Planurile administraţiei locale: Ghetoul G4, reabilitat cu fonduri europene

Planurile administraţiei locale: Ghetoul G4, reabilitat cu fonduri europene
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* În fiecare cameră se va amenaja câte un grup sanitar dotat cu lavoar, vas de closet şi duş de perete, dar şi o bucătărie cu spălător de inox şi plită electrică * Băile comune vor deveni garsoniere * Pentru ridicarea nivelului de confort se vor construi balcoane închise la toate garsonierele


De ani buni, Primăria Galaţi se confruntă cu o criză acută de locuinţe sociale destinate persoanelor defavorizate. În aceste condiţii, municipalitatea a pus ochii pe blocul G4 din Micro 19, mai bine spus ghetoul din spatele Spitalului Judeţean, care, pe lângă condiţiile mizerabile pe care le oferă locatarilor, este şi marcat cu bulină roşie de risc seismic ridicat. La Primărie, este în curs de elaborare cererea de finanţare europeană a proiectului de reabilitare a blocului G4. E drept, şi în timpul mandatului primarului Dumitru Nicolae s-au mai făcut reparaţii la acest imobil, cu bani de la bugetul local, dar de această dată administraţia locală vrea să acceseze fonduri în cadrul Programului Operaţional Regional şi să amenajeze acolo locuinţe decente pentru gălăţenii aflaţi la limita sărăciei şi pentru familiile de etnie romă.

Aleşii locali au aprobat deja transferarea din domeniul privat în domeniul public al municipiului Galaţi a unui număr de 221 de apartamente situate în blocul G4 şi schimbarea regimului lor juridic din locuinţe în locuinţe sociale. Totodată, s-a votat şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru reabilitarea locuinţelor sociale.

Transformat din temelii

În acest moment, imobilul, construit în anii ’70, cu trei tronsoane, format din parter şi patru etaje, cuprinde 285 de unităţi locative, din care 221 sunt în proprietatea municipalităţii, 63 sunt proprietate privată, iar un spaţiu este conceput ca birou pentru asociaţia de locatari. Locatarii au parte de un confort extrem de redus - suprafeţe mici, grupuri sanitare şi duşuri comune, fără bucătării şi fără balcoane, aşa că şi-au construit tot felul de „apendice” în disperarea de a mai obţine un metru de spaţiu în plus. Reţelele de utilităţi sunt în stare avansată de degradare şi subdimensionate, aşa cum toate instalaţiile interioare sunt depăşite moral şi fizic.

Conform proiectului votat de aleşi, blocul va fi transformat din temelii. În fiecare cameră se va amenaja câte un grup sanitar dotat cu lavoar, vas de closet şi duş de perete, fără cădiţă. Compartimentarea se va executa cu pereţi incombustibili şi rezistenţi la umezeală. Chicineta se va amenaja în interiorul camerei prin prevederea unui spălător de inox şi a unei plite electrice. În biroul asociaţiei se vor moderniza instalaţiile şi se vor efectua lucrări de igienizare. Graţie acestor modificări, s-a creat posibilitatea ca băile comune de pe fiecare nivel să se transforme, astfel încât să se creeze suplimentar 30 de garsoniere. De asemenea, instalaţiile vor fi modernizate şi se vor efectua lucrări de igienizare. Pentru ridicarea nivelului de confort se vor construi balcoane închise la toate garsonierele, inclusiv la cele obţinute în locul grupurilor sanitare comune.

De unde vin banii

În proiect sunt prinse şi lucrări la structura de rezistenţă, reabilitare termică şi refacerea finisajelor, hidroizolaţii, refacerea şi modernizarea instalaţiilor interioare şi a reţelelor electrice, sanitare, de ventilare, alimentarea cu apă şi canalizare.

Valoarea totală a investiţiei care va dura 18 luni se ridică la 12.956.798 de lei, din care 2.591.360 lei vor fi suportate de proprietari, iar restul de 10.365.438 de lei va fi contribuţia Primăriei. Sursa de finanţare o reprezintă, în proporţie de 98 la sută, fondurile structurale, iar doi la sută va veni de la bugetul local. Rămâne de văzut dacă Primăria va obţine finanţare europeană pentru ghetoul din Micro 19 şi unde vor fi mutaţi locatarii pe timpul executării lucrărilor.

 

Citit 4345 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Octombrie 2013 18:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.