Votat şi parafat/ Undă verde pentru cartierele de locuinţe sociale din Galaţi

Votat şi parafat/ Undă verde pentru cartierele de locuinţe sociale din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* În urma negocierilor cu proiectantul, preţul investiţiei a fost stabilit la 50 milioane de lei, la faţă de calculul iniţial


„Cartiere de locuinţe sociale sunt necesare ca aerul pentru că, la audienţe, 80 la sută din cei care vin ridică problema locuinţelor”, a punctat primarul Marius Stan la recenta şedinţă a Consiliului Local. Aşa cum am mai scris, pe masa aleşilor au ajuns două proiecte de hotărâre privind construcţia a două campusuri de locuinţe sociale, după modelul celor construite la Constanţa. Iniţial, documentele indicau un preţ total al investiţiei de o sută de milioane de lei. Preţul a fost diminuat în urma discuţiilor purtate de inginerul Săvel Rotaru, preşedintele Comisiei de Urbanism a CL, cu proiectantul.

„Valorile pe care le-am discutat în detaliu, cu tot cu utilităţi (canalizare menajeră, canalizare pluvială, alimentare cu energie electrică şi apă potabilă, cu staţii de pompare şi transformatoare, pentru că încălzirea este electrică) – şi cu reţele exterioare şi drumuri, ajung la 469 de euro pe metrul pătrat pentru locuinţele din Drumul Viilor şi 453 de euro pe metru pătrat pentru cele din Micro 17, fără TVA. Apartamentele sunt bine făcute, inclusiv cu balcoane”, a dat asigurări Săvel Rotaru. Pentru că valorile anunţate de liberal nu se potriveau cu cele prevăzute în proiectele de hotărâre, s-a impus amendamentul ca, în final, preţul investiţiei să nu depăşească sumele prezentate de inginerul Rotaru.

Rezervele aleşilor

Câţiva consilieri s-au arătat rezervaţi susţinând că ar fi mai ieftină cumpărarea de apartamente. Lămuririle au venit din partea city-managerului Aurel Vlaicu: „În aceste preţuri sunt cuprinse şi lucrările pentru fundaţii, drumuri, tot ce înseamnă urbanizarea zonei, spaţii de joacă. Apartamentele probabil ar fi mai ieftine, dar este greu de crezut că vom găsi să cumpărăm un bloc întreg. Şi noi ne-am fi dorit să găsim terenuri care să fi avut şi străzi şi canalizare, şi energie electrică, ca să iasă preţurile mai mici”.

Unde şi ce se va construi

Cu câte două abţineri şi restul voturi favorabile, cele două campusuri au primit undă verde. În cartierul Micro 17, zona blocurilor ANL, se vor construi 15 module/blocuri cu regim de înălţime P+2E. Este vorba de patru blocuri cu 228 de unităţi locative şi 11 blocuri cu 528 unităţi locative, dintre care 207 cu o cameră, 360 cu două camere şi 189 cu trei camere. Valoarea totală a investiţiei, potrivit lui Săvel Rotaru, este de 35.600.000 de lei, adică 453 de euro pe metru pătrat. Pe strada Drumul Viilor nr. 8, în zona de Nord a municipiului, se va construi un campus social format din opt module/blocuri cu regim de înălţime P+2E. Vor fi opt blocuri cu 456 unităţi locative din care 216 cu o cameră, 192 cu două camere şi 48 cu trei camere, valoarea totală a investiţiei fiind de 20.778.000 de lei – 469 de euro pe metrul pătrat.

Locuinţele vor avea grup sanitar şi bucătărie proprie, pereţii izolaţi termic şi fonic, uşa de intrare metalică, ferestre cu geam termopan, parchet, vopsitorii lavabile, încălzire electrică şi vor fi contorizate individual pentru curent electric şi apă rece. Pentru apa caldă vor avea boilere electrice de câte 40 de litri pentru garsoniere, respectiv 60 de litri pentru apartamentele cu 2-3 camere. Pentru acces se propune realizarea de străzi cu dublu sens, locuri de parcare, alei şi platforme pietonale şi un teren de sport. Cartierele vor avea magazin tip economat, sediu administrativ, sediu pentru poliţia locală sau punct sanitar. Durata de realizare a fiecărui cartier este de 14 luni, din bani de la bugetul local.

 

Citit 3397 ori Ultima modificare Luni, 23 Septembrie 2013 19:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.