GALERIE FOTO / Construcţii care urâţesc Galaţiul: Chioşcuri în aşteptarea buldozerului

GALERIE FOTO / Construcţii care urâţesc Galaţiul: Chioşcuri în aşteptarea buldozerului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu mai puţin de 30 de asemenea construcţii metalice abandonate sunt presărate pe străzile Galaţiului * Primăria a început notificarea proprietarilor


Primăria a început, în lunile calde ale acestui an, un proces de eliminare a chioşcurilor de pe străzile oraşului, asta fie pe motiv că municipalitatea avea de gând să modernizeze zona şi nu avea loc de chioşcuri, fie că acestea încurcau circulaţia rutieră, fiind aşezate prea aproape de borduri. În cele mai multe cazuri, chioşcurile demolate erau funcţionale, adică patronii aduceau marfă, aceasta era vândută, plăteau ceva taxe, de bine, de rău, erau asigurate şi nişte locuri de muncă. Numai că, paradoxal, în tot procesul acesta de "modernizare",  municipalitatea, deşi a pus la pământ chioşcurile care produceau ceva, a lăsat în urmă o sumedenie de chioşcuri care de mult nu mai erau funcţionale. Abandonate, ruginite, cu geamuri sparte, chioşcurile cu pricina în nici un caz nu contribuie cu ceva la o imagine mai bună a unui „nou Galaţi”, ci o perpetuează pe cea a Galaţiului îmbătrânit şi sufocat. Asta pentru a nu mai pune la socoteală pericolele la care sunt expuşi copiii în preajma hardughiilor abandonate. Mai mult, unele dintre ele au devenit veritabile focare de infecţie, fie din cauza boschetarilor care le sparg şi îşi fac culcuşuri în ele, fie din cauza celor care aleg să îşi arunce taman aici resturile menajere, pubelele de gunoi fiind prea departe, se pare, de bloc.

Străzi împânzite de schelete abandonate

Cititorii ne-au indicat mai multe zone din oraş în care există chioşcuri abandonate chiar şi de câţiva ani buni, construcţii care nu numai că urâţesc Galaţiul, dar reprezintă un pericol public. Multe dintre spaţiile comerciale cu pricina sunt şi pe spaţiul verde. Chioşcuri abandonate găsim prin tot oraşul, pe străzile Brăilei, Prelungirea Brăilei şi Bulevardul Dunărea fiind mai mult decât satisfăcătoare prin ofertă, pe toată lungimea lor.

Am reuşit să identificăm vreo 30 de astfel chioşcuri, din diferite zone ale oraşului, unele fiind chiar unele lângă altele. De exemplu, numai pe partea dreaptă a străzii Brăilei, pe sensul spre Tecuci, în Micro 18, există trei construcţii provizorii la rând care nu mai au urmă de activitate. Semnele abandonului sunt uşor vizibile. Unul dintre ele este spart şi plin cu „de toate”, numai cu produse vandabile nu: pungi, hârtii, PET-uri şi cine mai ştie ce lucruri de prin gunoaie. Totodată, numai în zona Gării există nici mai mult nici mai puţin de opt astfel de chioşcuri. Tot la rând, pe Prelungirea Brăilei stau cuminţi alte trei chioşcuri, aşteptând buldozerul.

Chioşcuri abandonate, numai bune pentru un oraş „modern”, sunt şi pe Bulevardul Siderurgiştilor, pe străzile Anghel Saligny, Lebedei, Cloşca, Constructorilor, Regiment 11 Siret, Oţelarilor. Multe dintre chioşcurile nefuncţionale aparţin şi unor firme de difuzare a presei, astfel de exemple fiind atât pe Siderurgiştilor, între blocurile SD6B şi SD6C, cât şi la intersecţia străzilor Prelungirea Brăilei cu Olt, pe Brăilei, în Ţiglina, între BRD şi magazinul Telena, şi pe Oţelarilor, în faţa fostului Cinematograf Dacia. Exemplele ar putea continua.

Primăria a început notificarea proprietarilor

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei, Emanuela Turcu, municipalitatea a identificat toate chioşcurile lăsate în părăsire de patroni şi a început notificarea lor pentru a-i chema la Primărie să reglementeze situaţia. „Au termen 20 de zile, din momentul notificării, să vină la Primărie. Trebuie să vedem mai întâi dacă proprietarii vor să continue afacerea sau nu. În funcţie de ce se stabileşte cu ei, vom începe strategia de demolare”, ne-a spus Emanuela Turcu. O întârziere în demersul acesta ar putea fi şi faptul că multora dintre aceste construcţii încă nu li se cunosc proprietarii. „Sunt cazuri în care nu se ştie cine mai sunt proprietarii. Notificarea se face în momentul în care au fost găsiţi aceştia. Dacă nu îi găsim, atunci le vom demola noi, dar, dacă îi găsim, şi le vom demonta singuri”, ne-a mai spus purtătorul de cuvânt. În condiţiile date, nu putem spera decât ca oamenii din Primărie să aibă succes în identificarea acestor patroni şi că nu vor mai lăsa să treacă alţi câţiva ani până la eliminarea hardughiilor părăsite pe străzile Galaţiului.

Citit 13701 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Noiembrie 2013 17:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.