Plaja Dunărea, ÎN PARAGINĂ/ Gălăţenii mai au de AŞTEPTAT MULT ŞI BINE pentru aqua parc (FOTO)

Plaja Dunărea, ÎN PARAGINĂ/ Gălăţenii mai au de AŞTEPTAT MULT ŞI BINE pentru aqua parc (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Plaja Dunărea se află într-un stadiu avansat de degradare * Planul Primăriei de anul trecut, conform căruia aceasta va fi transformată într-un aqua parc, printr-un parteneriat public – privat, nu se va concretiza nici anul acesta, pentru că procedura nu este finalizată * Plaja va rămâne în continuare în administrarea societăţii Gospodărire Urbană şi în această vară, motiv pentru care ne vom alege doar cu o scliviseală la bazine


Anul trecut, municipalitatea a lansat ideea că poartă discuţii avansate cu un investitor interesat de un parteneriat public -privat, pentru a transforma Plaja Dunărea într-un aqua parc. A trecut anul, a venit vara, iar plaja arată la fel cum arăta şi în anii anteriori. Cu toate că aceasta trebuia deschisă gălăţenilor încă de la 15 mai, lucrările pentru recondiţionarea minimă şi cosmetizare abia au început. Administratorul zonei de agrement, Ghiocel Constantin, spune că lucrările au început aşa de târziu din cauza vremii ploioase, iar plaja ar putea fi gata abia de pe 15 iunie.

Crăpături, rugină şi duşuri folosite ca magazie

În acest moment, toată plaja arată ca abia ieşită din iarnă şi, mai mult decât atât, ca şi când ar fi vreun imaş de păşunat din mediul rural. Nu e niciun semn pe nicăieri că aceasta ar fi plaja dintr-o ţară europeană. La o privire de ansamblu, singura schimbare în bine e că Gospodărire Urbană a reuşit să demoleze construcţiile părăginite de pe partea dreaptă cum cobori scările spre plajă, zonă care ar urma să fie înverzită, după spusele administratorului, Ghiocel Constantinescu.

Scările măcinate sunt protejate de o parte şi de alta de garduri ruginite, iar jos te întâmpină dezolarea. Punctul de prim ajutor, aflat la intrarea către bazine, este reprezentat de aceeaşi baracă din metal, care ar arată mai rău decât o magazie la ţară, iar dalele de pe lângă bazine sunt sparte şi străpunse de fire de iarbă, probabil pentru o imagine cât mai naturală. Verdeaţa care împrejmuieşte bazinele şi zona cu nisip ajunge la jumătate de metru. Bazinele sunt crăpate, iar de pe marginea acestora ţâşnesc nişte resturi de ţevi ruginite în care îţi poţi rupe la propriu degetele. Cabinele în care ar trebui să te schimbi în costumaţia de plajă sunt pline de gunoaie, iar duşurile sunt folosite pe post de magazie şi parcare pentru ATV-ul din dotare. Aici sunt aruncate tot felul de placaje de lemn, pe o podea mai neagră decât fundul unui WC public. Ţâşnitorile din care ai putea să îţi ostoieşti setea sunt ruginite şi ele, dar, cu toate acestea sunt funcţionale, potrivit administratorului. „Am făcut probe atât la duşuri, cât şi la cişmele şi sunt funcţionale, doar că trebuie să le punem capurile şi robineţii. Pe timpul iernii, le-am luat ca să nu fie furate”, ne-a spus administratorul plajei, Ghiocel Constantinescu.

Coşurile de baschet par şi ele ca după război, îndoite şi cu panourile găurite, cât despre clădirea administrativă, aceasta arată părăsită de multă vreme. Exact cum arăta în primăvara anului trecut, aşa arată şi în acest an.

În rest, plaja propriu-zisă, invadată şi ea tot de fire de iarbă, aşteaptă să fie acoperită cu nisip. În aceste circumstanţe, administratorul plajei recunoaşte că nici el nu ar veni cu familia ca să îşi petreacă ziua liberă.

