PRIMĂRIA RISCĂ AMENZI pentru COPACII TĂIAŢI FĂRĂ AVIZ. Garda de Mediu a deschis o ANCHETĂ
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

PRIMĂRIA RISCĂ AMENZI pentru COPACII TĂIAŢI FĂRĂ AVIZ. Garda de Mediu a deschis o ANCHETĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sancţiunile pentru defrişarea taluzului Falezei ar putea fi de până la 70.000 lei


Primăria ar putea fi amendată de către Garda de Mediu, conform normelor în vigoare privind spaţiile verzi, cu o sumă cuprinsă între 40.000 şi 70.000 de lei pentru tăierile neavizate de pe taluzul Falezei. Legea 24/2007 modificată şi completată cu Legea 47/2012 arată clar că persoanele fizice şi juridice care au în proprietate sau în administrare spaţii verzi au obligaţia „să nu producă tăieri neautorizate sau vătămări ale arborilor şi arbuştilor, deteriorări ale aranjamentelor florale şi ale gazonului”.

În acest moment, Garda de Mediu încă mai analizează documentele şi lucrează la întocmirea notei de constatare, dar este clar încă de pe acum că municipalitatea va trebui trasă la răspundere.

„Conform adresei primite de la Agenţia de Mediu, Primăria nu a solicitat aviz şi se vor impune sistări de tăieri. Procedura de control s-a încheiat, în acest moment se lucrează la întocmirea notei de constatare pe baza documentelor puse la dispoziţie de către Primăria Galaţi şi Agenţia de Mediu. Primăria va suporta consecinţele legale”, ne-a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu, Iulian Cosma.

Angajaţii Primăriei, în ceaţă

Dispoziţiile conducerii administraţiei locale par a fi o nebuloasă pentru proprii angajaţi. Potrivit unei informări a Biroului de presă a instituţiei, primarul Marius Stan a cerut, încă de la începutul lunii august, sistarea tăierilor pe Faleză, dar acestea au continuat. Asta pentru că, după cum ne-au spus, marţi, angajaţii Gospodărire Urbană care acţionau pe Faleză, aceştia ştiau că Primăria a dat ordin să se facă tăierile şi că, desigur, sunt obţinute toate avizele necesare.

CITEŞTE ŞI: (FOTO) PRIMĂRIA TAIE COPACII de pe Faleza Superioară FĂRĂ AUTORIZAŢIE de mediu!

Până acum, singurul lucru cert este că Primăria are în vedere o strategie de reabilitare peisagistică a zonei, în schimb nimeni nu pare să ştie, la modul concret, despre ce este vorba. Mai mult de 10 metri de taluz au fost raşi la propriu, dar strategia încă nu este definitivată. Cel puţin asta reiese din informarea Primăriei, care arată că sistarea tăierilor s-a făcut „până la definitivarea strategiei de reabilitare peisagistică a zonei şi obţinerea autorizaţiilor necesare”.

Până acum au fost vehiculate două variante posibile ale strategiei. O variantă circulă la nivelul Primăriei, şi potrivit acesteia toată partea superioară a taluzului ar urma să rămână fără niciun copac pentru ca gălăţenii să poată vedea Dunărea. A doua variantă, vehiculată în cadrul societăţii Gospodărire Urbană, presupune înlocuirea arborilor înalţi şi fără valoare dendrologică cu un subarboret, o vegetaţie ornamentală care să nu crească mai mult de 10 metri înălţime.

Cu taluzul la plimbare

După părerea specialiştilor, o reabilitare peisagistică prin care copacii sunt înlocuiţi cu vegetaţie ornamentală ar fi în regulă. O astfel de amenajare ar da zonei un aspect îngrijit, faţă de "jungla" care se formase în ultimii ani pe taluz. În schimb, dacă taluzul ar fi lăsat gol în partea superioară, Faleza ar avea de suferit şi mai mult decât până acum. Potrivit specialiştilor în domeniul silviculturii, terenul respectiv nu trebuie lăsat gol mai mult de doi ani, pentru că solul va aluneca.

Unde se taie acum în oraş

Ca urmare a dispoziţiei primarului, a faptului că s-a descoperit că nu există aviz de mediu, dar şi ca urmare a măsurii impuse de Garda de Mediu, în acest moment, Gospodărire Urbană nu mai acţionează pe taluz, iar singurele tăieri care se produc sunt în cartierul Micro 19, în baza cererilor cetăţenilor înregistrate şi aprobate de către Primăria Galaţi. De la începutul anului 2014, angajaţii societăţii Gospodărire Urbană, cea care se ocupă de administrarea spaţiilor verzi la comanda Primăriei, au doborât 2.682 de arbori şi au fasonat 2.024 de arbori.

CITEŞTE ŞI: COPACII de pe Faleză au fost TĂIAŢI împotriva dispoziţiei primarului

 

Citit 4549 ori Ultima modificare Miercuri, 27 August 2014 19:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.