SOARTA Apaterm, discutată în Consiliul Local/ "Odată mort, SISTEMUL centralizat RĂMÂNE MORT!"
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

SOARTA Apaterm, discutată în Consiliul Local/ "Odată mort, SISTEMUL centralizat RĂMÂNE MORT!"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cererile de debranşare depuse de gălăţenii care locuiesc în zonele unitare de încălzire centralizată şi care sunt „legaţi” de Apaterm au constituit unul dintre subiectele cele mai discutate ale şedinţei de ieri a Consiliului Local (CL). Problema a fost ridicată de către consilierul local PSD Hristache Bogatu, care a atras atenţia că oamenii sunt plimbaţi de la Apaterm la Primărie, şi degeaba!

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a punctat că, în acest moment, Apaterm nu are voie să aprobe debranşarea, tocmai pentru a nu văduvi zonele unitare de căldură, pentru că asta înseamnă „moartea întregului sistem centralizat”. „Odată mort, mort rămâne!”, a punctat edilul.

Stan a admis că încălzirea este cea mai gravă problemă cu care se confruntă oraşul, iar în acest moment nu există soluţie pentru a avea căldură în această iarnă, din cauza rău-platnicilor. „Dacă oamenii ar plăti măcar parte din datoria din urmă, s-ar crea fondul pentru a putea asigura gazul pentru producţia curentă de apă caldă şi căldură, dar n-o fac. Şi n-o fac în continuare, pentru că aşa au fost învăţaţi timp de 20 de ani. Va trebui să-i dezvăţăm! Şi vom fi nevoiţi până la urmă să cedăm această creanţă a societăţii Apaterm unei firme de recuperare, care nu are mamă, nu are tată, şi-i va scoate pe oameni din case. Vor veni tot la noi, la Primărie, dar asta este, îi avertizăm de pe acum, să ştie ce-i aşteaptă”.

Gălăţenii au plătit 30 la sută din factura iernii trecute

City-managerul Aurel Vlaicu a atras atenţia că, anul trecut, factura iernii a fost achitată în proporţie de numai 60 la sută, din care jumătate a fost susţinută de bugetul local şi de Guvern, aşa că orice soluţie privind încălzirea nu poate fi viabilă.

„Sunt 63.000 de apartamente care vor rămâne fără căldură, inclusiv şcoli şi spitale. Trebuie făcut un bilanţ energetic, pentru că sunt scări în care nu se mai justifică alimentarea centralizată. Sunt pierderi foarte mari pe conductele care nu au consumatori. Plata încălzirii este esenţială, dar trebuie discutat ce facem ca bilanţ energetic, pentru că timpul trece şi ar trebui să gândim, pe următorii trei ani, o dezvoltare pe zone a oraşului, eludând Electrocentrale”, a punctat consilierul PNL Săvel Rotaru.

Scenarii care vor fi dezbătute la Bucureşti

Primarul a anunţat că săptămâna viitoare vor avea loc discuţii cu reprezentanţii CET, la Bucureşti, iar soluţia va fi prezentată în Consiliul Local, supusă dezbaterii publice şi transformată în hotărâre de CL. Din păcate, angajamentele anterioare ale autorităţilor, privind atribuirea CET către Consiliul Local, şi şansa ca, având în proprietate atât producţia cât şi distribuţia, municipalitatea să găsească un investitor, au picat. „Nu găsim niciun investitor, pentru că reţeaua principală este a CET, CET este în insolvenţă, iar conductele principale sunt gajate la Romgaz. Suntem într-o dificultate majoră. Rămâne să avem o discuţie foarte serioasă la nivel de Guvern. La Bucureşti vom solicita accesul la reţeaua principală a CET. Mai există şi o posibilitate, destul de dificilă, de a reactiva centrala CET din Ţiglina II, centrală pe gaz, care în timp a fost dezafectată şi care, dotată cu motoare de nouă generaţie, ar putea asigura căldura şi apa caldă necesară pentru tot oraşul. Dar e o investiţie imediată şi nu cred că poate cineva, într-un timp atât de scurt, să realizeze investiţia asta. Ar trebui să stăm cocoşaţi la mila Guvernului, să mai facă un efort financiar ca să ne scoată din iarna asta”, a spus Stan.

Citeşte şi: Marius Stan anunţă MOARTEA sistemului public de CĂLDURĂ: "Pe Apaterm scrie FALIMENT! Soluţia este DEBRANŞAREA"

Citit 4676 ori Ultima modificare Joi, 31 Iulie 2014 21:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.