Ham-ham, dezbatere publică! Problema câinilor maidanezi, combătută prin regulamente
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Ham-ham, dezbatere publică! Problema câinilor maidanezi, combătută prin regulamente
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi aleşii locali n-ar fi spus „nu” externalizării serviciului de ecarisaj, astfel încât o entitate privată specializată să se ocupe în următorii trei ani de maidanezi, iar Ecosal să-şi vadă doar de salubrizare, măsura a fost amânată. În vreme ce oraşul este plin de câini comunitari, Primăria combate problema la nivel teoretic. Mai exact, a supus dezbaterii publice două regulamente privitoare la câinii comunitari. Primul stabileşte cadrul juridic pentru delegarea gestiunii activităţii de ecarisaj, iar cel de-a doilea sarcinile concrete ale serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân.

Teorie multă, practică ioc

Municipalitatea poate apela fie la o licitaţie publică deschisă, fie la o licitaţie publică restrânsă, fie la o negociere directă ori negociere competitivă, dar la fel de bine poate organiza un concurs de soluţii prin care să achiziţioneze un plan sau un proiect de gestionare a câinilor comunitari. Deci nu se poate spune că Primăria nu are de unde alege! Mai important, atât pentru iubitorii şi protectorii câinilor comunitari, cât şi pentru cei care nu şi-ar mai dori să vadă maidanezi în haită prin oraş, este regulamentul de gestionare a câinilor fără stăpân. Iar cea mai importantă prevedere interzice cu desăvârşire amplasarea de adăposturi neautorizate pentru animale, deţinerea şi creşterea câinilor fără stăpân pe domeniul public!

Conform regulamentuiui, viitorul serviciu public de gestionare a maidanezilor va avea misiunea să strângă câinii, pe baza reclamaţiilor scrise ale persoanelor fizice sau juridice şi conform programului de acţiuni. După ce vor fi deparazitaţi, vaccinaţi, sterilizaţi şi înregistraţi prin crotaliere, câinii vor reveni în zona de unde au fost prinşi, la cererea colectivităţii/grupului local, care îşi va asuma în scris răspunderea pentru ocrotirea lor. Fac excepţie câinii bolnavi şi cei agresivi, care vor fi păstraţi în adăpost, urmând un program special de dresaj.

Eutanasierea se va aplica doar în cazul câinilor care suferă de boli incurabile, iar cadavrele câinilor vor fi incinerate, interzicându-se folosirea lor pentru obţinerea de piei, grăsimi, carne, făină proteică şi alte produse. Scopul final al celor două documente supuse dezbaterii publice este stabilizarea numărului de câini fără stăpân (prin sterilizare) pentru ca ulterior numărul acestora să scadă pe cale naturală până la extincţie.

   

Citit 2228 ori Ultima modificare Marți, 27 August 2013 17:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.