"Gaură" de un milion de euro la Primăria Tecuci/ Contracte păguboase şi plăţi pentru lucrări fictive

"Gaură" de un milion de euro la Primăria Tecuci/ Contracte păguboase şi plăţi pentru lucrări fictive
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Plăţi efectuate pentru lucrări fictive, contracte cu dedicaţie, divizate doar pentru a fi încredinţate direct unor firme cu „lipici” la autorităţi, diminuarea nejustificată a valorilor unor imobile ce aparţin domeniului public, ajutoare acordate ilegal unor persoane ce nu întrunesc condiţiile impuse de lege sau impozite calculate greşit pentru persoane juridice (fapt ce a dus la colectarea unor sume mai mici către bugetul local), sunt doar câteva dintre neregulile descoperite la Primăria Tecuci de către auditorii Camerei de Conturi Galaţi, în urma unui control efectuat în perioada mai-iulie 2013 şi care a vizat activitatea municipalităţii pe anul 2012.

Prejudicii de 4,3 milioane de lei

Conform raportului inspectorilor Camerei de Conturi, prejudiciile estimate de către auditori se ridică la 4.350.000 de lei, din care 1.489.000 de lei au fost identificate ca efect al faptului că municipalitatea tecuceană „a diminuat nejustificat valoarea contabilă a unor bunuri imobile, de natura construcţiilor şi amenajărilor de terenuri ca urmare a deprecierii acestor active, constatată în anul 2011, de comisia de inventariere nr. 2, în condiţiile în care concluziile comisiei nu au fost fundamentate cu privire la starea bunurilor, respectiv la gradul de uzură fizică şi morală, la utilitatea şi valoarea de piaţă ale acestora, iar propunerile de evaluare formulate nu au fost aprobate de ordonatorul principal de credite al municipiului Tecuci”.

Totodată, auditorii au atras atenţia asupra unui contract încheiat pe genunchi între Primărie şi SC Romlux Lighting SRL Târgovişte, societate care se ocupa de iluminatul public al Tecuciului, care a încasat importante sume de bani de la bugetul local, în baza unor acte de lucrări incomplete şi nejustificate, prejudiciul, în acest caz, fiind estimat la câteva milioane de lei. De asemenea, Primăria Tecuci este acuzată că a efectuat plăţi ilegale către constructorul Tancrad, pentru lucrări neexecutate în realitate, şi că a divizat o serie de contracte pentru a favoriza societăţi precum SC Motocar SRL Tecuci, Graphotek Expres SRL Tecuci sau SC Marcel Prod SRL Tudor Vladimirescu, de la care a cumpărat o serie de produse, prin procedura de achiziţie directă.

Cu raportul în instanţă

Daniel Gerhardt Ţuchel, primarul municipiului Tecuci, ne-a declarat că a contestat raportul de audit al Curţii de Conturi, în care a precizat că „sunt cuprinse şi chestiuni subiective, dar şi obiective”. În ceea ce priveşte contractul cu SC Romlux Lighting SRL Târgovişte şi diminuarea valorii imobilelor, care au generat cele mai multe prejudicii, a precizat că acestea aparţin fostei conduceri a Primăriei. „În ceea ce priveşte contractul, acolo sunt probleme foarte grave. Ne aflăm în litigiu cu firma respectivă, iar contractul a fost reziliat. Privind valoarea imobilelor, ca urmare a recomandărilor Camerei de Conturi, vom apela la un evaluator atestat. Această problemă a fost deja remediată încă din perioada în care s-a desfăşurat auditul”, ne-a spus Ţuchel.

Citit 5014 ori Ultima modificare Marți, 11 Februarie 2014 20:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.