Mai mulţi directori ai CJ, luaţi în colimator de Bacalbaşa/ Noi TENSIUNI, după controlul Camerei de Conturi

Mai mulţi directori ai CJ, luaţi în colimator de Bacalbaşa/ Noi TENSIUNI, după controlul Camerei de Conturi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Salariaţii de la Consiliul Judeţului ameninţă cu un lung şir de procese, pentru o serie de „dispoziţii fără cap” date de Nicolae Bacalbaşa * Noile ordine de imputare emise de preşedintele CJ unora dintre angajaţi se ridică la sute de mii de lei


Controlul Camerei de Conturi a încins, din nou, spiritele la Consiliul Judeţului Galaţi. După ce auditorii din cadrul instituţiei de control au descoperit şi semnalat numeroase abateri şi erori, care depăşesc un milion de euro, Nicolae Bacalbaşa, preşedintele CJ, a luat în colimator mai mulţi angajaţi ai instituţiei, cărora, în urmă cu doar câteva zile, le-a transmis o serie de dispoziţii prin care li se impută sume catalogate drept „exorbitante” de către unii dintre salariaţii instituţiei.

Nemulţumiţi de măsura impusă de preşedintele CJ, pe care o consideră ilegală, un grup de salariaţi din cadrul Consiliului Judeţului ne-a contactat pentru a ne semnala aceste probleme.

"Exces de zel" şi "dorinţă de răzbunare"

Câţiva dintre angajaţii instituţiei publice ne-au spus că Nicolae Bacalbaşa a desemnat, ca şi în cazul controlului de anul trecut al Camerei de Conturi, o comisie „aleasă pentru a-i duce la îndeplinire ordinele”, formată din Cristina Lupaşcu şi Carmen Chirnoagă, ce este acuzată că a interpretat greşit decizia Camerei de Conturi. „De altfel, conform dispoziţiei preşedintelui, comisia trebuie să urmărească punerea în aplicare în termenul legal a deciziei Camerei de Conturi şi nu să propună sancţionarea şi imputarea sumelor unor persoane. Dar, din exces de zel şi pentru a da curs setei de răzbunare a conducătorului mult iubit, s-a grăbit emiterea acestor dispoziţii, pentru ca preşedintele să nu fie acuzat de tardivitate, imputându-se sume exorbitante (de ordinul miliardelor de lei vechi) unor profesionişti din toate direcţiile care incomodează şi a căror imagine trebuie călcată în picioare pentru a face loc acestor persoane care trebuie răsplătite pentru serviciile aduse. Răsplata a început pentru Cristina Lupaşcu, care şi-a făcut concediul pe banii Consiliului în Suedia şi urmează Chirnoagă (…)”, au acuzat funcţionarii din cadrul CJ.

Aceştia şi-au exprimat, totodată, nemulţumirea cu privire la faptul că această comisie a concluzionat că nu se poate face nimeni vinovat pentru plata celor aproximativ 1,2 milioane de lei reprezentând amenzi civile pentru nepunerea în aplicare a hotărârii judecătoreşti privind vânzarea apartamentelor, care au ajuns, de asemenea, în atenţia Camerei de Conturi. „De altfel, a fost convins de cel mai „competent” jurist cu care s-a pricopsit Consiliul că, dacă nu le semnează, i se impută dumnealui (aşa cum ar fi corect, pentru că este ordonatorul principal de credite)”, au reclamat angajaţii CJ, precizând că „acestea sunt doar câteva dintre multiplele încălcări ale legislaţiei dintr-o instituţie publică care ar fi trebuit să fie un exemplu pentru celelalte unităţi administrativ-teritoriale din judeţ”.

Trebuie precizat şi faptul că nefiind vorba despre drepturi salariale, imputările respective nu intră sub incidenţa ordonanţei referitoare la amnistia fiscală.

Cine sunt persoanele vizate de sancţiuni

Deşi angajaţii Consiliului Judeţului nu ne-au oferit numele funcţionarilor afectaţi de dispoziţiile de imputare ale lui Nicolae Bacalbaşa, conform informaţiilor noastre, printre acestea se numără Lucean Mihalcea (directorul executiv al Direcţiei Economie şi Finanţe), Constantin Cristea (directorul executiv al Direcţiei Patrimoniu) şi Adriana Stănculescu (director executiv adjunct al Direcţiei Patrimoniu).

Am încercat să obţinem un punct de vedere în legătură cu acest subiect din partea preşedintelui CJ, însă acesta s-a rezumat doar la a spune că "orice constatare a Curţii de Conturi este însoţită imediat de măsuri luate din instituţie".

CITEŞTE ŞI: Abateri de peste un milion de euro descoperite la Consiliul Judeţului

                 Concesiunile de la Gârboavele verificate de Camera de Conturi/Legalitatea unor contracte, sub       semnul întrebării

Citit 10453 ori Ultima modificare Joi, 11 Septembrie 2014 17:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.