Se coace o nouă "REGIONALIZARE" a instituţiilor/ Jocuri administrative în DAUNA Galaţiului
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Se coace o nouă "REGIONALIZARE" a instituţiilor/ Jocuri administrative în DAUNA Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sub ochii indiferenţi ai aleşilor, Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi ar putea fi subordonat Constanţei


Conform unor surse de la nivel central, pe masa prim-ministrului Victor Ponta se află, în această perioadă, planul unei noi etape a regionalizării instituţiilor publice, conform căruia Galaţiul ar urma să piardă încă o instituţie extrem de importantă. Este vorba despre Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), care, se pare, are şanse extrem de mari să fie subordonat Constanţei. Negocierile sunt încă nefinalizate, dar complici la acest experiment de tip „regionalizare” a instituţiilor, care riscă să afunde şi mai tare judeţul nostru într-un con de umbră, par a fi chiar unii dintre aleşii de rang înalt ai Galaţiului, care nu se implică deloc ori îndeajuns de mult pentru a susţine zona în care ne aflăm.

Tehnică arhicunoscută: mai întâi modificăm cadrul legal

Este de notorietate faptul că, în multe cazuri de "regionalizare" a unor instituţii, primul pas l-a reprezintat modificarea legii care reglementa cadrul de funcţionare. Directorul ITM Galaţi, Ionel Petrea, ne-a declarat că nu a fost informat cu privire la o eventuală subordonare faţă de Constanţa a ITM Galaţi, însă ne-a confirmat că, în prezent, se lucrează la modificarea Legii 108/1999 privind funcţionarea Inspecţiei Muncii.

"Am fost informaţi cu privire la acest aspect, dar în niciun caz nu suntem consultaţi în cazul în care se decide mutarea instituţiei. Probabil că, într-o astfel de situaţie, la nivel de judeţe vor rămâne nişte instituţii cu mai puţin personal, evident. Este clar că ţine de o decizie politică", ne-a spus Ionel Petrea, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi.

„Este aberant!”

Deputatul Victor Paul Dobre, liderul liberalilor gălăţeni, fost ministru al Administraţiei, a catalogat acest tip de acţiune drept „aberantă”, în condiţiile în care regiunile ţării nici măcar nu au fost create. "Eu am avut o poziţie întotdeauna: nu este normal să facem regionalizarea instituţiilor înainte de a crea regiunile administrativ-teritoriale ale ţării. Este aberant! Toată lumea face modificări pentru a schimba şefi. Astăzi ducem ITM la Constanţa, mâine îl aducem la Galaţi (…) Totodată, nu este un semn bun, mai ales în perspectiva regionalizării, ca instituţiile să fie mutate în alte judeţe. Nu sunt de acord să facem regionalizarea instituţiilor fără să avem regiuni. Ori faci lucrurile ca lumea, ori nu le mai faci", ne-a spus preşedintele PNL Galaţi.

"Nu poţi, punctual, să îţi asumi aşa ceva"

Senatorul PSD Nicolae Marin a infirmat informaţiile privind paşii spre o nouă regionalizare a instituţiilor publice, precizând că, în acest moment, atenţia partidelor de la guvernare este îndreptată către alegerile prezidenţiale. Totuşi, parlamentarul a spus că, "un astfel de subiect necesită analiză" şi că "nu poţi, punctual, să îţi asumi aşa ceva". "Nu am auzit de acest lucru, dar nu cred că se lucrează la aşa ceva în acest moment. Ar trebui, din punctul meu de vedere, să existe un proiect în acest sens şi văzut în ansamblu. S-a cam intrat în vacanţă parlamentară şi privim spre prezidenţiale. Este o perioadă tulbure, nu cred că se va pune în discuţie aşa ceva", ne-a declarat senatorul PSD Nicolae Marin.

Indiferent cum ar fi, nu iese fum fără foc. Dacă planurile privind ITM se confirmă, rămâne de văzut cum şi dacă se vor implica cei 15 parlamentari ai gălăţenilor şi nu numai ei pentru a-şi susţine judeţul.

Citit 4390 ori Ultima modificare Luni, 07 Iulie 2014 20:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.