Alertă de vreme rea la Galaţi/ Cum s-au pregătit autorităţile să înfrunte viscolul

Alertă de vreme rea la Galaţi/ Cum s-au pregătit autorităţile să înfrunte viscolul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ecosal are peste 130 de utilaje gata să intervină în municipiu * Apă Canal, obligată să cureţe instalaţiile de canalizare


Avertizarea cod galben de ninsori, viscol şi ger, emisă de către meteorologi pentru judeţul Galaţi şi nu numai, a pus pe jar autorităţile locale. Ieri, mai mulţi şefi din Primărie, dar şi ai instituţiilor aflate în subordinea municipalităţii, s-au reunit într-o şedinţă de lucru a Comandamentului Local pentru Situaţii de Urgenţă, coordonată de către Aurel Vlaicu, city managerul Galaţiului, întrucât primarul Marius Stan, preşedintele comandamentului, a absentat.

Permanenţă la Ecosal

Ionuţ Pucheanu, directorul Serviciului Public Ecosal, a anunţat, ieri, că instituţia pe care o conduce are pregătite 133 de utilaje cu ajutorul cărora va acţiona pe străzile oraşului pentru combaterea poleiului, dar şi pentru deszăpezire, în cazul în care va ninge abundent, va viscoli şi va fi ger, aşa cum au anunţat meteorologii. Şeful Ecosal a precizat că, în acest moment, în depozitul Ecosal sunt stocate 1.340 de tone de sare, iar alte 2.078 de tone „sunt lăsate în custodia celui care a câştigat licitaţia şi se află în Portul Galaţi”. „Avem acces la ea oricând. Pe lângă sare, mai avem încă 60 de tone de clorură. Cu motorina suntem la maximum: 30 de tone în tancurile noastre pentru maşini, să nu rămânem în pană de combustibil. Ca utilaje, suntem acoperiţi. Astăzi (n.r. vineri) au adus şi cei de la Tancrad la noi în curte un autogreder ceva mai mare cu o freză foarte mare”, a afirmat Pucheanu. Acesta a precizat că, în cazul în care situaţia o va impune, autogunoierele Ecosal vor fi dotate cu lamă pentru a interveni pentru deszăpezirea arterelor rutiere. „Mai sunt încă 10 autogunoiere pe care le putem dota cu lamă. Oamenii sunt pregătiţi, lucrează în schimburi de 12 ore. Avem 50 de şoferi pregătiţi, 169 de muncitori pentru deszăpezirea stradală”, a transmis şeful Ecosal.

City managerul Galaţiului a atras atenţia asupra măsurilor de prevenţie şi a solicitat directorului Ecosal să acţioneze pentru împrăştierea de sare ori clorură pe străzile oraşului. „Problema cea mai importantă cred că va fi poleiul. Aş vrea ca înainte să ieşiţi şi să acţionaţi pentru prevenţie, ori clorură ori sare. Aş vrea să lucraţi îndeaproape cu Poliţia Locală şi Rutieră, pentru fluidizarea traficului, pentru că se aşteaptă ninsoare şi am putea avea probleme, ambuteiaje”, a punctat Aurel Vlaicu.

Oamenii străzii vor fi cazaţi la Centrul de Urgenţă

Tinerii şi vârstnicii care îşi fac veacul pe străzile oraşului vor fi cazaţi la Centrul de Urgenţă al Persoanelor Fără Adăpost, a anunţat Silviu Bacalum, directorul Direcţiei de Servicii Publice. În cazul în care descoperiţi oameni ai străzii care au nevoie de ajutor, puteţi apela la numerele de telefon puse la dispoziţie de către reprezentanţii municipalităţi, iar o autoutilitară se va deplasa şi va transporta persoanele cu probleme la Centrul de Urgenţă. Numerele de telefon sunt: 0236/490960 (Centrul de Urgenţă), 0236/314000 (dispeceratul Poliţiei Locale) şi 0236 412222 (Poliţia Municipală). „Am făcut un inventar al locurilor disponibile. La acest moment, la Centrul de Urgenţă avem 10 locuri disponibile, dar avem până la 40 de saltele care se pot adapta. În cazul în care vom depăşi numărul, oamenii vor fi transferaţi în cămine sau în alte locuri. De două săptămâni, la Centrul de Urgenţă pentru persoane vârstnice, avem o autoutilitară special echipată pentru a transporta oamenii străzii”, a spus Silviu Bacalum.

Apă Canal, obligată să desfunde gurile de canalizare

City managerul Aurel Vlaicu i-a solicitat lui Gelu Stan, directorul Apă Canal, să ia măsuri ca gurile de canalizare să fie aerisite pentru ca străzile oraşului să nu se mai transforme în bălţi, aşa cum s-a întâmplat în repetate rânduri. „Ce s-a întâmplat data trecută: pentru că a fost multă cantitate într-un timp scurt şi a şi îngheţat, au fost foarte multe canalizaţii unde s-a făcut pod de gheaţă şi aşa a rămas. După ce au venit utilajele de deszăpezire şi se făcea zăpada mai fluidă, nu se putea scurge. Vă rog frumos, faceţi echipe şi aveţi grijă de acest lucru. Dumneavoastră ştiţi care sunt zonele vulnerabile”, a transmis city managerul.

Rămâne de văzut dacă autorităţile vor acţiona la fel de prompt, dar mai ales cu responsabilitate, pe cât de pregătite s-au declarat a fi.

 

Citit 3659 ori Ultima modificare Vineri, 24 Ianuarie 2014 20:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.