Iată rezultatele alegerilor europarlamentare! PSD-UNPR-PC înregistrează cele mai multe voturi
Foto: Foto: Corina Dobre

Iată rezultatele alegerilor europarlamentare! PSD-UNPR-PC înregistrează cele mai multe voturi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conform primelor estimări, alianţa PSD-UNPR-PC a înregistrat între 41 şi 43 la sută din voturi, PNL a obţinut 13-16 la sută, iar pentru PDL au votat 10-13 la sută dintre alegători * În Parlamentul European vor mai ajunge deputaţi PMP şi UDMR, precum şi candidatul independent Mircea Diaconu


Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC a câştigat detaşat alegerile europarlamentare şi va trimite cei mai mulţi deputaţi la Bruxelles, potrivit exit-poll-urilor de la ora 21.00. Conform primelor rezultate prezentate, la nivel naţional, alianţa PSD-UNPR-PC înregistra între 41 şi 43 la sută din voturi, PNL - 13-16 la sută, PDL - 10-13 la sută, PMP - 6-8 la sută, UDMR - 6-7 la sută, iar independentul Mircea Diaconu - 4-6 la sută. Celelalte formaţiuni nu au trecut, conform estimărilor, de pragul de cinci procente.

Deşi de această dată au votat ceva mai mulţi gălăţeni decât în anul 2009, procentul prezenţei la urne rămâne dezastruos. Duminică, până la ora 19.00, votaseră doar 27,13 la sută dintre cetăţenii cu drept de vot din judeţul nostru. Galaţiul se afla, însă, peste media pe ţară, de 26,52 la sută. În mediul rural prezenţa a ajuns la 30,78 la sută, în vreme ce în mediul urban s-a oprit la 24,59 la sută.

Nu mai puţin de 522.480 de gălăţeni cu drept de vot au fost aşteptaţi duminică la urne, la alegerile europarlamentare. Tot în aceeaşi zi, 66.064 de gălăţeni care locuiesc în Colegiul 9 (cartierul Aviaţie) au fost chemaţi la vot pentru a-şi alege un nou deputat care să îi reprezinte în Parlamentul României.

Fără incidente grave

La Galaţi, alegerile pentru Parlamentul European s-au desfăşurat normal, fără incidente majore, atât în mediul urban, cât şi în cel rural. Spre seară, au apărut acuzaţii de turism electoral şi vot multiplu, încă neconfirmate, în o serie de comune din judeţ, iar în municipiul Galaţi, pe parcursul zilei de duminică, au fost înregistrate o serie de „erori umane”, după cum le-au catalogat reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean: mai mulţi cetăţeni au semnat, din neatenţie ori pe fondul oboselii lor sau a membrilor secţiilor de votare, în locul altor persoane. Un astfel de incident a fost semnalat, în cursul după-amiezii de duminică, la Secţia de votare nr. 131. Atunci când s-a prezentat la vot, un gălăţean nu a putut vota imediat din cauză că în dreptul numelui său apărea semnătura altei persoane. Membrii comisiei secţiei de votare au identificat autorul erorii, care a dat ulterior o declaraţie pentru ca semnătura să fie anulată, iar gălăţeanul „păgubit” să-şi poată exercita dreptul de a vota.

Tinerii au absentat pe capete

Spre deosebire de pensionari şi cetăţenii trecuţi de 50 de ani, care s-au prezentat în secţiile de votare încă de la primele ore ale dimineţii, chiar dacă nu în număr foarte mare, tinerii au absentat masiv de la primul scrutin al acestui an. Între a se prezenta la urne şi a-şi petrece timpul la terase, în parcuri, pe Faleza Dunării ori la iarbă verde, tinerii au ales cea de-a doua variantă, dovadă că în aceste zone am întâlnit, duminică după-amiază, foarte multe persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani, care ne-au declarat că nu aveau de gând să se prezinte la vot.

În toamnă, românii vor fi chemaţi din nou la vot pentru a-şi alege un nou preşedinte, la cel mai important scrutin al acestui an.

„Viaţa liberă” vă va prezenta, în zilele ce urmează, mai multe analize interesante cu privire la rezultatele alegerilor europarlamentare, prezenţa la urne şi nu numai.

Citit 7591 ori Ultima modificare Luni, 26 Mai 2014 00:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.