După ani de încercări, avem şi noi mall: Cumpărăturile - la Galaţi, filmele - la Brăila

După ani de încercări, avem şi noi mall: Cumpărăturile - la Galaţi, filmele - la Brăila
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deschiderea centrului comercial Shopping City s-a regăsit printre preferinţele gălăţenilor în sondajul de opinie realizat, în luna februarie, de cotidianul „Viaţa liberă”, cu privire la topul lucrurilor bune întâmplate de-a lungul anilor la Galaţi. Astfel, în urma voturilor cetăţenilor, evenimentul s-a clasat pe locul patru din 10, cu un procent de 9,1 la sută din totalul voturilor exprimate.

De ce se bucură gălăţenii atât de mult? Pentru că ani de-a rândul au fost destul de multe tentative de mall în oraşul de la Dunăre, însă proiectele ori au murit din faşă, ori după câţiva ani.

Tentative ratate

Nu a fost de ici, de colo, când gălăţenii au auzit că în oraşul lor va fi construit, în zona Autogării, cel mai mare mall din regiunea Sud-Est. Se construia, în sfârşit, şi la noi ceva mare, de care să fim mândri. Grupul francez Union Investiţii a demarat, la sfârşitul lui 2006, construcţia Euromall Galaţi, pe o suprafaţa de 50.000 metri pătraţi, care urma să aibă cinci niveluri. Din suprafaţa totală, 24.000 metri pătraţi erau destinaţi închirierii, cu un supermarket modern pe 2.500 metri pătraţi, 220 de magazine, o farmacie, restaurante, cafenele moderne, cinema, sală de biliard, s-ar fi creat 3.000 de locuri de muncă. Ce mai, un vis!

Lucrările păreau că merg bine. În 2007, fondul austriac de investiţii Immoeast a achiziţionat proiectul comercial Euromall Galaţi, într-o tranzacţie de tip "forward purchase", cu plata amânată. Adică, preluarea acţiunilor la mall urma să se facă pe măsura avansării procesului de închiriere şi construcţie. A venit însă criza. Retailerii s-au retras, iar proiectul a îngheţat. Construcţia se află şi acum în paragină.

Acesta a fost cel mai mare proiect în ceea ce priveşte centrele comerciale, pentru că tentative au mai fost, dar mai mici, unele s-au şi realizat, dar au dispărut pe tăcute sau nu s-au ţinut de planul iniţial. Exemplu ar fi Manoil Mall, deschis în sediul fostei Case de Cultură a Tineretului din Galaţi, care ca investiţie a fost incomparabil mai mică decât Euromall, dar a fost. Amenajarea acestuia a costat în 2006 numai 3 milioane de euro. Avea o suprafaţă de 5.500 de metri pătraţi, magazine scumpe şi un supermarket, Primăvara. În 2009, nu mai era zare de spaţii comerciale, iar clădirea este nefolosită şi acum.

Ce-i drept, până la deschiderea Shopping City, grupul Profiland venea şi el cu veşti promiţătoare, cu Dunărea Center Mall. Care, chiar dacă urma să fie de dimensiuni mai mici decât un mall clasic, urma să aibă doar 10.000 de metri pătraţi, venea cu promisiunea unor restaurante, magazine de firmă, piste de bowling, săli de biliard, săli de cinema. S-a deschis. În schimb, nici urmă de săli de cinema şi de bogăţiile de alternative promise.

Avem Shopping City, dar fără cinema

Inaugurat la finele anului trecut, centrul comercial Shopping City Galaţi este dezvoltat pe un teren în suprafaţă de aproximativ 12 hectare, cu 1.400 de locuri de parcare, galeriile comerciale acoperind aproximativ 18.000 metri pătraţi. Noul hipermarket Carrefour are o suprafaţă de vânzare de 7.500 de metri pătraţi, în care pot fi găsite peste 30.000 de articole. Avem H&M, C&A, New Yorker, CCC, Benvenuti, Intersport, DM, KFC, sală de biliard, etc. În schimb, în aşteptarea creării cinematografului din cadrul Shopping City, mai avem încă multe drumuri de făcut la Promenada Mall din Brăila pentru a vedea un film. Cinema City din Brăila are o capacitate de peste 1.500 de locuri, în mai multe săli de cinema.

Da, cu noul mall, parcă mai suntem şi noi în rând cu lumea, cel puţin pe partea de comerţ. Dar nu trebuie uitat că investiţiile pe partea de producţie încă sunt dureroase, în sensul că practic nu există. Ba, parcă, există mai degrabă şansa de a se închide centrele de producţie, decât să se deschidă. Acum avem unde să ne cheltuim banii, dar încă nu prea avem unde să-i facem.

Citit 5986 ori Ultima modificare Marți, 08 Aprilie 2014 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.