„Eu ca cetăţean, în parcul pentru grătare aş veni, dar nu aş veni cu familia aici ca să facem plajă. Dar facem tot posibilul pentru a recondiţiona bazinele până la 15 iunie şi totul va arăta un pic altfel. Aici trebuie nişte bani destul de mulţi, la ce am văzut în Europa noi suntem în urmă tare, dar s-ar putea face ceva foarte frumos aici, ne oferă această posibilitate cadrul, există Dunărea, dealul, vegetaţia”, ne-a spus Ghiocel Constantinescu.

În loc de aqua magic, vom avea bazine revopsite

Municipalitatea a avut proiecte pentru a crea o zonă de agrement bine pusă la punct şi modernă şi înainte de 2000. Acesta a fost şi motivul pentru care stâlpii de înaltă tensiune de pe platoul de sus au fost aduşi mai jos, urmau să fie amenajate bazine cu apă recirculabilă, dar să fie construită şi o discotecă în aer liber, care a rămas numai la stadiul de schelet, care, între timp, a ruginit şi el. Anul trecut a apărut o nouă licărire de speranţă că plaja va avea în sfârşit o altă imagine, iar gălăţenii vor avea parte de o zonă de agrement pentru stat la soare şi făcut baie în condiţii bune.

Primăria a anunţat, anul trecut, că are de gând să realizeze un aqua magic, însă de atunci şi până acum nu s-a mişcat nimic în acest sens, chiar dacă, cel puţin teoretic, planul este încă în viaţă, potrivit purtătorului de cuvânt al societăţii Gospodărire Urbană, Daniela Stroia. Mai mult decât atât, aceasta ne-a furnizat şi suma aproximativă la care ar ajunge investiţia de transformare.

„Pentru plaja Dunărea vor fi accesate fonduri europene în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro, în cadrul unui parteneriat public-privat, dar întrucât procedura nu este finalizată, în acest moment rămâne în administraţia SC Gospodărire Urbană SRL”, ne-a declarat aceasta.

Vineri, lucrările de recondiţionare a celor trei bazine pentru copii erau în toi. Acestea erau decopertate de către doi muncitori, urmând a fi apoi vopsite cu o vopsea specială pentru piscine.

„Din cauza uzurii şi a timpului îndelungat în care bazinele au funcţionat cu acea fibră de sticlă, aceasta s-a spart şi exista riscul accidentării copiilor, s-ar fi putut tăia. În acest moment, cimentăm, pentru ca apoi să aplicăm o vopsea specială bazinelor, vopsea clorcauciuc”, ne-a explicat administratorul, Ghiocel Constantinescu, care promite ca, de astăzi, să înceapă lucrările şi la bazinul pentru adulţi.

Trebuie spus că în acest an, plaja pentru adulţi va funcţiona tot cu un singur bazin, la care vor fi schimbate cuvele de intrare în acesta şi va fi aplicată aceeaşi vopsea specială pentru piscine.

„La metodologia de alimentare a bazinului şi de igienizare prin recirculare nu umblăm. Îl vom igieniza ca şi până acum, manual, cu clor”, a mai spus administratorul, potrivit căruia plaja va fi gata pe 15 iunie, odată cu vacanţa copiilor.

Tot până atunci, urmează ca leagănele şi toboganele de lângă bazine, care şi aşa arată groaznic şi nu pot fi folosite de copii, să fie luate de acolo şi creat un alt spaţiu pentru grătar.

În concluzie, ceea ce trebuia să fie aqua magic, nu va fi decât o schimbare de suprafaţă, iar gălăţenii vor trebui să mai aştepte încă un an doi până la mult promisul paradis acvatic.

Citeşte şi: Iată unde sunt şi cum arată locurile amenajate pentru grătar la Galaţi (FOTO)

Citit 7735 ori Ultima modificare Duminică, 18 Mai 2014 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.