Pe ce a cheltuit Primăria banii din taxa de ecarisaj

Pe ce a cheltuit Primăria banii din taxa de ecarisaj
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nici jumătate din suma strânsă în 2013 din taxa de ecarisaj nu a fost cheltuită


În contextul în care mulţi dintre gălăţeni se întreabă ce a realizat municipalitatea, în anul 2013, cu banii încasaţi din taxa de ecarisaj, având în vedere că pe străzi sunt mai mulţi câini decât în padocuri, am cerut o informare în acest sens de la Primăria municipiului Galaţi.

Conform datelor transmise, se pare că municipalitatea a rămas în 2014 cu mai mult de jumătate din suma încasată în 2013. Astfel, Primăria a încasat, anul trecut, nu mai puţin 2.625.000 lei, din care a cheltuit aproximativ 1.029.000 lei. O parte din bani s-au dus către Ecosal, pentru activitatea de ecarisaj, iar cealaltă parte au fost investiţi în amenajarea bazei de ecarisaj de pe strada Zimbrului. „Investiţiile le face Primăria, nu Ecosal”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Emanuela Turcu.

Cât a primit Ecosal

Potrivit directorului Serviciului Public Ecosal, Ionuţ Pucheanu, acesta nu a primit decât 410.736 de lei pentru a-i gestiona în cadrul serviciului de ecarisaj. Ba mai mult, cheltuielile au fost mai mari decât suma primită, cifrându-se la 442.622 de lei, bani care s-au dus pe mâncare, capturare, transport, sterilizare, etc.

Cu toate acestea, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, Primăria a direcţionat către Ecosal pentru activitatea de ecarisaj, în 2013, suma de 501.644 de lei. „Aceasta este suma pe care mi-au oferit-o cei de la contabilitate. Nu ştiu de ce această diferenţă de bani. Poate că Primăria a luat în calcul şi plăţile pe care încă nu le-a efectuat efectiv. Plata pentru luna decembrie se efectuează în luna ianuarie”, ne-a explicat directorul Ecosal.

Investiţiile Primăriei

Cât priveşte modul în care a cheltuit Primăria ceilalţi aproape 528.000 de lei, purtătorul de cuvânt al Primăriei ne-a informat că banii au fost investiţi în amenajarea bazei de ecarisaj de pe Zimbrului, din care 465.000 de lei pentru dotări, iar 62.000 de lei au costat lăzile frigorifice achiziţionate.

„A rămas o sumă consistentă necheltuită, întrucât anul 2013 a fost unul complicat din punct de vedere legislativ, în ceea ce priveşte activităţile de ecarisaj. Adoptarea târzie a legii privind eutanasierea câinilor fără stăpân şi, mai ales, a normelor metodologice de aplicare, ne-a pus în imposibilitatea de a cheltui judicios toate fondurile colectate din taxa de ecarisaj. Precizăm că banii colectaţi din această taxă nu pot fi cheltuiţi în alte scopuri, astfel că ei vor completa bugetul pe 2014 pentru activitatea municipală de ecarisaj”, se arată în informarea Biroului de Presă. Potrivit purtătorului de cuvânt, suma necheltuită, respectiv aproape 1.600.000 de lei, va fi folosită pentru modernizarea şi extinderea spaţiilor de cazare pentru câinii comunitari, precum şi pentru eficientizarea serviciului de ecarisaj, respectiv înfiinţarea a două noi echipe de ecarisaj.

Reamintim că anul trecut Galaţiul număra aproape 25.000 de câini maidanezi. De asemenea, taxa de ecarisaj pe 2014 a rămas la nivelul anului trecut şi este de 3 lei pe an pentru persoane fizice şi 55 lei pe an pentru persoane juridice.

Citit 5729 ori Ultima modificare Joi, 16 Ianuarie 2014 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.