ANALIZĂ VL: Ce-au făcut şi ce N-AU făcut aleşii Galaţiului la jumătatea mandatului
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

ANALIZĂ VL: Ce-au făcut şi ce N-AU făcut aleşii Galaţiului la jumătatea mandatului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Tunelul pe sub Dunăre, creşterea taxelor locale, reducerea facilităţilor acordate pensionarilor, demolarea garajelor din Micro 19 şi Complex Ancora au fost printre cele mai importante decizii luate de Consiliul Local


Consilierii locali, pe care gălăţenii i-au ales pe 10 iunie 2012, au ajuns la jumătatea mandatului. Vă propunem astăzi o analiză a activităţii pe care au desfăşurat-o în slujba cetăţenilor şi a oraşului: care au fost cele mai importante decizii luate, cât de implicaţi şi de prezenţi au fost în luarea hotărârilor şi ce probleme le-au rămas nerezolvate.

Decizii capitale

Subtraversarea Dunării, mărirea birurilor locale şi reducerea facilităţilor în transportul local de persoane au fost, alături de restructurarea urbană prin demolarea garajelor din Micro 19 şi Complex Ancora, cele mai importante decizii luate de Legislativul local. Tot aleşii locali au hotărât şi alocat bani pentru construirea a două campusuri de locuinţe sociale, modernizarea Orăşelului Copiilor, realizarea primului parc de cartier în Micro 39, dar şi pentru transformarea scheletului Sălii Aplaudacilor în sediu de primărie. Consilierii au dat undă verde pentru lărgirea carosabilului străzii Traian prin exproprieri, reabilitarea străzii Basarabiei, modernizarea arterelor Tecuci, Mihai Bravu, Anghel Saligny, George Coşbuc şi a unor străzi din Valea Oraşului. Tot ei decis şi alocat bani pentru reparaţia capitală a trotuarelor străzii Brăilei, lărgirea carosabilului acesteia şi decorarea scuarului ei cu fântâni arteziene. Consilierii locali au ridicat mâinile pentru achiziţia a 14 troleibuze şi a unui sistem care să elimine fraudele din transportul public local şi să-l eficientizeze. Ei s-au angajat să aducă apă, canalizare şi lumină în cartierele-cătun ale oraşului - Barboşi şi Fileşti şi au oferit facilităţi investitorilor. Aleşii au votat organigrame noi pentru Primărie şi instituţiile subordonate, au înfiinţat Fundaţia „Sportul Gălăţean”, pentru a gospodări bazele sportive, şi Serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân din municipiul Galaţi. Au stabili pe ce şi cum să se cheltuiască banii publici şi contractarea unui împrumut de o sută de milioane de lei.

Probleme nerezolvate

În septembrie 2012, aleşii, cântând prohodul Apaterm, înfiinţau noul operator regional, Calorgal, care trebuia să preia distribuţia agentului termic. Numai că Apaterm a fost menţinut în viaţă de instanţă şi, în compensaţie, aleşii i-au pus „perfuzii” cu bani publici: peste 60,2 milioane de lei cu titlu de subvenţie ori pentru acoperirea pierderilor într-un an şi jumătate! L-au numit pe Didi Dumitru administrator special, în locul Adrianei Stratulat, şi au dat undă verde la o sută de concedieri. Şi tot prin votul lor, s-a redus organigrama Transurb, fiind concediaţi 54 de salariaţi. Dar problemele de fond au rămas nerezolvate! La fel ca şi asocierea cu Brăila şi Tulcea pentru constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Dunărea de Jos”.

Veţi spune că toate aceste hotărâri au fost iniţiate de primarul Marius Stan. E adevărat, însă fără aleşii locali care le-au analizat şi avizat în comisii, amendat şi aprobat n-ar fi existat!

Şicane de partid

În afara unor fricţiuni între primarul Marius Stan şi colegii lui liberali, nu se poate spune că opoziţia din Consiliu i-a creat mari probleme edilului. Proiectele de hotărâre care au picat la vot în doi ani pot fi numărate pe degete. Singurul proiect respins, care nu a fost încă aprobat, vizează publicitatea stradală şi va intra pe ordina de zi a şedinţei de joi a Consiliului Local.

Activitatea pe comisii

Cea mai importantă parte a activităţii aleşilor locali se desfăşoară în comisii. Aici, proiectele sunt analizate şi avizate pentru a putea intra în plen, iar unii consilieri contribuie la îmbunătăţirea lor. Banii şi bugetele se stabilesc şi împart în Comisia nr. 1, condusă de Florin Popa. Comisia nr. 2, condusă de Săvel Rotaru, decide cum va arăta urbanistic Galaţiul. Licenţele de traseu ale operatorilor, organizarea activităţilor comerciale sunt la mâna Comisiei nr. 3, conduse de Eugen Găvan. Toate acţiunile culturale, sportive, sociale, precum şi finanţările acestora sunt la mâna Comisiei nr. 4, conduse de Gheorghe Bugeag. Când e vorba de probleme juridice, un cuvânt greu de spus îl are Comisia nr. 5, prezidată de Cristian Dima.

Reduceri de costuri

Liberalului Săvel Rotaru i se datorează reducerea costului de construcţie a celor două cartiere sociale, în urma discuţiilor cu proiectantul. Şi tot inginerul Rotaru a găsit soluţia pentru ca apartamentele ANL din cartierul "Cantemir", inaugurate de fostul primar Dumitru Nicolae, dar nefuncţionale, să poată fi locuite, după ce li s-a făcut racord provizoriu de canalizare.

Dacă nu va fi reînfiinţat, Teatrul „Gulliver” dispare

Dacă unii aleşi n-au mai deschis gura de la depunerea jurământului, la extremă sunt consilierii care fie că au sau nu ceva de spus simt nevoia să se remarce măcar prin populism. Importante sunt, însă, intervenţiile şi propunerile făcute de consilieri în plenul şedinţei. Printre cele mai importante asemenea intervenţii vom remarca apelul făcut de consilierul Eugen Găvan pentru reînfiinţarea Teatrului de Păpuşi "Gulliver", sacrificat absurd, în mandatul trecut, sub şenilele unei ordonanţe de urgenţă care a impus restrângerea organigramei Primăriei.

Activitatea viceprimarilor

Florin Popa (PSD) şi Radu Cosca (PC) au fost aleşi viceprimari de către consilierii locali şi sunt plătiţi doar pentru această funcţie. De la şedinţele CL, Cosca a înregistrat opt absenţe motivate, iar Florin Popa - trei. Popa a semnat 13 hotărâri (privind Apă Canal, facilităţile în transportul local, Parcul Industrial etc.) de unul singur şi alte patru în tandem cu primarul.

   

Citeşte şi: ALEŞII Galaţiului, ACUZAŢI DE CRIMĂ!/ CIRC la Consiliul Local

Citit 2257 ori Ultima modificare Duminică, 27 Iulie 2014 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.