POLITICIENII nu duc lipsă de INVENTIVITATE/ Cum să faci AVERE din BANI PUBLICI

POLITICIENII nu duc lipsă de INVENTIVITATE/ Cum să faci AVERE din BANI PUBLICI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aleşii Galaţiului reuşesc să aibă lefuri colosale ori să-şi suplimenteze veniturile fără a risca să intre în vizorul ANI * Consilierii judeţeni câştigă bani frumoşi lucrând la societăţile din subordinea Consiliului Local, în timp ce consilierii locali activează în cadrul instituţiilor păstorite de Consiliul Judeţului


La fel ca şi în mandatele precedente, social-democraţii sunt cei care reuşesc cu brio să le facă cadou membrilor de vază ai partidului funcţii-cheie în cadrul instituţiilor ori societăţilor finanţate din bani publici. Şi pentru ca respectivii să fie feriţi de o eventuală acuzaţie de incompatibilitate, venită din partea Agenţiei Naţionale de Integritate, social-democraţii activează după modelul „încrucişat”: consilierii judeţeni sunt angajaţi în conducerea societăţilor subordonate Consiliului Local (CL), în timp ce aleşii municipali sunt angajaţi la instituţiile din subordinea Consiliului Judeţului (CJ).

Şi pentru ca şi ceilalţi aleşi să aibă posibilitatea să-şi rotunjească veniturile, aceştia devin membri ai consiliilor de administraţie ale societăţilor din cadrul CJ ori CL, care, cel puţin în teorie, ar trebui să vegheze la buna funcţionare a acestora şi să adopte măsuri în acest sens.

Eugen Zaharia, peste 1,2 miliarde de lei vechi!

De departe, cel mai bine remunerat dintre directorii sau managerii promovaţi după acest model este Eugen Zaharia. Social-democratul, deşi consilier judeţean, conduce, de mai mulţi ani, Administraţia Pieţelor Agroalimentare (APA), societate aflată în subordinea Consiliului Local Galaţi. Directorul general al APA a obţinut, în anul 2013, nu mai puţin de 124.493 de lei, ca urmare a postului pe care îl ocupă. Pentru că deţine şi calitatea de preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii, Eugen Zaharia a mai încasat alte 6.040 de lei, pe lângă cele 17.863 de lei pe care le-a primit pentru că este consilier judeţean şi membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), organism cu rol consultativ care funcţionează pe lângă Consiliul Judeţului.

Eugen Zaharia este secretar al Comisiei de specialitate nr.1 din CJ – buget-finanţe, strategii, studii şi prognoză economico-socială.

Viorica Sandu, subordonată cu leafă mare

Consiliera judeţeană Viorica Sandu nu îi este lui Eugen Zaharia doar colegă de partid şi vecină de scaun în CJ Galaţi, ci şi subordonată în cadrul Administraţiei Pieţelor Agroalimentare. La fel ca şi colegul ei de partid, social-democrata Viorica Sandu lucrează de mai mulţi ani în societatea Consiliului Local Galaţi, în cadrul căreia ocupă postul de director economic. Funcţia pe care o deţine i-a adus, anul trecut, venituri de nu mai puţin de 101.628 de lei.

Pe lângă cei 9.456 de lei pe care i-a obţinut ca urmare a faptului că este ales judeţean, Viorica Sandu a mai primit 490 de lei pentru că este membru al Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean şi 452 de lei deoarece deţine, de asemenea, calitatea de membru al CA al Spitalului CFR.

Viorica Sandu este preşedinta Comisiei de buget-finanţe, strategii, studii şi prognoză economico-socială a Consiliului Judeţului.

Tinca Podaru, bani din gospodărirea urbană

Social-democrata Tinca Podaru este cel de-al treilea consilier judeţean al PSD care obţine venituri deloc de neglijat din activitatea pe care o desfăşoară în cadrul unei societăţi subordonate Consiliului Local.

Tinca Podaru este director economic al Societăţii de Gospodărire Urbană, de unde a obţinut, în anul 2013, venituri de 66.003 lei, pe lângă cele 9.456 de lei, primite din indemnizaţia de ales judeţean.

Social-democrata activează tot în cadrul Comisiei de buget-finanţe a CJ.

Consilierul local Zanfir Ilie, la biblioteca păstorită de CJ

Zanfir Ilie este cel de-al patrulea ales social-democrat care obţine bani frumoşi ca urmare a faptului că lucrează la o instituţie de interes public. Consilierul municipal este managerul Bibliotecii Judeţene „V.A.Urechia”, subordonată Consiliului Judeţului Galaţi. Pe lângă cei peste 9.000 de lei, indemnizaţie de ales, Zanfir Ilie a obţinut şi peste 33.000 de lei (conform ultimei declaraţii de avere actualizată, postată pe site-ul Primăriei), ca urmare a faptului că se află la cârma cunoscutei instituţii de cultură din Galaţi.

Şase aleşi judeţeni, în structuri de conducere

În Consiliul Judeţului Galaţi există nu mai puţin de şase aleşi care îşi rotunjesc veniturile cu diverse sume de bani - ce-i drept, nu prea mari - pe care le obţin ca urmare a faptului că deţin calitatea de membri ai unor structuri fără personalitate juridică ori ai unor Consilii de Administraţie.

Pe lângă cei 9.387 de lei, indemnizaţie de ales, pe care i-a încasat anul trecut, social-democratul Dorin Butunoiu a mai obţinut şi 9.000 de lei pentru că este preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică. Colega sa de partid, Carmen Pintilie, a obţinut, alături de 8.932 de lei (indemnizaţie), alte 15.903 lei pentru că a activat ca inginer în cadrul Apaterm. Liberalul George Stângă a primit, pe lângă cei 18.912 lei (venit generat de indemnizaţia de ales şi cea de membru al ATOP), 2.862 de lei, întrucât era membru în Consiliul de Administraţie al Zonei Libere. PP-DD-istul Cătălin Ungureanu este însă membru în Consiliul de Administraţie al Transurb, societate aflată în subordinea Consiliului Local, de unde a obţinut 5.180 de lei, pe lângă indemnizaţia de 9.194 de lei. Omul de afaceri Nicuşor Ursu (PNL) este, de asemenea, membru al ATOP. Liberalul a obţinut, anul trecut, din indemnizaţia de ales şi cea de membru al ATOP 8.130 de lei. Evident, suma aceasta nu reprezintă prea mult pentru omul de afaceri. Liberalul Emil Ţuicu este, de asemenea, membru al ATOP. Acesta a obţinut, anul trecut, 18.912 lei, sumă care cuprinde şi indemnizaţia de ales.

Pentru că anul trecut a deţinut calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al Parcului Industrial, controversatul proiect al Consiliului Local, PP-DD-istul Marian Vicleanu, noul vicepreşedinte al Consiliului Judeţului Galaţi, a primit în plus, pe lângă indemnizaţia de ales, 3.200 de lei. Din păcate, nu vă putem spune ce venituri i-a generat acestuia indemnizaţia de ales, întrucât în declaraţia de avere nu este precizat acest aspect, deşi legea obligă declararea tuturor veniturilor.

Vezi şi: ANALIZA VL "Maşini de tocat bani"/ Management CATASTROFAL în societăţile de interes public

Citit 3207 ori Ultima modificare Duminică, 06 Iulie 2014 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.