Taxele locale, aproape de o nouă majorare/ Se fac schimbări ale zonelor de impozitare din Galaţi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Taxele locale, aproape de o nouă majorare/ Se fac schimbări ale zonelor de impozitare din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţenii care locuiesc pe bulevardul Henri Coandă şi pe străzi ca Unirii, Tineretului 1 şi 2, Crinului, Gerului, Sulinei şi nu numai, ar putea plăti, la anul, dări locale mai mari * Locatarii străzilor Anghel Saligny şi Crişana vor plăti mai mult sau mai puţin, în funcţie de numărul la care au locuinţa


Până la finele acestei luni, potrivit legii, aleşii locali trebuie să decidă cine sunt gălăţenii care vor plăti în 2015 impozite şi taxe mai mari. Lista străzilor care vor trece dintr-o zonă fiscală în alta a fost publicată de Primăria Galaţi pe site-ul propriu.

Potrivit analizei noastre, o serie întreagă de străzi vor trece dintr-o zonă de impozitare în alta, în întregime sau doar parţial. Propunerile sunt făcute de Comisia pentru stabilirea zonelor de impozitare a terenurilor din municipiul Galaţi, condusă de Adriana Blaga.

Criteriile pentru stabilirea modificărilor zonelor de impozitare sunt: poziţia faţă de centrul localităţii, reţelele edilitare, gradul de accesibilitate la reţeaua majoră de circulaţie, prestigiul istoric, arhitectural şi ambiental al imobilelor, starea carosabilului şi pietonalului.

Un pas mai sus

Cele mai multe străzi sunt propuse pentru a trece din zona de impozitare C în B. Este vorba de bulevardul Henri Coandă şi de străzile Zefirului, Gerului, Crinului, Sulinei şi Gheorghe Stroiciu. Pe listă se regăseşte şi strada Unirii, reabilitată şi modernizată cu fonduri europene, după o sută de ani. După ce au aşteptat un an de zile asfaltul, timp în care au învăţat să meargă prin pietriş, gălăţenii de pe străzile Tineretului 1 şi 2 vor plăti taxe şi impozite mai mari cu o treaptă.

Dacă nu ştiu, le spunem noi că în zona B, în acest moment, impozitele sunt: 65 de lei pentru o cameră, 129 de lei pentru două, 173 de lei pentru trei camere şi 206 lei pentru patru camere.

Două străzi, Mioriţei şi Bourului, ar putea părăsi zona D pentru a intra în zona fiscală C, unde, în acest moment gălăţenii plătesc 62 de lei pentru o cameră, 123 de lei pentru două, 165 de lei pentru trei camere şi 197 de lei pentru patru camere.

Străzi împărţite

Criteriul „spune-mi la ce număr stai, ca să-ţi spun ce taxe dai” ar putea funcţiona pe două artere gălăţene. Astfel, strada Crişana va rămâne în zona de impozitare C între numerele 1 - 21 şi, respectiv, 2 - 22. De la 21, respectiv, 22 până în capătul străzii, aceeaşi stradă este propusă pentru zona B de impozitare.

Şi strada ing. Anghel Saligny suferă o transformare similară. Astfel, între numerele 1-35 şi, respectiv, 2-50 coboară din zona B în zona C, o măsură justă având în vedere condiţiile de Ev Mediu în care trăiesc locuitorii. În schimb, de la numărul 37, respectiv, 52, până în capătul străzii, Saligny rămâne în zona B, ca şi până acum.

O treaptă mai sus, una mai jos

Fundătura Florilor de Jos şi aleea Frasinilor sunt propuse pentru a intra pe harta fiscală, prima în zona A, cealaltă în D. Strada Enăchiţă Văcărescu este singura propusă în întregime pentru a trece într-o zonă inferioară de impozitare, din B în C.

Odată cu zonarea fiscală, aleşii locali vor trebui să facă şi zonarea terenului din intravilanul şi extravilanul municipiului, înregistrat în Registrul cadastral al parcelelor F 11 Galaţi Est şi zonarea terenului din intravilanul şi extravilanul oraşului înregistrat în Registrul cadastral al parcelelor F 11 Galaţi Vest. Pentru stabilirea lor, criteriile au ţinut seama de suprafeţele de teren situate de-a lungul intrărilor principale în oraş şi de cele care cuprind sau nu cursuri sau luciuri de apă sau care sunt la marginea acestora.

Mai trebuie spus că, dacă aleşii nu adoptă până la finele lunii mai delimitarea zonelor fiscale, vor fi obligaţi să menţină delimitărilor existente şi pentru anul fiscal 2015.

Citit 3255 ori Ultima modificare Joi, 08 Mai 2014 10:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.