Afaceri la umbra pădurii Consiliului Judeţului/ Ce nume grele au terenuri la Gârboavele
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Afaceri la umbra pădurii Consiliului Judeţului/ Ce nume grele au terenuri la Gârboavele
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Fiul deputatei PSD Lucreţia Roşca şi tatăl democrat-liberalului Nicuşor Ciumacenco sunt doar câţiva dintre administratorii unor societăţi care exploatează Pădurea Gârboavele * Suprafeţele concesionate de agenţii economici depăşesc şapte hectare


Patru societăţi comerciale, ai căror acţionari sau administratori sunt cunoscuţi oameni de afaceri din Galaţi ori care se bucură de puternice legături cu mediul politic au concesionat nu mai puţin de 70.954 de metri pătraţi de teren în Pădurea Gârboavele, care aparţine Consiliului Judeţului Galaţi. Cei mai mulţi dintre agenţii economici şi-au pus pe picioare localuri, în care găzduiesc petreceri, nunţi şi botezuri, zone de agrement (piscină şi locuri de joacă pentru copii) sau restaurante.

Matei Sergiu Roşca, servicii de salubrizare

SC Ady Toma SRL Galaţi a concesionat cea mai mare suprafaţă de teren de la Gârboavele, respectiv 32.936 de metri pătraţi. Conform conducerii Consiliului Judeţului, firma gălăţeană, al cărui unic asociat este Lică Toma, operează în pădure din luna februarie a anului 2008, atunci când a preluat contractul de concesiune al societăţii SC Dunasi SA Galaţi (fostă Sidex SA), care a intrat în faliment, dar care concesionase suprafaţa de teren încă din luna decembrie a anului 1999, atunci când Consiliul Judeţului a dat liber la astfel de acţiuni. Interesant este că unul dintre cei doi administratori ai SC Ady Toma SRL este chiar Matei Sergiu Roşca (fiul deputatei Lucreţia Roşca), care, potrivit Registrului Comerţului, deţine această calitate din luna februarie a anului trecut, la fel ca şi Iulian Butuc, cel de-al doilea administrator.

Activitatea principală a societăţii este de recuperare a materialelor reciclabile sortate.

Tatăl lui Ciumacenco a concesionat peste două hectare

Ioan Ciumacenco, tatăl fostului social-democrat Nicuşor Ciumacenco (actualmente, democrat-liberal), a încheiat, tot în anul 1999, prin SC Steaua Dunării, un contract cu CJ prin care a concesionat o suprafaţă de 22.892 de metri pătraţi din pădure, din care peste 2.500 de metri pătraţi este ocupată de construcţii. Firma, al cărei asociat unic este Ioan Ciumacenco, are ca activitate principală, conform codului CAEN, restaurantele. I

Ionel Borcea, peste 11.000 de metri pătraţi

Şi omul de afaceri Ionel Borcea (PSD), administratorul SC Pibunni SRL Galaţi, a concesionat, de asemenea, tot în anul 1999, o suprafaţă de 11.946 de metri pătraţi de la Gârboavele, dintre care mai bine de 1.000 de metri pătraţi reprezintă construcţii. Societatea controlată de Ionel Borcea, numit, mai nou, de către Consiliul Judeţului în funcţia de administrator special al falimentarei Drumuri şi Poduri, are ca activitate principală comerţul cu ridicata nespecializat.

Traian Sandu, cea mai mică suprafaţă concesionată

Conform Consiliului Judeţului, cea de-a patra persoană juridică care a concesionat o parte din Pădurea Gârboavele este SC Dunărea SA Galaţi. Societatea, controlată de omul de afaceri Traian Sandu (în trecut, membru al PNL), a concesionat 3.180 de metri pătraţi, din care peste 1.000 de metri pătraţi sunt destinaţi unor construcţii.

Cei mai mulţi bani încasaţi, anul trecut, de Consiliul Judeţului, ca urmare a concesiunilor, au venit din partea SC Ady Toma SRL – 11.149 de lei, în timp ce cu SC Dunasi SA Galaţi instituţia publică se află în litigiu. „SC Steaua Dunării a realizat plata anticipată în anul 2012, SC Pibunni – 3.104 lei, iar SC Dunărea – 1.066 de lei”, ne-a transmis Consiliul Judeţului Galaţi.

Atât contractul de concesiune al SC Dunasi, care a intrat în faliment, între timp, cât şi al societăţilor Steaua Dunării, Pibunni şi Dunărea au fost încheiate pe data de 21 decembrie 1999.

Reamintim că inspectorii Camerei de Conturi au tras un semnal de alarmă cu privire la o serie de nereguli privind concesiunile de la Gârboavele, în urma unui control efectuat în anul 2013 la Consiliul Judeţului, precizând, printre altele, că nu există anexe cu privire la inventarul silvic al vegetaţiei forestiere situată pe suprafaţa concesionată, de unde rezultă că orice agent economic putea rade de pe faţa pământului cantităţi însemnate de vegetaţie, fără să dea socoteală. Ba chiar auditorii au impus reconstituirea dosarelor de concesiune şi chiar „supunerea spre analiza Consiliului Judeţului Galaţi şi factorilor de decizie oportunitatea şi legalitatea menţinerii în vigoare a contractelor de concesiune încheiate de entitate, prin verificarea modului de respectare a clauzelor contractuale, precum şi a administrării în condiţiile stabilite prin contract, a imobilelor concesionate în Pădurea-parc Gârboavele”.

Citit 8924 ori Ultima modificare Marți, 04 Martie 2014 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.