Analiză VL/ Gălăţenii regretă ce au votat: 12 ani de hibernare sub Dumitru Nicolae

Analiză VL/ Gălăţenii regretă ce au votat: 12 ani de hibernare sub Dumitru Nicolae
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În urma unui sondaj de opinie realizat on-line, de către cotidianul "Viaţa liberă", în luna februarie, 693 de persoane au votat cele mai bune şi cele mai rele fenomene care au influenţat Galaţiul. 13 la sută dintre votanţi au considerat alegerea primarului Dumitru Nicolae ca fiind una dintre cele mai nefaste evenimente, aşa încât mandatele fostului primar s-au clasat pe locul trei în topul celor mai rele lucruri întâmplate la Galaţi.

Şi ceea ce părea bine a ieşit prost

Membru PCR înainte de Revoluţie, Dumitru Nicolae a intrat din nou în politică în 1996. În 2000 a fost ales primar pentru prima oară pe listele PSD-ului şi a stat la cârma oraşului până în 2012. Inginer energetician de profesie a fost director de uzină, director adjunct şi director general al Combinatului Siderurgic.

Cele mai notabile proiecte în timpul celor trei mandate ale sale au fost fără doar şi poate ISPA Deşeuri şi ISPA Canalizare, dar nici Parcul Industrial n-ar fi fost o idee rea, dacă ar fi produs şi efecte. Viitorul suna bine, să zicem aşa, însă, în ciuda investiţiilor şi a cheltuielilor, niciunul dintre cele trei proiecte nu pare să fi ieşit aşa cum ar fi trebuit.

Astfel, după o investiţie de peste 21 milioane de euro pe ISPA Deşeuri, proiectul nu prea reuşeşte să îşi atingă scopul, adică să recicleze. În anul 2013, din ianuarie până în noiembrie, doar 482 de tone de deşeuri reciclabile (hârtie, PET, metal, sticlă) au fost valorificate din peste 91.000 de tone de gunoi.

Valoarea totală a proiectului ISPA - Modernizarea sistemelor de apă potabilă şi canalizare şi construirea unei staţii noi de epurare a apelor uzate în Galaţi a fost de aproximativ 75 milioane de euro, potrivit site-ului societăţii Apă Canal, dar, dacă luăm ca exemplu numai strada Traian, care a fost întoarsă pe dos prin proiect, artera tot are nevoie de reţele noi de apă şi canalizare, deoarece aceasta din urmă a fost reabilitată doar pe anumite segmente, iar reţeaua de apă a rămas neatinsă. De asemenea, soluţia tehnică aleasă la canalizare (colector la Elice şi repompare a apelor uzate) este pe cale să provoace un dezastru, căci faleza Dunării a devenit instabilă.

La Parcul Industrial se tot lucrează de 10 ani, au fost investiţi de peste 16, 3 milioane de lei în el şi tot mănâncă bani. Are buget în fiecare an, însă nu şi activitate.

Amorţeala care a distrus oraşul

Sub conducerea lui Dumitru Nicolae, oraşul a părut că mai degrabă a hibernat, dar fără a-şi încetini ritmul cu care a consumat banii. Străzile din Galaţi au fost reparate, pe ici, pe acolo, dar de mântuială, aşa că acum trebuie reparate din nou. Unele, cum sunt Coşbuc, Traian, Ana Ipătescu şi altele, au fost lăsate într-o stare mizerabilă, practic de izbelişte, astfel încât, aşa cum arată o informare a Primăriei din 2013, municipalitatea are în evidenţă 42 de străzi fără canalizare, la care se adaugă cartierele Barboşi, Fileşti şi Traian Nord, parţial necanalizate. În 2010, Dumitru Nicolae tăia panglica străzii Basarabiei care fusese modernizată pe o porţiune (între Piaţa Energiei şi bulevardul Coşbuc), iar 2011 cerea acord de mediu pentru modernizarea unei alte porţiuni, dar nu s-au rezolvat toate defectele. Proiectul fusese gândit tot pe bucăţele, viza lucrări la covorul asfaltic, dar nu şi la liniile de tramvai.

