Cum s-au CHELTUIT BANII din fondul de rezervă al CJ? Instituţia, OBLIGATĂ să facă VERIFICĂRI ÎN COMUNE

Cum s-au CHELTUIT BANII din fondul de rezervă al CJ? Instituţia, OBLIGATĂ să facă VERIFICĂRI ÎN COMUNE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Consiliul Judeţului Galaţi trebuie să verifice modul în care edilii comunelor din judeţ care au primit sprijin financiar, în anii 2012 şi 2013, din fondul de rezervă al CJ, au utilizat banii. Auditorii Camerei de Conturi Galaţi şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la faptul că reprezentanţii Consiliului Judeţului nu au urmărit „justificarea de către unităţile administrativ-teritoriale (…) referitoare la utilizarea în totalitate a fondurilor în exerciţiul bugetar şi în scopul pentru care s-au aprobat, care să circumscrie stării de urgenţă care a stat la baza alocării sumelor şi, după caz, să se restituie finanţatorului sumele corespunzătoare instituţiei de fapt”, au reclamat reprezentanţii Camerei de Conturi.

Instituţia de control a făcut referire la o serie de hotărâri ale Consiliului Judeţului – HCJ 410/29.10.2013 şi HCJ 422/13.12.2013 – prin care CJ a direcţionat 2.228.000 de lei din fondul de rezervă către mai multe comune, dar şi la plăţile efectuate în 2012, tot din fondul de rezervă al CJ, către comuna Oancea (416.000 lei).

Auditorii Camerei de Conturi suspectează faptul că, în cazul unor comune, finanţările din fondul de rezervă al CJ nu au justificare. „Nu este asigurată utilizarea eficientă a fondurilor publice, precum şi respectarea scopului pentru care se constituie fondul de rezervă, respectiv pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în cursul exerciţiului bugetar, pentru înlăturarea efectelor unor calamităţi naturale, precum şi pentru acordarea unor ajutoare către unităţi administrativ-teritoriale în situaţii de extremă dificultate”, se arată în raportul Camerei de Conturi.

Auditorii au impus Consiliului Judeţului ca, până la finele acestui an, să analizeze legalitatea utilizării sumelor de către primăriile din judeţ şi, în cazul unor prejudicii aduse bugetului instituţiei, acestea să fie recuperate împreună cu majorările de întârziere.

CITEŞTE ŞI: Abateri de peste un milion de euro descoperite la Consiliul Judeţului

Citit 1263 ori Ultima modificare Duminică, 17 August 2014 17:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.