şi Engelmi au fost declarate câştigătoare ale licitaţiei privind distribuirea cornului în unităţile de învăţământ din Galaţi, Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi nu poate parafa, deocamdată, contractele cu cele două firme. Atât societăţile câştigătoare, cât şi alte două care s-au înscris la licitaţie (Furioso şi Mazepa) au depus o serie de contestaţii în instanţă, iar Consiliul Judeţului aşteaptă decizia magistraţilor de la Curtea de Apel Galaţi.

Conform county-managerului Consiliului Judeţului, Costel Fotea, societăţile Vel Pitar şi Engelmi au fost declarate câştigătoare deoarece, în primul rând, au oferit preţul cel mai mic: cornurile distribuite de cele două firme costă între 22 de bani şi 24 de bani, fără TVA. Dacă Vel Pitar a adjudecat municipiile Galaţi şi Tecuci, cu 22 şi 23 de bani fără TVA pe corn, Engelmi a fost declarată câştigătoare pe zonele Târgu-Bujor şi Pechea, oferta societăţii fiind de 23 de bani şi 24 de bani fără TVA.

Conducerea Consiliului Judeţului a precizat că preşcolarii şi elevii gălăţeni nu vor mai primi brânză topită, napolitane sau eugenii, în loc de lapte sau iaurt şi corn, aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi. „Am făcut licitaţie pe patru zone: zona municipiul Galaţi, zona municipiul Tecuci, zona Pechea - până la Corod, Matca, Cudalbi - şi zona Târgu Bujor, care cuprinde şi partea de nord - Cavadineşti, Oancea, Găneşti. Am cerut în caietul de sarcini să fie distribuit doar lapte şi corn. Au fost câteva contestaţii la CNSC privind distribuţia de lapte şi CNSC a acceptat, ca şi produs subsecvent, doar iaurtul. La corn a rămas doar cornul. Copiii vor trebui să primească doar lapte şi corn, iar subsidiar laptelui - iaurt. Una dintre condiţiile noastre este ca la corn, întrucât termenul de valabilitate este de 48 de ore, să se facă distribuţie zilnică."

Abaterile, sancţionate cu rezilierea contractului

Dacă în anii trecuţi, firmele care distribuiau laptele şi cornul în şcolile şi grădiniţele din Galaţi aveau „dezlegare” să furnizeze produse de proastă calitate, uneori expirate şi mucegăite, în anul şcolar 2013-2014 abaterile de la clauzele contractuale se sancţionează chiar şi cu rezilierea contractului.

„Conform caietului de sarcini şi clauzelor contractuale, există măsuri de sancţiuni. Se poate ajunge chiar şi la rezilierea contractului. Nu mai acceptăm ca la copii să ajungă produse cu probleme. Comparativ cu anii anteriori, am luat măsuri drastice. De exemplu, în cazul contractelor anterioare, eram legaţi de mâini întrucât nu aveam clauze contractuale pentru a putea sancţiona distribuitorul. Acum există clauze, avem pârghiile necesare pentru a-i constrânge să respecte contractul. Firma respectivă va fi sancţionată, în funcţie de caz, cu procente din contract sau cu rezilierea contractului”, ne-a declarat county-managerul Consiliului Judeţului Galaţi. Costel Fotea a precizat că, în cazul în care instanţa nu va soluţiona în termen util contestaţiile societăţilor, CJ are prevăzută şi o soluţie de rezervă pentru ca elevii şi preşcolarii să primească, încă din prima zi, cornul şi laptele: „Nu cred că instanţa nu va soluţiona cauza. Cu toate acestea, noi avem şi o soluţie de rezervă, aşa că nu am emoţii”.

Fructele din şcoli, la licitaţie

După startul noului an şcolar, autorităţile vor pregăti şi licitaţia privind distribuirea fructelor în unităţile de învăţământ. Cea mai mare problemă este că produsele nu sunt autohtone, ci provin din import. „Programul acesta se desfăşoară doar pe o perioadă de 69 de zile. Se vor da fructe şi la anul. Avem o problemă: am ajuns să nu mai producem fructe în România, care este o ţară preponderent agricolă. Cu cei care au distribuit fructele anul acesta, am avut foarte multe meciuri. Au primit fructe care nu corespundeau şi au fost nevoiţi să aducă din Ungaria, după care s-au îndreptat către Polonia”, ne-a spus Costel Fotea.

 

Citit 3054 ori Ultima modificare Joi, 25 Iulie 2013 11:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.