GALERIE FOTO/ Trafic de groază/ Ghicitori rutiere pentru şoferi pe străzile Galaţiului

GALERIE FOTO/ Trafic de groază/ Ghicitori rutiere pentru şoferi pe străzile Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mai multe străzi ale Galaţiului sunt lipsite de orice panou care să indice direcţia * Municipalitatea a dat 10.000 de lei pentru indicatoare greu de descifrat


Pierdut pe străzile Galaţiului, cam asta este senzaţia pe care ar putea-o încerca şoferii care vin pentru prima dată în Galaţi sau chiar şi gălăţenii care nu ştiu foarte bine cotiturile carosabilului. Intersecţiile Laminoriştilor cu strada Costache Conachi, Ştiinţei cu Bolintineanu, Piscului cu Ştiinţei şi Grădina Veche, intersecţiile străzii Cernat Alexandru cu celelalte străzi adiacente sunt doar câteva exemple de locuri unde nu există semne de circulaţie care să indice încotro mergi. Dacă nu eşti şofer profesionist şi nu cunoşti bine străzile sau nu ai GPS, trebuie să te învârţi destul de mult până să găseşti strada de care ai nevoie. Trebuie să mergi la ghici sau să cunoşti harta Galaţiului. Dacă acestea există totuşi, unele dintre indicatoarele străzilor sunt puse direct pe pereţii caselor, greu de urmărit de către şoferi. „În capătul străzii Elena Doamna, dinspre Ştiinţei, există un indicator lipit pe o casă, dar indicatorul nu trebuie să stea pe casă. O stradă trebuie semnalată de indicator pus pe stâlp, la vedere, nu să cauţi pe case”, ne-a dat un exemplu Marius, şofer de meserie. La aceste observaţii, deşi semnalizarea rutieră este foarte importantă pentru şoferi, reacţia purtătorului de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache a fost una zeflemitoare: „păi, acum toţi şoferii au GPS-uri, din partea mea ar putea să dispară toate indicatoarele”. Prin urmare, fiecare şofer ar trebui să cunoască fiecare străduţă a Galaţiului, iar dacă nu le ştie şi n-ar nici GPS, e doar problema lui, nu şi a municipalităţii.

Indicatoare cât palma

Ce-i drept, în ultimele luni tot au mai apărut panouri în Galaţi care să arate direcţia, ceea ce ar fi de lăudat, dar contează şi cât de vizibile sunt indicaţiile informative de pe indicatoare. Pe lângă faptul că multe străzi nu sunt indicate, în alte zone panourile indicatoare sunt de domeniul basmului, adică sunt atât de mici încât ar trebui să fii vreun Ochilă, să ai vedere de uliu ori să te opreşti în trafic pentru a putea citi ce scrie pe ele. De exemplu, pe Prelungirea Brăilei, vizavi de Arabesque, spre Drumul Viilor, există un indicator care arată direcţiile către Brăila-Bucureşti, Vama Giurgiuleşti, Târgu Bujor – Bârlad şi Zona Liberă – Port, dar, dacă nu te opreşti în dreptul lui, n-ai nicio şansă să dibuieşti din mers ce poate arăta panoul. Aceeaşi situaţie se repetă şi la indicatorul nou montat de pe strada Brăilei, înainte de Inelul de Rocadă, unde literele care arată cele nouă destinaţii sunt extrem de înghesuite. Asta în condiţiile în care intersecţia respectivă, care seamănă cu un sens giratoriu, dar nu este, reprezintă oricum un coşmar pentru şoferii care vin din alte oraşe,

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, indicatoarele au fost furnizate de firma Vesta şi au fost executate conform normelor în vigoare, respectiv, conform unor STAS-uri. Cu toate acestea, există sesizări şi pe site-ul http://www.domnuleprimar.ro, care atenţionează atât asupra lipsei unor panouri care să indice direcţia de mers, cât şi asupra dimensiunilor prea mici ale celor existente. „Domnule primar, acum două săptămâni am tranzitat oraşul dumneavoastră şi am fost surprins neplăcut de lipsa indicatoarelor care să arate direcţia de mers, iar acolo unde sunt, sunt foarte mici cu mai multe direcţii scrise foarte înghesuit. Am venit de la Constanţa şi am mers spre Vama Oancea… probabil că nu este o problema prioritară pentru dumneavoastră, dar din respect pentru cei care tranzitează oraşul, ar trebui să o rezolvaţi, dacă nu să le multiplicaţi, măcar să le faceţi clar vizibile”, se arată în sesizarea adresată primarului Marius Stan. Una peste alta, pentru noile panouri şi indicatoare, 50 la număr, municipalitatea ar fi plătit 10.000 de lei. Dacă toată investiţia a meritat, trageţi şi dumneavoastră concluzia.

Municipalitatea, secretoasă cu direcţiile

Lipsa indicatoarelor sau dimensiunile acestora nu sunt singurele probleme legate de circulaţia maşinilor şi orientarea rutieră a şoferilor. Mai mulţi şoferi atrag atenţia că multe indicatoare sunt ori mascate de altele, ori sunt prea jos pentru a fi observate. Şi dacă mai este şi vreo maşină staţionată sau vreun autobuz, nu ai şanse să vezi însemnele rutiere. În câteva zone din Galaţi, pot fi observate indicatoare a căror vizibilitate este obstrucţionată ba de stâlpii electrici, ba de copaci, ba de alte semne de circulaţie.

 

Citit 5200 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Octombrie 2013 17:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.