Pe urmele rău-platnicilor la întreţinere/ Blocul datornicilor e plin de chiriaşi ai CJ Galaţi

Pe urmele rău-platnicilor la întreţinere/ Blocul datornicilor e plin de chiriaşi ai CJ Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Blocul B4 din zona pieţei centrale este plin de rău-platnici, care au acumulat datorii foarte mari la utilităţi * Toţi datornicii sunt chiariaşi în apartamentele Consiliului Judeţului Galaţi şi fie lucrează în instituţii publice, fie sunt revoluţionari


Angajaţi ai unor instituţii publice sau revoluţionari, câţiva dintre locatarii blocului B4, scara I, de pe strada Nicolae Alexandrescu, au acumulat datorii imense la întreţinere şi riscă să-şi lase vecinii bun-platnici, printre care şi pe vicepreşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Cornel Hamza, în frig.

Jumătate din datoria unei asociaţii

Când am ajuns la biroul administratoarei Asociaţiei de proprietari nr. 119 bis, Paraschiva Gheorghe, am dat nas în nas cu reprezentanta SC Apaterm, care venise pentru a ridica încasările făcute în contul datoriilor acumulate. N-a prea avut ce ridica! Mesajul salariatei Apaterm a fost acelaşi pe care instituţia, dar şi Primăria municipiului Galaţi, îl tot transmit: rău-platnicii riscă să rămână în frig în această iarnă.

„Datoria asociaţiei către Apaterm se ridică la 130.000 de lei, dar cu penalităţi se ajunge la 200.000 de lei. Jumătate din datoriile asociaţiei provin de la o scară - scara 1 din blocul B4 – unde sunt doar doi proprietari, restul sunt chiriaşi ai Consiliului Judeţului. Sunt 19 apartamente pe acea scară, dar numai restanţa este 67.037 de lei, la nivelul lunii septembrie, şi cu luna în curs 69.000 de lei în total. Nu doar cei doi proprietari sunt singurii care plătesc întreţinerea, mai sunt şi din chiriaşi care îşi respectă obligaţiile, dar ceilalţi au datorii mari”, ne-a declarat administratoarea asociaţiei.

Topul restanţelor

„Am moştenit o datorie mare la apartamentul unde a locuit un revoluţionar, Paul Caşu, pe care în 2007 Consiliul Judeţului l-a evacuat în cele din urmă. Şi Primăria, ştiind datoriile lui, pentru că noi i-am făcut adrese peste adrese, i-a acordat un apartament cu cinci camere, prin Ţiglina III. Şi am înţeles că şi acolo a umplut asociaţia de datorii. Avem hotărâre judecătorească obţinută pentru o parte din datoriile lui, pe care am cesionat-o către Apaterm, şi ar fi trebuit să ni se scadă din datorie, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În aceeaşi scară, mai avem un revoluţionar, domnul Manofu, care are 10.335 întreţinere şi 10.403 penalizări, deci peste 200 de milioane de lei vechi. Avem şi salariaţi ai Teatrului Dramatic cu o datorie de 16.606 de lei la întreţinere şi 22.480 penalizări. O restanţă de 11.990 la întreţinere şi 14.369 penalizări are şi o doamnă care este salariată la Cadastru”, ne-a oferit câteva exemple administratora.

Fără chiriaş, datoriile curg

Marele paradox îl constituie un apartament care zace gol de trei ani, dar pentru care curg într-o veselie datorii. Unul dintre foştii chiriaşi a lăsat „moştenire” un debit mic, care acum a ajuns la 8.602 la întreţinere şi 8.948 la penalizări CJ. „Nu a plătit nimeni întreţinerea, am acţionat în instanţă. CJ ştie de situaţia asta, pentru că am făcut adrese, tabele, au cerut şi ei, le-am trimis şi noi. Chiar a cerut locatarilor să vină la administraţii să ia adeverinţe cu situaţia datoriilor, dar nu s-a luat nicio măsură, nimic nu s-a mişcat din cei care au datorii! Eu mă gândeam că poate îi scoate afară dacă tot nu plătesc. «O să plătim, ce-i aşa mare problemă!»”, mi-au spus unii dintre ei foarte nemulţumiţi. Nu înţeleg de ce CJ nu a luat măsuri imediat! Toţi datornicii au fost acţionaţi în instanţă. Până la urmă, cel care va trebui să plătească va fi CJ, după care să caute chiriaşul să-şi recupereze datoria. Problema cea mare este că, dacă nu se adună o anumită sumă, n-o să avem căldură, dar aşa ceva nu e normal, ce vină au cei care au plătit?”, ne-a declarat cu îngrijorare dna Paraschiva Gheorghe.

„În niciun caz nu vom plăti noi datoriile!”

Dacă CJ ar fi obligat să plătească în locul chiriaşilor, nu ar putea s-o facă decât din bani publici. Vicepreşedintele Consiliului Judeţului, Cornel Hamza, este locatar al acelui bloc, având închiriată o locuinţă de serviciu, dar nu face parte din categoria datornicilor. Hamza a aflat de la noi, cu surprindere, că din cauza datoriilor la întreţinere ar putea să nu primească agent termic de la Apaterm, în această iarnă. Vicepreşedintele CJ ne-a declarat că în niciun caz instituţia pe care o reprezintă nu va plăti sumele şi penalităţile acumulate la întreţinere de chiriaşi. „Vom insista la chiriaşi să plătească sumele restante şi tot ceea ce au de plătit! Nu ne ajung banii din buget pentru investiţii sau pentru a ajuta comunele sinistrate, de unde să mai dăm bani şi pentru datorii la întreţinere?”, ne-a declarat Cornel Hamza.

Ce spune Primăria

„Din păcate, trenarea vreme de foarte multe mandate a acestei situaţii a dus la un asemenea nivel al datoriilor, indiferent cine este proprietar pe apartamente. Suntem siguri că CJ va lua măsurile de rigoare pentru a veni la zi cu plăţile. Din păcate, oricât ar fi de mare datoria la această scară, ea reprezintă doar 0,008 la sută din valoarea facturii neplătite de gălăţeni în ultimii cinci ani”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache.

 

Citit 5252 ori Ultima modificare Vineri, 25 Octombrie 2013 11:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.