În toţi cei 12 ani de mandat ai lui Dumitru Nicolae, numărul maidanezilor a crescut şi el îngrozitor de mult. Chiar dacă acesta a declarat că a colaborat cu unele cabinete veterinare unde câinii sunt sterilizaţi pentru a nu se mai înmulţi, cu toate că şi Vier Pfoten a finanţat o serie de campanii pentru sterilizare, totul a fost degeaba. La fel de inutile au fost şi declaraţiile lui Dumitru Nicolae din 2011, potrivit cărora fuseseră strânşi în 2010 nu mai puţin de 7.000 de câini de pe străzi. Astăzi avem în jur de 16.000 de câini comunitari în Galaţi şi asta nu s-ar fi întâmplat dacă sterilizarea s-ar fi făcut realmente. Numărul garajelor şi al chioşcurilor a explodat, pur şi simplu, în toţi aceşti ani. S-au tot dat avize pentru construcţii provizorii, până când acestea au sufocat spaţii verzi, locuri de joacă, locuri de parcare, spaţii de trecere.

Mai mult decât atât, pe timpul primarului Dumitru Nicolae, Primăria a rămas fără sediu, clădirea în care aceasta funcţiona fiind retrocedată lui Pierre Macri. Timp de mai mulţi ani, Primăria a plătit o chirie de 10.000 euro pe lună, pentru a-şi putea desfăşura acolo activitatea. De altfel, faptul că nu a reuşit să facă un sediu pentru Primărie este unul dintre regretele fostului edil, aşa cum declara într-un interviu iunie 2012.

Mii de procese au fost pierdute de-a lungul timpului de către Primărie pe seama incompetenţei serviciului juridic din cadrul instituţiei. Motiv pentru care actuala administraţie s-a trezit, în 2012, că trebui să plătească zeci de daune. Numai într-un anumit caz, ştim că, începând din 2007, Primăria plăteşte câte 500 de lei pe zi pentru neemiterea la timp a unei hotărâri privind vânzarea unui teren.

Sute de case vechi au fost lăsate în paragină sau au fost năruite de către chiriaşii Primăriei. Astfel încât acum deplângem imaginea deplorabilă a caselor care stau să pice, dacă nu au picat deja. Clădirea din Domnească 24, revendicată în instanţă, a fost furată bucată cu bucată şi , cel mai probabil, va avea soarta imobilului din Eroilor, demolat de hoţi anul trecut.

Ce-i de făcut

În ultimele decenii, oamenii care să ne reprezinte municipiul şi judeţul au fost aleşi pe baza notorietăţii. Dacă un partid mare propune un candidat vizibil şi la fel de mare, acesta este votat, însă s-a omis reversul medaliei: un partid mare are şi multe "guri de hrănit", deci primarul devine captiv al sistemului de pile şi învârteli. Soluţia este ca alegătorii să voteze oameni, nu politruci. Să fie propulsate prin vot persoane care au în spate succes într-o activitate privată, fie ca investitori, fie ca administrator de business. Aşadar, alegătorii ar trebui să cântărească mai mult atunci când pun ştampila şi să analizeze cu mai multă atenţia oferta electorală.

Acestea fiind zise, nu vă sfiiţi să comentaţi, dar şi să daţi exemple de lucruri care au mers rău de-a lungul timpului, fie că este vorba de o administraţie sau alta.

În episodul următor, veţi putea citi o analiză despre cel mai bun al treilea eveniment din topul lucrurilor bune şi rele întâmplate la Galaţi, de-a lungul timpului, respectiv preluarea şantierului naval de către Damen, care a strâns 13, 9 la sută dintre voturile cititorilor.

Citit 2822 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Aprilie 2014 09:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.