Cum să ajungi de la un consilier la opt/ PRIMARUL îşi face PROPRIA MAJORITATE în Consiliul Local

Cum să ajungi de la un consilier la opt/ PRIMARUL îşi face PROPRIA MAJORITATE în Consiliul Local
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Consiliul Local şi-ar putea schimba radical structura politică la finalul celor 45 de zile în care aleşii îşi pot alege partidul, potrivit ordonanţei care dă liber la transferuri * Vă propunem un posibil scenariu al micului parlament local, unde primarul Marius Stan trage sforile să-şi facă propriul grup UNPR * Paradoxal, dintr-un sigur consilier, şi acela intrat „accidental” în Legislativ, progresiştii s-ar putea alege cu opt!


Tic-tac, tic-tac, a început deja să curgă termenul de 45 de zile, prevăzut de OUG 55 din 2014 în care primarii şi aleşii locali îşi pot alege partidul în care să migreze, fără să-şi piardă mandatul. E doar o chestiune de timp până când primarul Marius Stan va renunţa la PNL pentru a se înregimenta în UNPR. Acolo, Stan are toate şansele să primească preşedinţia organizaţiei municipale, ceea ce şi-a dorit cu ardoare la PNL. Însă, din câte se pare, Marius Stan nu va pleca de unul singur din tabăra liberală. Potrivit surselor noastre, el poartă negocieri cu acei aleşi locali care i-au susţinut proiectele, încercând să-i convingă să i se alăture în noul partid. Dacă reuşeşte ceea ce şi-a propus, UNPR va avea avea nu un consilier local, ci opt! Asta ca efect al OUG nr. 55.

Gura târgului spune că liderul PNL Galaţi, Victor Paul Dobre nu va pierde doar primarul, ci şi câţiva consilieri locali. Şi nu numai din pricina lui Stan ci şi din cauza Partidului Liberal Reformator lansat de Călin Popescu Tăriceanu. Iată un posibil scenariu al viitorului Consiliu Local la capătul a 45 de zile.

Ce mai rămâne din PNL

În prezent, grupul liberal din Consiliul Local numără şase aleşi locali: Mihail Bucatanschi, Gigel Caliga, Cristian Dima, Raul Mihailov, Săvel Rotaru şi Sorin Ungurianu. Deşi invitaţii de a veni în UNPR au primit, din partea lui Stan, şi Rotaru şi Caliga, potrivit surselor noastre, cel din urmă va da curs propunerii primarului. În schimb, Cristian Dima şi-ar putea regăsi calea liberală în PLR, având în vedere că fratele lui conduce organizaţia de la Galaţi. Deci, în loc de şase aleşi Dobre va rămâne, în cel mai fericit caz, cu patru.

Noul grup UNPR

În acest moment, UNPR are un singur consilier local, pe Vergiliu Vals. Acesta a intrat în Consiliul Local anul trecut, în locul democrat-liberalului Cătălin Cristache, care şi-a pierdut scaunul de consilier după ce PDL i-a retras sprijinul politic şi a trecut la partidul Elenei Udrea – PMP. De la un ales local, UNPR ar putea avea un grup de consilieri, şi asta datorită lui Stan. Se zvoneşte că edilul negociază să ia la UNPR întreg grupul PP-DD din Consiliu Local format din Marian Avramescu, Monica Dascalu, Ilie Gheţu, Victor Malinovici şi Marian Alexandru.

De-a lungul celor doi ani de mandat, Stan a avut mereu susţinerea PP-DD, ba chiar a primit o invitaţie oficială de a se alătura adepţilor lui Dan Diaconescu, şi asta chiar într-o şedinţă a Consiliului Local! În plus, legătura strânsă dintre Stan şi liderul PP-DD, Picu Apostol Roman, pe care l-a „făcut” prin concurs director la Cantina de Ajutor Social este o realitate! În numeroase ocazii, Stan l-a lăudat la scenă deschisă pe Picu Roman pentru calităţile de director. Şi chiar acum, când toţi directorii din subordinea Primăriei sunt evaluaţi şi riscă să-şi piardă funcţiile, Stan anunţă că dublează numărul de porţii la Cantina de Ajutor Social şi invită încă 750 de familii nevoiaşe la masă! Evident, totul cu sprijinul lui Picu Roman. Iar o asemenea măsură nu poate să-i aducă decât plusuri electorale lui şi UNPR!

Unii ar putea spune însă că Marian Alexandru e mai apropiat de PSD şi de senatorul Marin Nicolae, aşa că n-ar fi exclus să sară în barca PSD. Numai că Picu Roman îi are la mână pe consilierii locali. Retragerea sprijinului politic, având ca efect pierderea mandatului de consilier, este deja o modalitate de „cuminţire” a eventualilor rebeli.

În plus, se zvoneşte că Stan îşi doreşte să-l aducă la UNPR şi pe unul dintre cei doi consilieri locali PDL, pe Alin Mihai. Dacă mişcările propuse în scenariul nostru devin realitate, atunci Marius Stan va avea de partea sa un grup UNPR format din opt aleşi, egal cu cel al PSD.

PSD şi PC, în expectativă

Pare greu de crezut că cineva ar putea da bir cu fugiţii din grupurile PSD şi PC din Consiliu Local. Chiar dacă liderul grupului PSD din CL, viceprimarul Florin Popa îşi vede de propriile interese, Hristache Bogatu, Desilia Cocu, Cristian Sorin Enache, Marius Humelnicu, Carmina Muşat, Nicolae Rainea şi Zanfir Ilie s-au comportat mereu ca soldaţi disciplinaţi. La PC, sunt toţi ca unul: Gheorghe Bugeag, Radu Cosca, Eugen Găvan, Gina Paladi şi Costel Văsoi. De orice parte s-ar afla, nu au decât de câştigat!

În loc de concluzii

Dacă este să se îndeplinească socotelile cu aer speculativ de mai sus, iar alianţa dintre PSD, PC, UNPR şi noul PLR va funcţiona, atunci Marius Stan se va bucura de sprijinul a 22 de aleşi.

Totuşi, rămâne de văzut dacă scenariul croit de noi se va adeveri sau nu, căci lupta orgoliilor este în continuare foarte încinsă, iar căile politicii sunt teribil de încurcate şi mereu schimbătoare.

Citit 11399 ori Ultima modificare Vineri, 05 Septembrie 2014 21:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.